Τα άτομα με MTS αισθάνονται αυτό που αισθάνεσαι… Γνωρίζεις, όμως, τι είναι το MTS;

Καλοκαίρι 2018. Ζέστη. Όρεξη καμία. Σαπίλα. Και λέω, δεν ξεκινάς καμιά σειρά; 3 μέρες μετά παρακολουθώ το 13ο επεισόδιο της 3ης σεζόν της σειράς Perception.

Το επεισόδιο ξεκινά με το φόνο ενός πρόξενου για τον οποίο κατηγορείται η γραμματέας του, καθώς βρίσκεται λιπόθυμη δίπλα στο πτώμα, κρατώντας το φονικό μαχαίρι. Στην κατάθεση η γραμματέας αναφέρει πως δεν έπραξε η ίδια τον φόνο, αλλά ήταν αυτόπτης μάρτυρας αυτού.

Μάλιστα, συνεχίζει αναφέροντας πως το γεγονός της προκάλεσε έντονο πόνο στην ίδια περιοχή στην οποία μαχαιρώθηκε ο πρόξενος. Ήταν τόσο έντονος, που έπρεπε να συρθεί μέχρι το σημείο που κειτόταν εκείνος και να τραβήξει το μαχαίρι, λίγο πριν λιποθυμήσει, ώστε να ανακουφιστεί. Ενώ συνεχίζει λέγοντας, πως όταν βλέπει κάποιον να νιώθει πόνο, νιώθει κι εκείνη τον ίδιο πόνο.

«Αν δουν κάποιον να χορεύει, θα νιώθουν το «κάψιμο» στο μυ ή θα αισθάνονται ότι χορεύουν οι ίδιοι.»

τι είναι το MTS

Και αναρωτήθηκα… είναι δυνατόν;

Οι περισσότεροι από εμάς όταν βλέπουμε κάποιον να πέφτει και να χτυπάει, συμπάσχουμε, γιατί σκεπτόμαστε πόσο μπορεί να πόνεσε αυτό που μόλις είδαμε. Και αυτό συμβαίνει διότι, μόνο στη θέα κάποιου να χτυπά ενεργοποιούνται και οι δικές μας εγκεφαλικές περιοχές που έχουν να κάνουν με τον πόνο, χωρίς όμως να αισθανόμαστε πραγματικά εκείνη την στιγμή τον πόνο αυτόν.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν παρατηρούμε κάποιον να αγγίζει για παράδειγμα έναν φίλο του. Ένεργοποιούνται οι αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές, χωρίς ωστόσο να νιώθουμε την αίσθηση της αφής πάνω μας.

Τι είναι το MTS, λοιπόν, στο οποίο οφείλονται τα παραπάνω συναισθήματα;

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα άτομα τα οποία βιώνουν στο σώμα τους αυτό που παρακολουθούν να συμβαίνει σε κάποιον άλλον. Αν δουν κάποιον να χτυπά, θα νιώσουν τον πόνο. Αν δουν κάποιον να χορεύει, θα νιώθουν το «κάψιμο» στο μυ ή θα αισθάνονται ότι χορεύουν οι ίδιοι. Το νευρολογικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται ειδωλο-απτική συναισθησία.

Περίπου το 1,6% των ατόμων βιώνουν τη συγκεκριμένη μορφή συναισθησίας, ενώ υπάρχουν και δύο υποκατηγορίες.

Στην πιο κοινή, το άτομο βιώνει αυτό που αισθάνεται το αντικείμενο παρατήρησης του, σαν να τον παρατηρεί μέσα από έναν καθρέφτη. Δηλαδή, αν το άτομο με MTS βλέπει κάποιον να ακουμπά το δεξί του μάγουλο με ένα μολύβι, θα βιώσει την απτική αυτή αίσθηση στο αριστερό του μάγουλο.

Στην όχι και τόσο κοινή, η συναισθητική εμπειρία πραγματοποιείται στο ίδιο σημείο με το σημείο του αντικειμένου παρατήρησης. Αν δηλαδή κάποιος ακουμπήσει το μολύβι στο δεξί του μάγουλο, το άτομο με MTS θα βιώσει κι εκείνος την απτική αυτή αίσθηση στο δεξί του μάγουλο.

Η Carolyn Hart ανήκει σε αυτό το 1,6% και στο παρακάτω βίντεο περιγράφει πως είναι η ζωή και η καθημερινότητα της.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο: Michael J. Banissy and Jamie Ward. Mechanisms of self-other representations and vicarious experiences of touch in mirror-touch synesthesia. Frontiers in Human Neuroscience.

Σχόλια