Τους βλέπεις σχεδόν κάθε μέρα. Είναι οι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ.

Στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς, το συνοικιακό, ή ακόμα και στο μεγαθήριο που άνοιξε πρόσφατα έξω από την πόλη. Συνήθως είναι αυτοί με το χαμόγελο, ευγενικοί, φορώντας τις ομολογουμένως κακόγουστες στολές τους. Ίσως να έχεις υποψιαστεί πολλές φορές τις χριστοπαναγίες που κρύβονται πίσω από τα χαμόγελα τους, το με πόση αδημονία περιμένουν να ξεκουμπιστείς και να σταματήσεις να τους πρήζεις ή να έχεις αναρωτηθεί τι απαυγάσματα μπαρούφων μπορεί να έχουν ακούσει.

Όμως ό,τι και να έχεις υποψιαστεί/σκεφτεί, αν δεν το έχεις ζήσει δεν μπορείς να ξέρεις. Γι’ αυτό υπάρχει ο Ζαμπονοκόπτης.

Στη σελίδα αυτή στο facebook μπορείς να βρεις ιστορίες καθημερινής τρέλας και μίζερης νεοελληνικής παθολογίας, όπως τις βιώνει ένας υπάλληλος του πάγκου με τα αλλαντικά και τα τυριά. Ο Ζαμπονοκόπτης. Η μνημονιακή Ελλάδα συναντά την κωμική αφήγηση και απογειώνεται με τα σχέδια της Σαρανταποζαρούσας να πλαισιώνουν κάθε τραγελαφική ιστορία – εξομολόγηση.

Βρήκαμε λοιπόν (όχι πως κρύβεται) τον συγγραφέα του Ζαμπονοκόπτη, κατά κόσμον τον Νίκο Μπόβολο, και μας παραχώρησε μια συνέντευξη που λύνει πολλές απορίες μας σχετικά με… την ζαμπονοκοπτική.

Καταρχάς πως σου ήρθε η όλη ιδέα για τον Ζαμπονοκόπτη; Ήταν κάτι που το επεξεργαζόσουν καιρό στο μυαλό σου ή ήταν μια ιδέα της στιγμής που τελικά πέτυχε;

Από την πρώτη μέρα που φόρεσα την ποδιά, το μακρινό 2008, σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω για να μάθει ο κόσμος πώς είναι να βρίσκεσαι από την άλλη πλευρά του πάγκου. Όλοι έχουμε πάει σούπερ μάρκετ, αλλά πολύ λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τι έχει στο μυαλό του ο δόλιος ο υπάλληλος.

Όταν εγκατέλειψα τη ζαμπονοκοπτική για τη δημοσιογραφία, άρχισα να γράφω τις ιστορίες με σκοπό να γίνουν βιβλίο. Πριν 4 μήνες άλλαξα πλάνο και εγένετο η σελίδα του Ζαμπονοκόπτη στο facebook.

Και πώς προέκυψε η συνεργασία για τα σκίτσα με την Σαρανταποζαρούσα;

Μία κρύα βραδιά του χειμώνα, είδα ένα ακόμα πιο κρύο λογοπαίγνιο στη σελίδα της στο facebook. Την βρήκα, τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε και από εκείνη τη στιγμή ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να καταστρέψουμε όποιο εγκεφαλικό κύτταρο έχει απομείνει σ’ αυτή τη χώρα.

Οι ιστορίες του ζαμπονοκόπτη είναι πέρα για πέρα αληθινές ή υπάρχει και η συγγραφική άδεια;

Οι περισσότερες ιστορίες είναι κατά 95% αλήθεια. Έχουν συμβεί. Απλά για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται ονόματα, εταιρίες και τοποθεσίες. Οι ευνόητοι λόγοι είναι ο εξής ένας: ΠΟΛΥ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!

Πόσα χρόνια ήσουν όντως ζαμπονοκόπτης;

Μόνο 7 χρόνια από τη ζωή μου. Μόνο 7 χρόνια. Σε αρκετά διαστήματα έκανα κι άλλες δουλειές παράλληλα, είχα τελειώσει εκπαίδευση για να γίνω υπεύθυνος και γενικά είχα μια έτοιμη στρωμένη ζαμπονοκοπτική καριέρα που τελικά αποφάσισα να στείλω αδιάβαστη.

Και γιατί ζαμπονοκόπτης κι όχι πχ τυροκόπτης; Είναι δηλαδή αυτός ο ορισμός της συγκεκριμένης θέσης ή απλά αποφάσισες να την ονοματίσεις έτσι χιουμοριστικά;

Όταν έδινα πανελλήνιες (τουρίστας) έλεγα σε όλους ότι θέλω να περάσω ζαμπονοκοπτική Αθηνών. Τα έφερε έτσι η ζωή που πέρασα στην πρώτη μου επιλογή! Δεν ξέρω, απλά μου ακούγεται καλύτερο.

Συνήθως, η δουλειά σε ένα σουπερμάρκετ δεν σου αφήνει νεύρα για να την αντιμετωπίσεις με χιούμορ. Θεωρείς, λοιπόν, πως ήταν ένας τρόπος άμυνας για να αντέξεις την καθημερινή τρέλα της συγκεκριμένης δουλειάς ;

Όλες οι δουλειές εμπεριέχουν τρέλα. Είμαι ένας άνθρωπος που αν ήταν κοινωνικά αποδεκτό και δεν ήταν και ποινικά κολάσιμο, θα ήθελα να κάνω χιούμορ με τα πιο ακραία πράγματα. Μάλλον δεν θα το κάνω ποτέ. Κ@λοχώρα. Δεν κατανοεί τους καλλιτέχνες (κλεμμένο από τα φτηνά τσιγάρα και δεν ντρέπομαι καθόλου).

Ποια είναι η πιο σουρεαλιστική στιγμή στην ιστορία του ζαμπονοκόπτη;

Από σουρεαλισμό έχω χορτάσει σε αυτή τη δουλειά. Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξω την πιο σουρεαλιστική, τότε θα ήταν σίγουρα όλες οι φορές που έπρεπε να συνεννοηθούμε οι υπάλληλοι μεταξύ μας για τις καλοκαιρινές άδειες. Αν δεν έχεις ζήσεις τέτοιες στιγμές ως υπάλληλος σούπερ μάρκετ, δεν μπορείς να εκτιμήσεις τον Νταλί.

Και ποια είναι η χειρότερη; 

Η  χειρότερη ήταν κάπου το 2011 όταν είχα κανονίσει άδεια, είχα κλείσει αεροπορικά για εξωτερικά και με γύρισαν πίσω κυριολεκτικά από το αεροδρόμιο για να κάνω 2 εβδομάδες σεμινάρια. Είναι ευτύχημα το ότι δεν κατέληξα δολοφόνος.

Σου έχει τύχει να σε αναγνωρίσει διαβάζοντας τις ιστορίες σου κάποιο παλιό σου αφεντικό, συνάδελφο ή ακόμα και κάποιο κακό σου πελάτη; 

Πολλοί πρώην συνάδελφοι διαβάζουν τις ιστορίες και γελάνε, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτές ή και μανουριάζουν γιατί θεωρούν ότι υπερβάλλω. Είναι το καλύτερό μου. ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗ ΧΑΛΑΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ.

Ποιο είναι το προφίλ ενός μέσου ζαμπονοκόπτη;

Έχω γνωρίσει τόσους πολλούς και τόσο διαφορετικούς ζαμπονοκόπτες που είναι πραγματικά αδύνατο να φτιάξω ένα προφίλ.

Ποιος είναι ο αγαπημένος πελάτης ενός ζαμπονοκόπτη ;

Ο ευγενικός. Αυτός που δεν σε βλέπει σαν υπηρέτη, αυτός που θέλει να ψωνίσει και όχι να του κάνεις τον ψυχολόγο.

Και ποιος είναι ο «αγαπημένος» συνάδερφος ενός ζαμπονοκόπτη;

Εκείνος που καταλαβαίνει. Που θα καλύψει τη βλακεία του άλλου και δεν θα πατάει επί πτωμάτων. Νομίζω το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις δουλειές. Αρκεί να μην είναι ρουφιάνος και να είναι συναδελφικός. Όλα τα άλλα τα βρίσκουμε στην πορεία.

Πόσες φορές είχε σκεφτεί ο ζαμπονοκόπτης να τα παρατήσει όλα και να φύγει τρέχοντας από το σουπερμάρκετ;

Είναι σίγουρα ένας αριθμός που πλησιάζει το άπειρο. Στην πραγματικότητα, το έχω κάνει μια φορά όταν ο φωστήρας διευθυντής τότε είχε επιλέξει να με βάλει μόνο μου σε τυριά και αλλαντικά, ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ. Όταν έκανε παράπονα γιατί δεν είναι πολύ καθαρός ο πάγκος, αναγκάστηκε να τον καθαρίσει μόνος του, αφού πήρα το αμαξάκι μου κι έφυγα. Από τότε είχαμε άριστη σχέση. Δυστυχώς (για εκείνον) ήταν ο μόνος τρόπος να καταλάβει. Και κατάλαβε.

Θα ξαναέκανες ποτέ αυτή τη δουλειά;

Ιδανικά δεν θα ήθελα. Αλλά ειλικρινά θα μπορούσα να κάνω οποιαδήποτε δουλειά, αν ήταν ανάγκη. Ίσως εκτός του γραφείου τελετών. Αλλά κι αυτό δεν το αποκλείω. Πόσο γαμάτη θα ήταν μια σελίδα «Ο ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ» μετά;

Που μπορούμε να βρούμε τους τυπωμένους πλέον Ζαμπονοκόπτες ;

Οι ζαμπονοκόπτες εκδόθηκαν για το Φεστιβάλ Σπούτνικ στην Αθήνα και έκαναν ικανοποιητικές πωλήσεις.

Οι εναπομείναντες, διατίθενται προσωπικά από μένα σε όποιο βρίσκεται στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη πωλούνται από το Μαιευτήριο Comedy Club κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και για όποιον είναι εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, τα στέλνω εγώ ταχυδρομικά όποτε έχω χρόνο. (ήδη χρωστάω αρκετά αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ λόγω δουλειάς)

Τι θα δούμε από τον Ζαμπονοκόπτη από δω και πέρα;

Θα δείτε δυστυχώς να γράφει πιο αραιά λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, θα δείτε να παρακαλάει μεγάλα brands για να πάρει διαφήμιση, ενώ στα πλάνα είναι και μια συνεργασία με τον Κουέντιν Ταραντίνο ο οποίος με παρακαλάει αλλά δεν ψήνομαι.

Σχόλια