Όταν οι τέχνες ενώνονται, δημιουργείται ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που δύσκολα ξεχνιέται!

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν μία ταινία να ξεχωρίζει είναι αδιαμφισβήτητα, η μουσική της επένδυση. Τα soundtrack ταινιών είναι αυτά, που συχνά μας μένει στο τέλος, τα σιγοτραγουδάμε και τα συνδέουμε με τις αγαπημένες μας, από την ταινία σκηνές.

Η μουσική μιας ταινίας είναι πολλές φορές το ίδιο σημαντική με την ίδια ταινία. Άλλες φορές και πολύ ανώτερη της. Δημιουργεί ατμόσφαιρα και αυξάνει τη δραματική ένταση σε τέτοιο βαθμό που τα συναισθήματα που σου προκαλούνται με την παρουσία της είναι πολλαπλάσια από όσα θα είχες χωρίς αυτή.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες ταινίες που θεωρούνται πολύ καλές μας έχουν μείνει από το soundtrack τους.

Ας δούμε κάποια αξιόλογα soundtrack ταινιών!

1. Godfather   

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με άλλο soundtrack, καθώς αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μελωδίες του κινηματογράφου! Συνθέτης ο Νίνο Ρότα, που μέσα από την μελωδία καταφέρνει να μας αποκαλύψει όλη την ιταλική αισθητική. Το Όσκαρ Μουσικής για τον Νίνο Ρότα ήρθε με το δεύτερο μέρος του «Νονού», The Godfather Part II (1974) .

2. Forrest Gump

Δημιούργημα του Alan Silvestri, ένα από τα πιο τρυφερά soundtrack ταινιών του κινηματογράφου που αποτελεί τον ύμνο της φιλίας και της αγάπης. Μια μελωδία που σε ταξιδεύει σε αναμνήσεις και σε συγκινεί!

“My mama always said, life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.”

3. La vita e bella (1997)

«Η ζωή είναι ωραία» έγραψε ο μπολσεβίκος επαναστάτης Λέων Τρότσκι απολαμβάνοντας τη θέα της γυναίκας του στον κήπο, όντας εξόριστος στο Μεξικό και περιμένοντας τη δολοφονία του από τον Στάλιν.

«Η ζωή είναι ωραία» μας είπε κι αυτός ο ιταλοεβραίος βιβλιοπώλης που έπλασε το δικό του παραμύθι και δεν άφησε τίποτα να του χαλάσει, έστω κι αν αυτό το τίποτα ήταν εδώ οι αιματοβαμμένες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα.

Το φιλμ έλαβε εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, κερδίζοντας εν τέλει τρία, στις κατηγορίες: Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου για την υπέροχη ερμηνεία του Μπενίνι (ο οποίος το πανηγύρισε δεόντως και δικαίως) και Καλύτερης Μουσικής.

Συνθέτης της ονειρικής αυτής της μελωδίας, ο Νικόλα Πιοβάνι.

4. Chocolat (2000)

Να και μια γυναίκα στην λίστα μας. Η Ρέιτσελ Πόρτμαν υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, εμβαθύνοντας στις τσιγγάνικες, ανυπόταχτες ψυχές

Μια γλυκιά, γεμάτη πάθος μουσική αντάξια της ταινίας!

5. Ghostbusters

Το θεματικό τραγούδι της ταινίας “Ghostbusters“, γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από τον Ray Parker Jr. Το τραγούδι αποτέλεσε μεγάλο χιτ, έμεινε στο νούμερο ένα για τρεις εβδομάδες στο Billboard Hot 100 chart και για δύο εβδομάδες στο Black Singles chart.

“Who you gonna call? Ghostbusters!”

6. Rocky

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά soundtrack του κινηματογράφου από τους  Bill Conti με στίχους Carol Connors και Ayn Robbins ! Είναι συνώνυμο με την κορυφαία ταινία πυγμαχίας που υπήρξε ποτέ!

Είναι το τραγούδι αυτό που συνοδεύει την προπόνηση του  ήρωα όπως φυσικά και την κούρσα του προς και πάνω στα 72 σκαλιά του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφεια. Εκεί, δηλαδή, που διαδραματίζεται μια από τις πιο κλασικές σκηνές του παγκόσμιου σινεμά, με τον Rocky να πανηγυρίζει με υψωμένα τα χέρια το τέλος της διαδρομής του! 

7. Pulp Fiction 

Γνωστός για τις ιδιαίτερες ταινίες του αλλά και για τις μουσικές του επιλογές όπου σε κάθε ταινία του παίζουν καθοριστικό ρόλο για την δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Ο Quentin Tarantino για την ταινία που τον πήγε στις Κάννες το Pulp Fiction συγκέντρωσε φοβερά κομμάτια από την δεκαετία του 60 και 70 που εναρμονίστηκαν με την ταινία.

+1. Serpico

Συνθέτης της μουσικής, της ταινίας ο Μίκης Θεοδωράκης (!), να και κάτι που ίσως δεν γνώριζες για τον Θεοδωράκη.

Τα λόγια γι αυτήν την ταινία είναι περιττά… Μια καταπληκτική ερμηνεία από τον Αλ Πατσίνο, μια πραγματική ιστορία και ο Μίκης Θεοδωράκης να “ντύνει” την ταινία με την μαγευτική του μουσική!

Πες μας στα σχολία ποια soundtrack ταινιών είναι χαραγμένα στη μνήμη σου!

Σχόλια