LinkedIn και Επιλογή Πρακτικής: Μάθε πώς μπορεί να σε βοηθήσει το LinkedIn να βρεις την πρακτική άσκηση που πραγματικά θέλεις.

Το φανταζόσουν ποτέ ότι το LinkedIn, πέρα από εργαλείο εύρεσης εργασίας και personal branding, μπορεί να σε υποστηρίξει σε αποφάσεις που αφορούν τη σταδιοδρομία σου; Και ειδικά στα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα;

Κι όμως! Παρακάτω θα εξερευνήσουμε, πως το LinkedIn μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις την πρακτική σου άσκηση με το να σου δώσει πρόσβαση σε υπερ-πολύτιμες πληροφορίες.

Έχεις φτάσει στο τέταρτο έτος. Έχεις περάσει όλα τα απαραίτητα μαθήματα. Και επιτέλους, ήρθε η ώρα να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Μπορεί να πρόκειται για πρακτική, όμως το βλέπεις πολύ σοβαρά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί και να εξελιχθεί σε μια πιο μόνιμη συνεργασία σου με την εκάστοτε εταιρεία.

Αν όντως το βλέπεις έτσι, καλά κάνεις! Κάθε πρακτική, shadowing, ή σύμβαση ορισμένου χρόνου, είναι μια καλή ευκαιρία να δείξεις τις ικανότητές σου, αλλά και να εξερευνήσεις τα ενδιαφέροντά σου. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάτι θετικό, το οποίο απαιτεί μια σοβαρή και επαγγελματική αντιμετώπιση.

Άρα, για να ανακεφαλαιώσουμε. Έχεις συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις, το βλέπεις σοβαρά… και τώρα; Αν είσαι τυχερός, θα έχεις πολλές επιλογές. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η απόφαση είναι δύσκολη.

“Ποια εταιρεία να επιλέξω και βάσει ποιων κριτηρίων;» είναι μια πολύ λογική σκέψη και εδώ είναι που έρχεται το LinkedIn.

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις την τύχη όσων έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους σε μια εταιρεία. Τι έγινε μετά την πρακτική; Έμειναν; Αν ναι, σε ποιο τμήμα; Αν έφυγαν, που συνέχισαν την καριέρα τους; Υπάρχει κάποιο pattern στην κινητικότητα αυτών των ανθρώπων;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, μπορούν να απαντηθούν μέσα από LinkedIn!

Πώς;

Πας στο search → πληκτρολογείς  →  ‘intern’ → People → επιλέγεις χώρα, εταιρεία →  Apply.

LinkedIn και επιλογή πρακτικής

Αν νομίζεις ότι LinkedIn και επιλογή πρακτικής άσκησης είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, μάλλον κάνεις μεγάλο λάθος!

Τέλειο;! Προσοχή: κατά την εμφάνιση αποτελεσμάτων, κατέγραψέ τα. Το LinkedIn πλέον, περιορίζει τον αριθμό των αναζητήσεων που μπορείς να κάνεις, οπότε, προκειμένου να μην χάσεις τη σημαντική αυτή πληροφορία, κάνε ένα screen shot ή copy-paste τα ονόματα σε ένα αρχείο.

Ύστερα, εξερεύνησε την πορεία των ατόμων που έκανα την πρακτική τους πριν από σένα σε μια από τις εταιρίες που σε ενδιαφέρουν.

Pro Tip

Μη διστάσεις να ‘συνδεθείς’ και να επικοινωνήσεις με αυτά τα άτομα. Οι πληροφορίες που θα σου δώσουν δε θα σε βοηθήσουν μόνο να επιλέξεις, αλλά η επαφή μαζί τους μπορεί και να σου ανοίξει την πόρτα στην εταιρεία. Το γεγονός ότι προσέγγισες κάποιον για να μάθεις πράγματα, δείχνει ότι σε ενδιαφέρει και ότι ενδεχομένως να εξετάζεις σοβαρά την πιθανότητα να εργαστείς σε αυτή την εταιρεία, κάτι που όλες οι εταιρείες επιδιώκουν από τους υποψηφίους τους.

Προσοχή στο μήνυμα που θα στείλεις όμως. Πρέπει να είναι πολύ προσεγμένο, επαγγελματικό και φυσικά χωρίς γραμματικά και ορθογραφικά λάθη. Ενδεχομένως, θα πρέπει να είναι στα αγγλικά, για να δείξεις την άνεσή σου στη γλώσσα.

Το LinkedIn είναι, πραγματικά, ένα πανίσχυρο εργαλείο, για πολλές ομάδες χρηστών, μεταξύ των οποίων είναι και οι φοιτητές, οι οποίοι οφείλουν από νωρίς να εξοικειωθούν με αυτό. Συνεπώς, άσε για λίγο στην άκρη το Instagram, κατέβασε το LinkedIn App στο κινητό σου και ξεκίνα δυναμικά να εξερευνήσεις ένα νέο κόσμο, γεμάτο ευκαιρίες για μάθηση και επαγγελματική δικτύωση.

Σχόλια