Η K-pop έχει αρχίσει και κατακτάει τον κόσμο. Ποια, όμως, από τα τόσα K-pop συγκροτήματα που έχουν βγει αξίζει να ακολουθήσουμε και να ακούσουμε;

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη μουσική βιομηχανία της K-pop (κορεάτικη ποπ, για όσους δεν γνωρίζουν) απ’ ό τι όλα δείχνουν είναι εδώ για να μείνει. Τα γκρουπ της «εισβάλλουν» και φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις των δυτικών charts με μεγάλες συναυλίες από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Χιλή και από τις Η.Π.Α μέχρι την Ιαπωνία.

Γκρουπ με ταλαντούχους νέους και νέες, που οι τρεις μεγάλες εταιρίες εκπαιδεύουν για μεγαλύτερο αντίκτυπο. Συγκροτήματα που η κυβέρνηση επίσημα εξάγει στο εξωτερικό με όφελος τόσο των εταιριών αλλά και του ίδιου του κράτους. Η μεγάλη διαφορά τους από την Αμερικάνικη ποπ και όσα ξέραμε μέχρι τώρα είναι η μουσική αρτιότητα των κομματιών, που παντρεύουν πολλά διαφορετικά είδη στο ίδιο τραγούδι, τα υπερβολικά μουσικά βίντεο και οι άριστες χορογραφίες.

Γι’ αυτό και εμείς σου παρουσιάζουμε τα δέκα καλύτερα γκρουπ που έχουν βγει από τη μουσική βιομηχανία της K-pop, πάντα σύμφωνα με την προτίμηση του αρθρογράφου.

10. Girls’ Generation

Το πρώτο girl γκρουπ της λίστας που αποτελείται από 8 μέλη (9 αρχικά αλλά το ένα μέλος έφυγε το 2014 από το συγκρότημα). Η μουσική τους αποτελείται κυρίως από στοιχεία electropop και bubblegum ποπ, χωρίς όμως να αποκλείουν και άλλα είδη, όπως, R&B, χιπ χοπ, EDM. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Νότιας Κορέας που έχουν ονομαστεί και «Εθνικές τραγουδίστριες» ή «Εθνικό Γκρουπ».

9. Super Junior

Ένα γκρουπ αποτελούμενο από 13(!) μέλη. Ξεκίνησαν την καριέρα τους με 12 μέλη και προστέθηκε ένα ακόμα κατά το ξεκίνημά τους. Αναγνωρισμένοι διεθνώς με την επιτυχία τους Sorry, Sorry (2009). Παρόλα αυτά, κατά διαστήματα έχουν σπάσει σε μικρότερα γκρουπ με στόχο διαφορετικά είδη και μουσικές βιομηχανίες. Επίσης, πολλά από τα μέλη του συγκροτήματος έχουν πάρει και άλλους ρόλους (παρουσιαστή, ηθοποιού, κλπ.). Γενικά τα κάνουν όλα και συμφέρουν.

8. Red Velvet

Σχηματίστηκαν το 2014 με 4 μέλη, αλλά ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2015 πρόσθεσαν το πέμπτο μέλος τους. Η μουσική τους έχει κυρίως στοιχεία της R&B και electropop. Είναι το K- pop συγκρότημα με τα περισσότερο νούμερα 1 στα Κορεάτικα τσαρτ και έχουν συγκεντρώσει πολλά βραβεία τόσο για τη μουσική τους, όσο και για τις χορογραφίες αλλά και τη δημοτικότητά τους.

7. SHINee

Ένα τετραμελές γκρουπ, που αρχικά απαρτιζόταν από 5 μέλη. Παρουσιάστηκαν στην K- pop σκηνή ως ένα μοντέρνο R&B συγκρότημα με στόχο από την εταιρία τους να αναδεικνύουν τρεντ σε όλες τις εκφάνσεις της μουσικής βιομηχανίας (μουσική, χορό, μόδα). Θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συγκρότημα της K-pop στις ζωντανές τους εμφανίσεις και έχουν ονομαστεί ως οι «Πρίγκιπες της ποπ».

6. Seventeen

Ένα γκρουπ αποτελούμενο από 13 μέλη χωρισμένα σε τρία διαφορετικά μικρότερα γκρουπ μέσα στο ήδη μεγαλύτερο. Κάθε μικρότερο γκρουπ έχει και το δικό του τομέα εξειδίκευσης που είναι τα: χιπ χοπ γκρουπ, φωνητικό γκρουπ και γκρουπ παρουσίασης. Από το ντεμπούτο τους το 2015 μέχρι και σήμερα κάνουν σταθερά ανοδικά βήματα.

5. Twice

Ένα γκρουπ βγαλμένο μέσα από ένα ριάλιτι. Αποτελείται από 9 μέλη που κατάγονται από τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Έκαναν το ντεμπούτο τους το 2015 ακολουθώντας την bubblegum πορεία του συγκροτήματος Girls’ Generation και την πορεία των Spice Girls, με κάθε κορίτσι να έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο μέσα στο συγκρότημα.

4. Mamamoo

Ένα δυνατό γκρουπ τεσσάρων γυναικών που από το ντεμπούτο τους το 2014, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα της K-pop. Χαρακτηρίζονται από τα τζαζ και R&B στοιχεία τους, αλλά και από τις δυνατές και δυναμικές ζωντανές ερμηνείες τους. Επίσης, προσωπικά με έχει κερδίσει ένα τραγούδι τους που παντρεύουν την Κορεάτικη ποπ με τη λάτιν μουσική.

3. EXO

Νοτιο-κορεάτικο και Κινέζικο γκρουπ που αποτελείται από 9 μέλη. Στο ντεμπούτο τους αποτελούνταν από 12 μέλη που χωρίζονταν σε δύο γκρουπ, τους EXO-K, που τραγουδούσαν Κορεάτικα, και τους EXO-M που τραγουδούσαν Μανδαρινικά. Μετά από κάποιες δικαστικές διαμάχες μείνανε 9 μέλη και ένα γκρουπ. Έχουν χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο boy band του κόσμου και ως οι « Βασιλιάδες της K- pop».

2. Black Pink

Το συγκρότημα με τη μεγαλύτερη απήχηση τον τελευταίο καιρό, πέρα από το νούμερο 1 της λίστας μας. Πρωτοκυκλοφόρησαν κομμάτι το 2016 και αμέσως κατέκτησαν την κορυφή των charts. Το τραγούδι τους Ddu- Du Ddu- Du έφτασε στο νούμερο 55 του Billboard κάτι που τους οδήγησε σε παγκόσμια αναγνωσιμότητα αλλά και σε μία συνεργασία με τη Dua Lipa.

1. BTS

Το συγκρότημα με τη μεγαλύτερη απήχηση στη δυτική μουσική βιομηχανία. Αποτελείται από 7 μέλη με ξεχωριστές προσωπικότητες που ο καθένας έχει το ρόλο του στο γκρουπ. Είναι το πρώτο K-pop συγκρότημα που έχει άλμπουμ που φιγουράρει στο νούμερο 1 του Billboard και τα περισσότερα τραγούδια από οποιοδήποτε άλλο K-pop συγκρότημα στα αμερικάνικα τσαρτ. Από ότι φαίνεται και με τις συνεργασίες τους θα απασχολήσουν για αρκετό καιρό ακόμα το μουσικό στερέωμα.

Δες επίσης: Αφιέρωμα στην Ασιατική τέχνη: Κορεατική μουσική

Σχόλια