Θεσσαλονίκη: Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2019, ένα πρόγραμμα του Afixis, επιστρέφει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Από τις 15-18 Μαρτίου 2019, στο χώρο της Παλαιάς Βουλής και στο ξενοδοχείο Royal Olympic, 350 φοιτητές και φοιτήτριες από κάθε σχολή της χώρας θα λάβουν θέσεις στα βουλευτικά έδρανα ως Βουλευτές, Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Πρόεδροι, Υπουργοί αλλά και ως Δημοσιογράφοι ή Νομικοί Σύμβουλοι προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και να ψηφίσουν τα δικά τους Σχέδια Νόμου, συμμετέχοντας στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2019.

Η εν λόγω πρωτότυπη αυτή προσομοίωση της διαδικασίας νομοθέτησης της Βουλής των Ελλήνων επιθυμεί να φέρει τους νέους σε επαφή με την πολιτική. Σε λειτουργικό επίπεδο, περιλαμβάνει τέσσερις ισάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε ομάδα προσπαθεί να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στα Νομοσχέδια, τα οποία αργότερα θα ψηφιστούν ως σύνολο στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη φετινή Σύνοδο τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν:

  • Την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Συστήματος
  • Τον εκλογικό νόμο και την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Τη διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών της Πολιτείας με τους Έλληνες της Ομογένειας, και την επίλυση των ζητημάτων αυτών
  • Tη διαμόρφωση ενός ενιαίου επενδυτικού σχεδίου με έμφαση στις νεοφυείς επενδύσεις και στις ξένες άμεσες επενδύσεις

Ακολουθώντας τον πρωταρχικό του σκοπό, το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2019 επιθυμεί να διδάξει την αξία της Δημοκρατίας στους Έλληνες φοιτητές στην πράξη. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν και αποφασίζουν μέσα από γόνιμο διάλογο, μαθαίνουν τον σύγχρονο τρόπο νομοθέτησης και αντιλαμβάνονται την πραγματική διάσταση του έργου που καλείται ένας πολιτικός να φέρει εις πέρας.

Η προσομοίωση βασίζεται στον πραγματικό Κανονισμό της Βουλής, με βάση τον οποίο έχουν προκύψει οι κανόνες του προγράμματος, ώστε οι συμμετέχοντες να βιώσουν μία εμπειρία πιστή στην πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δίνεται οι δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποτελέσουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από τη διαδικασία των αιτήσεων. Επίσης, στην Ολομέλεια σε μία προσπάθεια για παραγωγή περισσότερου διαλόγου και μείωσης χρόνου της καταμέτρησης ψήφων θα υπάρξει για πρώτη φορά και ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στην ψήφιση των Σχεδίων Νόμου.

Η προσομοίωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

To Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων αποτελεί μία από τις δραστηριότητες του Afixis, του εκπαιδευτικού οργανισμού που στοχεύει στο να αναδιαμορφώσει την εκπαίδευση σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οργανισμός αναπτύσσει τη δράση του στην Ελλάδα, έχοντας συνεισφέρει στην ενίσχυση περισσότερων από 2.500 μαθητών και φοιτητών μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να γνωρίσετε περισσότερα για την προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων στον ιστότοπο www.mve.gr.

Για την δράση του οργανισμού Afixis μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.afixis.org

Σχόλια