Αυτό που λέμε στα ελληνικά “έμεινα speechless” ρε παιδί μου. Ε, αυτή η λίστα αφορά ακριβώς αυτές τις ταινίες.

Για αρχή να δηλώσω ότι δεν πρόκειται για ταινίες που έχουν κάποιου είδους plot twist (σεναριακή ανατροπή) που σε αφήνει άφωνο, έχω κάνει εξάλλου μια άλλη λίστα με αυτές τις ταινίες. Πρόκειται περισσότερο για ταινίες που απλά τις βλέπεις, ξαφνικά τελειώνουν και κάπως δεν το περιμένεις, κάπως μένεις άφωνος και τελικά αναρωτιέσαι εάν αυτό που είδες σου άρεσε ή όχι.

Αυτό που περιμένεις ρε παιδί μου να δεις ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ και όταν τελικά τελειώνουν εσύ είσαι κάπως έτσι:

Γενικά να πω πριν δεις τη λίστα ότι είναι ξεκάθαρα κάτι υποκειμενικό, οπότε είναι λογικό να υπάρξουν διαφωνίες αλλά είμαι σίγουρη ότι σας έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο με άλλες ταινίες, εάν όχι αυτές.

Επίσης να πω ότι όλες οι ταινίες της λίστας μου άρεσαν και θα πρότεινα να τις δείτε.

1. Tom a la ferme

Υπόθεση:

Ο Τομ βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη, ως συνέπεια του θανάτου του εραστή του. Όταν γνωρίζει την οικογένεια του εκλιπόντα, του αποκαλύπτεται ότι η μητέρα δεν γνώριζε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του γιου της. Ούτε, φυσικά, για τη σχέση της με τον Τομ.

Γιατί με σκάλωσε: 

Θα είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ταινία μπορεί να περάσει σε πολλούς αδιάφορη. Προσωπικά αφού τελείωσε είχα σκαλώσει τόσο που έφτασα μέχρι σε ένα thread του reddit για να διαβάσω αναλύσεις της. Ίσως βέβαια με “σκάλωσε” πιο πολύ επειδή την έβαλα στις 4 το πρωί για να έχω παρέα να κοιμηθώ και τελικά με “κράτησε” μέχρι το τέλος.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως διαβάζοντας την υπόθεση της δεν περιμένεις με τίποτα ότι θα δεις ένα βαρύ ψυχολογικό θρίλερ με πολύ περίεργες σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και ένα καθόλου αναμενόμενο σενάριο.

2. The edge of heaven

ταινίες

Υπόθεση:

O Αλί, χήρος, ζει μόνος στο Αμβούργο. Γνωρίζοντας την Γιέτερ, πόρνη, θα αποφασίσουν να ενώσουν τις μοναξιές τους και να μείνουν μαζί. Ο γιος του Ναζάτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, θα έρθει κοντά με τη Γιέτερ όταν μάθει ότι όλα τα λεφτά που βγάζει τα στέλνει στην κόρη της που μένει στην Τουρκία. Ο θάνατος της Γιέτερ θα πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα κι ανατροπές που θα αλλάξουν για πάντα τις ζωές των πρωταγωνιστών.

Γιατί με σκάλωσε:

Γιατί από τη μία δεν περίμενα καθόλου να τελειώσει εκεί που τελείωσε, ήθελα και άλλο να είμαι ειλικρινής. Από την άλλη όσο πιο πολλές ταινίες του Φατίχ Ακίν δεις, τόσο πιο πολύ μπαίνεις στη λογική του, οπότε ίσως δεν σε αφήσει τόσο άφωνο, όσο εμένα.

3. 99 francs

Υπόθεση: 

Η ζωή του Octave Parango, ενός διαφημιστή, γεμάτη με επιτυχία, σάτιρα, δυστυχία και αγάπη.

Γιατί με σκάλωσε: 

Επειδή ασχολούμαι με τη διαφήμιση είπα να δω αυτή τη ταινία που εντάξει θα είμαι ειλικρινής εάν είσαι με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτό το χώρο ίσως σου καταστρέψει λίγο τη ψυχολογία. Πέρα από το γεγονός ότι λέει μεγάλες αλήθειες κάποια στιγμή η κατάσταση γίνεται εντελώς ψυχεδελική και εσύ παρακολουθείς με ύφος “wtf did I just watch”.

4. La grande bellezza

Υπόθεση:

Διαφορετική και γοητευτική, η Ρώμη είναι πάντα ένα θεσπέσιο θέαμα για τους τουρίστες. Είναι Καλοκαίρι και η πόλη λάμπει από την ομορφιά της. Μέσα σε αυτό το ντεκόρ, ο Τζεπ Γκαμπαρντέλα συντείνεται ως ένας 65χρονος πετυχημένος δημοσιογράφος, που ο χρόνος δεν του έχει στερήσει τη γοητεία. Σαν ένα κομμάτι του μυστηρίου της πόλης, το παρελθόν του Τζεπ ανοίγεται σιγά-σιγά αποκαλύπτοντας τα μυστικά του.

Γιατί με σκάλωσε:

Υποθέτω ότι είναι από τις ταινίες που βλέπεις και αφού τελειώσει αναρωτιέσαι εάν αυτό που είδες σου άρεσε ή όχι. Σίγουρα περίεργη αλλά αναμφίβολα μια ταινία που αξίζει να δεις. Κυνική, σαρκαστική, αφοπλιστικά ειλικρινής για τη ματαιότητα της “τέλειας ομορφιάς”.

5. Donnie Darko

Υπόθεση: 

Ο Donnie Darko είναι ένας πανέξυπνος νεαρός, με ζωηρή φαντασία και ωριμότητα εντυπωσιακή για την ηλικία του. Έχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: τον Frank, ένα πλάσμα, που αν και είναι γέννημα της φαντασίας του, τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί σαν να ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Σύντομα, ο Frank θα αποκαλύψει στον Donnie ένα μακάβριο, σκοτεινό κόσμο γεμάτο φοβερά μυστικά και οφθαλμαπάτες.

Γιατί με σκάλωσε: 

Θα μπορούσε σίγουρα να μπει στη λίστα με τις ταινίες “wtf did I just watch”. Μια από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες που μπορεί να δει κανείς. Η ταινία σχοινοβατεί στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας, μπερδεύοντας ακόμη και τον πιο “εκπαιδευμένο” θεατή, στο τέλος σίγουρα θα μείνεις “άφωνος” και θα αναρωτιέσαι τι ακριβώς ήταν αυτό που είδες.

Εάν έχεις αισθανθεί κάτι παρόμοιο βλέποντας κάποια ταινία γράψε τη στα σχόλια προκειμένου να κάνουμε μια λίστα!

Σχόλια