Στίβεν Κινγκ: Ο βασιλιάς των συναισθημάτων.

Ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς, μετρ του τρόμου ή όπως του αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται συγγραφέας των συναισθημάτων, που προκαλεί ανατριχίλες και κάνει την καρδιά μας να χτυπάει τρελά από αγωνία.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο Στίβεν Κινγκ καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον των αναγνωστών του αμείωτο, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, τρόμου και αγωνίας, καθώς κάθε πρόταση του είναι ικανή να κόψει την ανάσα. Φαίνεται πως ο Στίβεν Κινγκ έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας.

Στίβεν Κινγκ: Οι 5 καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του

Όλα αυτά έμελλε να ξεκινήσουν όταν βρήκε μια κούτα με χειρόγραφα που άφησε ο πατέρας του, κυρίως ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Στο αυτοβιογραφικό του έργο “Οn Writing” γράφει ότι αυτό αποτελεσε καθοριστική εμπειρία. Τα βιβλία τον ενέπνευσαν και τον ώθησαν να αγαπήσει τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου.

Αν και ο ίδιος αγαπούσε τα βιβλία και το σινεμά, δεν φανταζόταν τότε ότι τα βιβλία του θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη.

1. Carrie(1976)

Η αρχή έγινε με το βιβλίο Carrie, αρχικά ο Στίβεν Κινγκ θεώρησε το χειρόγραφο άσχημο και το πέταξε στα σκουπίδια, όμως η γυναίκα του το βρήκε, το κράτησε και τον έπεισε να το ολοκληρώσει. Τελικά το βιβλίο εκδόθηκε το 1973 και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Μπράιεν ντε Πάλμα και προβλήθηκε το με τον τίτλο Κάρι η έκρηξη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Σισσυ Σπέισεκ στο ρόλο της Κάρι και η Πάιπερ Λόρι, επίσης εμφανίζεται και ο άγνωστος τότε Τζον Τραβόλτα.

Υπόθεση:Η Κάρι είναι μια νεαρή, ντροπαλή κοπέλα που την κοροϊδεύουν οι συμμαθητές της.. Δεν γνωρίζουν όμως ότι έχει τηλεκινητικές και παραψυχολογικές ικανότητες που θα την οδηγήσουν σε μια έκρηξη οργής…..

 

2. The Shining/Η λάμψη(1980)

Κατά τη δικιά μου άποψη η λάμψη δεν αποτελεί μόνο το καλύτερο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ αλλά και η σκηνοθεσία του Κιούμπρικ στην ταινία αποτελεί την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά έργου του.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή με τον Τζακ Νίκολσον, που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, να σπάει την πόρτα έχοντας ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του το πιο τρελό βλέμμα του κινηματογράφου, αλλά και την επική ατάκα: Heeere’ s Johny.

To Shining αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες, καθώς όταν προβλήθηκε πήρε αρνητικές κριτικές, αλλά και ο ίδιος ο King είχε δηλώσει αμέτρητες φορές τη δυσαρέσκεια του με την εκδοχή του Κιούμπρικ.

Υπόθεση: O Τζακ Τόρανς, ένας συγγραφέας τρόμου, χρειάζεται έμπνευση για το νέο του βιβλίο και ελπίζει πως με το να γίνει ο νέος επιτηρητής ενός παλιού ξενοδοχείου στο Κολοράντο (Ξενοδοχείο ΘΕΑ) θα του δώσει αρκετή έμπνευση για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος τρόμου.

Μαζί του έρχονται η σύζυγός του Γουέντι και ο γιος του, Ντάνι, οι οποίοι γνωρίζονται με τον σεφ του ξενοδοχείου, Ντικ Χάλοραν, πριν εκείνος αναχωρήσει. Ο Ντικ αντιλαμβάνεται τις τηλεπαθητικές ικανότητες του Ντάνι (η λεγόμενη “Λάμψη”) και, έχοντας κι εκείνος τις ίδιες δυνάμεις, τον καθησυχάζει πως αν κάτι συμβεί, να τον ειδοποιήσει τηλεπαθητικά.

Ωστόσο, το ξενοδοχείο φαίνεται πως είναι στοιχειωμένο από τα φαντάσματα των προηγούμενων επιτηρητών και τρομακτικές εικόνες παραβιάζουν το μυαλό του Ντάνι. Εν τω μεταξύ, ο Τζακ βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας πριν τον καταλάβουν τα διαβολικά πνεύματα του ξενοδοχείου και προσπαθήσει να δολοφονήσει την οικογένειά του.

Και εδώ μπορείς να δεις κάποια στιγμιότυπα από το Backstage!

3. Stand by me(1986)

Το Stand by me είναι βασισμένο στην Νουβέλα του Στίβεν Κινγκ The Body και αφηγείται την περιπέτεια τεσσάρων αγοριών το καλοκαίρι του 1959 όταν προσπαθούν να βρουν ένα αγνοούμενο αγόρι που θεωρείται νεκρό.

Οι τέσσερις φίλοι μέσα σε 48 ώρες διασχιζουν καταπράσινες και ειδυλλιακές περιοχές του Όρεγκον για να βρουν το πτώμα του παιδιού. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν λείπουν τα πειράγματα αλλά και οι συζητήσεις για «φλέγοντα» ζητήματα, όπως ποιος θα νικούσε σε μια μάχη ανάμεσα στον Σούπερμαν και τον «Mighty Mouse»! Βέβαια, δεν λείπουν και οι στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, όταν τα παιδιά εξομολογούνται τους φόβους τους και τα προβλήματά τους….

Η ταινία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1986 και έγινε αμέσως  τεράστια εμπορική επιτυχία.

Ο Στίβεν Κινγκ όταν είδε την ταινία είπε ότι αποτελεί η αγαπημένη του κινηματογραφική μεταφορά!

https://www.youtube.com/watch?v=oYTfYsODWQo&app=desktop

4. The Shawshank Redemption(1994)

Νουβέλα του St. King που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων του 1982 Different Seasons, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1994 και προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ. Η ταινία θεωρείται μια από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών και βρίσκεται στην πρώτη θέση του IMDb, αν και η πορεία της στο box office ήταν απογοητευτική. Παράδοξο γεγονός για την ταινία είναι ότι ο σκηνοθέτης Frank Darabont αγόρασε τα δικαιώματα της νουβέλας από τον King για ένα δολάριο(!)

Όσον αφορά την πλοκή της ταινίας, ένας τραπεζίτης, ο Andy Dufresne, κατηγορήθηκε άδικα  για διπλή δολοφονία, της γυναίκας του και του εραστή της και οδηγήθηκε στη φυλακή “Shawshank”, μια από τις πιο σκληρές φυλακές.

Στη φυλακή έγιναν φίλοι με τον Ellis «Red» Redding.

Για το ρόλο του Red ήταν υποψήφιοι οι Clint Eastwood, Harrison Ford, Paul Newman και Robert Redford, καθώς στην ιστορία ο ήρωας είναι ένας ηλικιωμένος Ιρλανδός με κόκκινα μαλλιά. Ο σκηνοθέτης, ωστόσο, άλλαξε τον χαρακτήρα και προτίμησε τον Morgan Freeman.

Τόσο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, όσο και μέσα από την κινηματογραφική εξέλιξη της ιστορίας, ο St.King μας φέρνει αντιμέτωπους με πανανθρώπινα ερωτήματα. Ερωτήματα περί ηθικής, δικαίου, αλήθειας, εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και στήριξης. Με αξίες και ιδανικά  όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελπίδα, η φιλία και ο αγώνας, που όσο δύσκολος κι αν είναι μπορεί να σε οδηγήσει στην λύτρωση. Μια αγαπημένη, εξαιρετική ταινία που έχει να δώσει πολλά.

5. The Green Mile (1999)

Πέντε χρόνια μετά την ταινία The Shawshank Redemption, o Darabont θα μεταφέρει στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ Το πράσινο μίλι, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό αριστούργημα.

Η ταινία συνδυάζει αρμονικά την φαντασία και το δράμα και παρόλο που διαρκεί 3 ώρες κατορθώνει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον το θεατή.

Εξαιρετικός είναι ο Tom Hanks, στο ρόλο του δεσμοφύλακα-υπεύθυνου της πτέρυγας των θανατοποινιτών, όμως το πρόσωπο που κλέβει τις εντυπώσεις και μένει στη μνήμη του θεατή είναι ο Michael Clarke Duncan, στο ρόλο του χαρισματικού και καλοκάγαθου John Coffey που καταδικάζεται άδικα για ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

Αξιομνημόνευτη είναι και η παρουσία του 82χρονου τότε, βετεράνου ηθοποιού Dabbs Greer, στο ρόλο του ηλικιωμένου Paul. Ουσιαστικά, είναι αυτός που μας διηγείται αυτήν την όμορφη και παράξενη ιστορία.

«Το Πράσινο Μίλι» έκανε πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 10 Δεκεμβρίου του 1999, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία και αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Με συνολικά έσοδα που ξεπερνούν τα 290.000.000 δολάρια, είναι μια από τις ταινίες με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες που είναι βασισμένες σε βιβλία του πολυδιαβασμένου Στίβεν Κινγκ.

Την βραδιά των Όσκαρ, στις 26 Μαρτίου του 2000, η ταινία βρέθηκε να διεκδικεί το πολυπόθητο αγαλματίδιο σε 4 κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Ήχου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Michael Clarke Duncan.

Η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλαδα έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 2000, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, και από τότε έως και σήμερα, θεωρείται ως μία από τις πιο αγαπημένες αμερικάνικες ταινίες του ελληνικού κοινού.

Σχόλια