Αν κι εσύ εκεί έξω παλεύεις με το γνωστό τέρας, κοινώς research proposal, ή θέλεις να μάθεις να γράφεις στοχευμένα μια ερευνητική πρόταση, τότε δεν έπεσες τυχαία πάνω σε αυτό το άρθρο.

Αγαπητά μου παιδιά, όλοι -καλά όχι και όλοι- μερικοί από εμάς, όμως, αυτόν τον καιρό ψάχνουμε υποτροφίες για το εξωτερικό σε δημοφιλή πανεπιστήμια. Μεταπτυχιακό, διδακτορικό τι σημασία έχει, στο ίδιο καζάνι βράζουμε…Με ποιο τρόπο, λοιπόν, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τη δική μας ερευνητική πρόταση;

Αν είσαι φοιτητής/-α που ενδιαφέρεσαι να εξελίξεις τις σπουδές σου, συνέχισε την ανάγνωση.

Κάθε φορά που μιλάω για αυτό το θέμα, γιατί μιλάω συχνά, (ναι ναι πες και εσύ ότι είμαι κολλημένη με την έρευνα, ότι δεν έχω προσωπική ζωή κτλ. κτλ.) αυτόματα θυμάμαι τον τίτλο της ταινίας: Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας…

Παρακάτω λοιπόν, ακολουθούν τρία tips – βήματα για να κάνεις τη δική σου ερευνητική πρόταση. Μια πρόταση ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική στα μάτια των κριτών και έτσι να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου!

1. Διευκρίνισε ποιο είναι το θέμα που πρόκειται να μελετήσεις!

Όχι, περίπου είναι δεν είναι αυτό, είναι κάπως έτσι κτλ. Γίνε απόλυτα σαφής. Το θέμα μου είναι αυτό, ο σκοπός μου είναι αυτός, οι λειτουργικοί ορισμοί… κλπ.

Επίσης, ξεκαθάρισε τι είδος έρευνας θα κάνεις ποιοτική, ποσοτική… Ποιες οι μεταβλητές, ποιοι οι λειτουργικοί ορισμοί που είπαμε πιο πάνω, τα ερευνητικά σου ερωτήματα (μην μπερδεύεσαι ο σκοπός και τα ερευνητικά ερωτήματα μπορεί να είναι αλληλένδετα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι διακριτά αναφερόμενα στο κείμενό σου), ποιες οι υποθέσεις σου και πάει λέγοντας!

Βρες όλες τις νέες υποτροφίες που τρέχουν αυτό το διάστημα εδώ!

2. Κάνε μια παράθεση από παλαιότερες έρευνες

Πολύ απλά, φτιάξε το «ιστορικό πλαίσιο». Πώς, που, πότε, γιατί και από ποιον ξεκίνησε να μελετάται το πρόβλημα.

Στη συνέχεια, κάνε μια αναφορά στην πρόσφατη βιβλιογραφία.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το πώς έφτασες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα στον κλάδο σου. Τόνισε κάποιο πιθανό κενό στη βιβλιογραφία ή τους περιορισμούς προηγούμενων ερευνών…

Το να πεις κάτι τελείως γενικό πχ. “Θέλω να εδραιώσω παγκόσμια ειρήνη” ή “Εγώ θα λύσω το πρόβλημα της τρύπας του Όζοντος”, καταλαβαίνεις ότι δεν βοηθάει καθόλου, γι’ αυτό… Σεμναααα.

Οι άνθρωποι που πιθανόν θα αξιολογήσουν την πρότασή σου δεν είναι χθεσινοί… keep that in mind!

3. SOS SOS SOS: Μεθοδολογία

Ανέφερε ξανά τις υποθέσεις, τα ερευνητικά ερωτήματα, και τον τρόπο με τον οποίο θα τα προσεγγίσεις. Πώς σκοπεύεις να αντιμετωπίσεις πιθανά προβλήματα.

Επίσης, για να μην το ξεχάσω, δώσε βάση στο θέμα της δεοντολογίας και στην ανωνυμία των συμμετεχόντων! Είναι πολύ σημαντικό!

Ποια τα χαρακτηριστικά του δείγματος; Το δείγμα επιλέχθηκε τυχαία από τον πληθυσμό;

Πώς σχεδιάζεις να πραγματοποιήσεις την έρευνά σου μέσω ερωτηματολογίων, συνεντεύξεων..

Τα προτεινόμενα ερευνητικά εργαλεία έχουν αξιοπιστία και εγκυρότητα; Θα κάνεις πιλοτική έρευνα ή όχι;
Πώς θα αναλύσεις τα δεδομένα σου; Αν πχ. κάνεις ποσοτική έρευνα θα χρησιμοποιήσεις t-tests, ANOVA, ANCOVA, MANOVA, τι;

Ακόμη, ποια είναι τα αρνητικά της δική σου έρευνας;

Πχ. μπορεί το δείγμα σου να είναι πολύ μικρό και να μην γίνονται γενικεύσεις. Αν πάλι το δείγμα είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και μια ασήμαντη απόκλιση μπορεί να φαίνεται στατιστικά σημαντική… οπότε και πάλι θα έχεις περιορισμούς-αρνητικά.

Πρόσεχε όμως! Σκοπός μας στο σημείο αυτό είναι να αποδείξεις ότι γνωρίζεις τους περιορισμούς της επερχόμενης μελέτης σου και ότι μπορείς να τους χειριστείς!

Τέλος, μην ξεχάσεις τις βιβλιογραφικές αναφορές!

Καλή επιτυχία!

Σχόλια