Μια μαγευτική βόλτα στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο!

Από τα ωραιότερα πράγματα εδώ στο Frapress.gr είναι η δυνατότητα να γράφουμε αβίαστα τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας, γι’ αυτό κι εγώ θα μοιραστώ μαζί σου το ταξίδι μου στο Εδιμβούργο.

Σαν πόλη την έχω επισκεφτεί δις και μπορώ να σου πω ότι και τις δυο φορές έμεινα γοητευμένος.

Ίσως και να είναι η ομορφότερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν έχω πάρα πολλές εμπειρίες από το νησί, οπότε μην το λάβεις απόλυτα ως δεδομένο.

Λίγα στοιχεία για την πόλη

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρωτεύουσα της Σκωτίας.

Πληθυσμιακά έχει λιγότερους κατοίκους (περίπου 500 χιλιάδες) από την Γλασκόβη. Για ιστορικούς, όμως, λόγους έγινε η πρωτεύουσα.

Ονομάστηκε η Αθήνα του Βορρά λόγω των αρκετών πανεπιστημίων και της άνοιξης του πνεύματος που γνώρισε η πόλη κατά την εποχή του Διαφωτισμού.

Στοιχείο που διατηρεί μέχρι και σήμερα, καθώς πρόκειται για μια φοιτητούπολη.

Το όνομά της το πήρε έπειτα από μια Βρετανική πολιορκία τον 6ο αιώνα, καθώς στην τοποθεσία βρισκόταν το κάστρο του Έντιν.

Χωρίζεται στην παλιά πόλη και την νέα, η οποία βέβαια χτίστηκε τον 18ο αιώνα, λόγω του τεράστιου οικιστικού ζητήματος που αντιμετώπιζε η πόλη.

Η πρώτη αίσθηση

Φτάνοντας με την απευθείας πτήση βρίσκεις ένα ήσυχο αεροδρόμιο. Η διαδρομή προς την πόλη διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Είναι πολύ πιθανό να δεις χαρρυποτερικά κτίρια μέχρι να φτάσεις στην πόλη.

Ναι, έχεις έρθει σε μια πόλη με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Οι δε κάτοικοι της πόλης, αρκετά χαλαροί, φιλικοί και πρόσχαροι, θαρρείς ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Άγγλους.

Όταν επισκεφτείς το Εδιμβούργο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ταλαιπωρηθείς ιδιαίτερα για να τo γυρίσεις.

Γενικά, οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορείς να τις περπατήσεις, κάτι που θα το κάνεις άνετα αν έχεις περίπου 4 μέρες διαθέσιμες.

Τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται είτε στο Royal Mile είτε στην Princess Street.

Στο Royal Mile θα συναντήσεις μεσαιωνικά κτίρια με γοτθικό ρυθμό και ιδιαίτερες εκκλησίες.

Αντίθετα, στην Princess street θα θαυμάσεις νεοκλασικά κτίρια. Γενικά να ξέρεις ότι τα νεόδμητα κτίρια εντός της πόλης είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο, οπότε οι περίπατοί σου θα έχουν το χρώμα και την αίσθηση προηγούμενων αιώνων.

Σημεία ενδιαφέροντος

Φτάνουμε, λοιπόν, στην ουσία του ταξιδιού, στο τι μπορείς και τι αξίζει να δεις.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Κάστρο του Εδιμβούργου

Είναι επί της ουσίας η απαρχή του Royal Mile, εκεί δεσπόζει το εμβληματικό κάστρο το οποίο έχει θέα όλης της πόλης μέχρι το Λήθ, το λιμάνι της πόλης.

Διακοπές στο Εδιμβούργο: Γνώρισε κι εσύ την Αθήνα του Βορρά

Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και μεγάλο, χρειάζεται περίπου 4 ώρες αν θες να το γυρίσεις καλά και αν ο καιρός σου κάνει την χάρη, θα βγάλεις εξαιρετικές φωτογραφίες.

Εντός αυτού στεγάζονται επίσης το πολεμικό μουσείο της Σκωτίας, εκκλησίες και βασιλικά διαμερίσματα. Όρεξη να έχεις να το γυρίσεις.

Καλό είναι να πας νωρίς για να αποφύγεις τις ουρές.

Highlight: Την 1μμ, θα ακούσεις έναν κανονιοβολισμό, ο οποίος είναι έθιμο από την εποχή του Νέλσον το μακρινό 1861.

Camera Obscura

Κατά την γνώμη μου ένα από τα must πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν επισκεφτείς το Εδιμβούργο ακριβώς δίπλα από το κάστρο.

Χωρίζεται σε τρία μέρη. Την ταράτσα, το μουσείο των ψευδαισθήσεων και την Camera Obscura.

Στην ταράτσα θα έχεις θέα όλη την πόλη και με τα κιάλια θα μπορέσεις να δεις όλες τις λεπτομέρειές της.

Από την ταράτσα θα μπεις στο Δωμάτιο της Camera Obscura όπου θα αντικρίσεις ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μέχρι εδώ καλά.

Το ωραίο ξεκινά όταν η ξεναγός θα αρχίσει να σου δείχνει την προβολή της πόλης του Εδιμβούργου μέσα από τον Βικτωριανό μηχανισμό της Camera Obscura.

Είναι λίγο δύσκολο να στο περιγράψω, απλά θα το χαρακτήριζα ως ένα πολύ ιδιαίτερο πρόδρομο του προτζέκτορα μόνο που αυτός σου δείχνει ζωντανά μια πόλη.

Τέλος, θα περάσεις μέσα από τα εκθέματα των ψευδαισθήσεων. Εικόνες που αλλάζουν ανάλογα με την οπτική, δωμάτια που παίζουν με τις διαστάσεις και το χώρο, γενικά θα τριπάρεις, θα το διασκεδάσεις και θα γελάσεις, ιδίως αν πας με φίλους ή το ταίρι σου.

 

Whiskey Experience Museum

Παραμένουμε στην περιοχή του κάστρου. Ακριβώς απέναντι από την Camera Obscura, βρίσκεται το Whiskey Experience Museum.

Πρόκειται για ένα μουσείο που τρέχει γνωστή εταιρεία αλκοολούχων ποτών.

Ενδεχομένως να δεις την μεγαλύτερη συλλογή whiskey στον κόσμο.

Εκεί θα μάθεις όλη την διαδικασία παραγωγής του whiskey καθώς και μικρά μυστικά για το πως να το απολαμβάνεις σωστά.

Θα μάθεις να ξεχωρίζεις τις ποικιλίες του, από πού προέρχονται και φυσικά θα κάνεις και γευστική δοκιμή.

Για να είμαι ειλικρινής απέναντι σου, είναι μια καλή εμπειρία, αλλά θεωρώ την τιμή εισόδου αλμυρή, τόσο που θα σου έλεγα ότι με το ίδιο ποσό σε μια pub κάποιος φιλικός Σκωτσέζος παίζει να στα εξηγήσει όλα και να τα δοκιμάσεις και όλα.

Περπάτα στο Royal Mile

Αφού τελειώσεις με τα τρία βασικά αξιοθέατα μπορείς να κατηφορίσεις στο Royal Mile.

Θα θαυμάσεις την παλιά πόλη του Εδιμβούργου, εάν είσαι τυχερός θα ακούσεις κάποιο μουσικό να παίζει με την Γκάιντα του και θα δεις περήφανους Σκωτσέζους με τα κιλτ τους.

Στο δρόμο σου θα βρεις τον Ναό του St. Gilles, ένα πολύ εμβληματικό κτίριο με πολύ όμορφα Βιτρό εσωτερικά.

Παραπλεύρως του Royal Mile θα βρεις την Grassmarket street, το καταλληλότερο μέρος για τις νυχτερινές σου εξόδους.

Προχωρώντας, θα συναντήσεις το Μουσείο της πόλης του Εδιμβούργου, εντός του οποίου θα μάθεις για την ιστορία της πόλης και το πώς αυτή μετασχηματίστηκε.

Έπειτα, στο δρόμο σου θα βρεις το Kids Museum, ένα μουσείο το οποίο εκθέτει ένα πλήθος παιχνιδιών διαφορετικών εποχών και προελεύσεων.

Θα σε ταξιδέψει στην παιδική σου ηλικία και θα ξυπνήσει πολλές αναμνήσεις.

Αμφότερα και τα δυο μουσεία έχουν ελεύθερη είσοδο.

Στο τέλος του Royal Mile θα βρεις το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο, στους τοίχους του οποίου θα διαβάσεις διάφορες ρήσεις.

Ακριβώς απέναντι θα αντικρίσεις το Hollyroodhouse Palace, δηλαδή την επίσημη κατοικία της Βασίλισσας Ελισάβετ όταν επισκέπτεται την Σκωτία.

Η Princess street

Το άλλο σημείο-ορόσημο της πόλης είναι η Princess Street. Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό δρόμο ο οποίος αντιπροσωπεύει την νέα πόλη.

Θα βρεις εμπορικά καταστήματα, (πάρε μια κενή βαλίτσα αν πας στο primark), φαγάδικα και γενικά πολλή κίνηση. Είναι ένας υπέροχος περίπατος ιδίως όταν έχει χειμερινή λιακάδα.

Βρίσκεται κάτω από το Κάστρο του Εδιμβούργου και αν κουραστείς μπορείς να κάτσεις σε ένα από τα πολλά παγκάκια που υπάρχουν.

Fun fact: Τα παγκάκια έχουν αφιερώσεις και διάφορα μηνύματα επάνω, καθώς είναι δωρεές των πολιτών της πόλης, οπότε μην παραξενευτείς με αυτό που μπορεί να διαβάσεις.

Εθνική πινακοθήκη

Όπως συνεχίζεις να περπατάς στην Princess street, στα δεξιά σου θα βρεις την Εθνική πινακοθήκη, της οποίας η είσοδος είναι δωρεάν.

Φιλοξενούνται κατά διαστήματα διάφορες εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών (εδώ θα πληρώσεις 10 λίρες μην τα θες και όλα τσάμπα). Αυτή την περίοδο που γράφεται το άρθρο φιλοξενούνται έργα του Toulouse Lautrec.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι έχει και ένα πολύ όμορφο καφέ-εστιατόριο σε περίπτωση που σε έπιασε κάποια λιγούρα.

Scott Monument

Μετά την πινακοθήκη θα συναντήσεις το Scott Monument, ένα μνημείο που έγινε προς τιμήν του νοβελίστα και ποιητή Sir Walter Scott.

Ουσιαστικά είναι ένας Πύργος γοτθικού ρυθμού, στην βάση του οποίου βρίσκεται το άγαλμα του ομώνυμου συγγραφέα. Αν έχεις το κουράγιο μπορείς να ανέβεις τα 288 σκαλιά του και να απολαύσεις την θέα.

Αλλά μεταξύ μας, δεν είναι απαραίτητο.

St Andrews Square 

Ακριβώς δυο στενά πιο πάνω από το Scott Monument, θα βρεις την πλατεία του Αγίου Ανδρέα και το αντίστοιχο μνημείο. Να αναφερθεί ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι ο πολιούχος της πόλης.

Περισσότερο θα σου έλεγα απλά να κάνεις μια μικρή στάση για τις τυπικές φωτογραφίες.

Royal Botanical Garden

Μια έκταση 70 εκταρίων στην οποία στεγάζονται 10 θερμοκήπια. Στους κήπους αυτούς θα έχεις την ευκαιρία να δεις χλωρίδα από όλο το κόσμο και γενικά να θαυμάσεις τον ιδιαίτερο πλούτο της Φύσης.

Ο περίπατος είναι δωρεάν, εκτός από την είσοδο σε συγκεκριμένα θερμοκήπια.

Πάντως είναι ότι πρέπει αν θες να κλείσεις χαλαρά τη μέρα σου, καθώς η βόλτα στην φύση θα σε ηρεμήσει.

Carlton Hill

Ξεκινάμε πάλι από την Princess street, προς το τέλος του δρόμου θα αντικρίσεις το Balmoral, το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης. Μην ξεστρατίσεις όμως, συνέχισε ευθεία.

Θα χρειαστεί να ανέβεις λίγα σκαλιά για να φτάσεις στο Carlton Hill, ένα λόφο με υψόμετρο κάτι παραπάνω από 100 μέτρα. Με πανοραμική θέα όλη την πόλη, το κάστρο και το λιμάνι του Ληθ, σίγουρα θα το λατρέψεις.

Στα αξιοσημείωτα του λόφου είναι το μισοτελειωμένο ομοίωμα της Ακρόπολης. Οι εργασίες διεκόπησαν καθώς υπήρχε έλλειψη κονδυλίων. Θα δεις, επίσης, το μνημείο προς τιμήν του Ναυάρχου Νέλσον.

Arthur’s seat

Το μέρος με την καλύτερη θέα της πόλης. Ο μύθος λέει ότι εκεί ήταν και το Camelot του Βασιλιά Αρθούρου.

Το υψόμετρο αγγίζει τα 250 μέτρα και γενικά θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και νερό! Ακόμα και αν έχει κρύο καιρό πίστεψε με, θα το χρειαστείς.

Η άποψη της πόλης από την κορυφή είναι μοναδική, καλό είναι βέβαια να έχεις ντυθεί καλά, καθώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός.

Στα άξια αναφοράς η καρέκλα που είναι τοποθετημένη στην κορυφή του λόφου. Έτσι για να ξαποστάσεις λίγο, όταν φτάσεις.

Meadows

Το Meadows είναι ένα αρκετά μεγάλο πάρκο που βρίσκεται κοντά στην βιβλιοθήκη και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ένα πολύ ωραίο μέρος για βόλτα και άραγμα, όπου θα πετύχεις πολλούς κατοίκους να κάνουν ποδήλατο, να παίζουν μπάλα, να τρέχουν και τις καλές ηλιόλουστες μέρες να ψήνουν.

Επίσης έχει πάρα πολύ ωραία χρώματα όταν σουρουπώνει.

Εκδρομές και άλλες δραστηριότητες

Αν έχεις και άλλες μέρες και όρεξη στο Εδιμβούργο, θα σου πρότεινα να πας μια εκδρομή από τα Highlands και το Lochness.

Θα συναντήσεις πολύ ωραία φύση, μαγευτικές διαδρομές και θα νιώσεις ότι πας σε άλλη χώρα όταν πλέον οι πινακίδες αρχίζουν να αλλάζουν και να έχουν Γαελικά αντί Αγγλικών.

Μια άλλη δραστηριότητα είναι τα tour που γίνονται την νύχτα στην πόλη του Εδιμβούργου.

Ναι είναι τόσο spooky, όσο ακούγονται, καθώς πολλά εξ αυτών γίνονται σε νεκροταφεία ή σε στοιχειωμένα μέρη αλλά και σε υπόγεια.

Υπάρχει, βέβαια, και εκδρομή για τους Harry Potter fans. Θα δεις το σχολείο του μικρού μάγου αλλά και από πού εμπνεύστηκε η συγγραφέας τα διάφορα σημεία που περιγράφει στα έργα της.

Ποια εποχή να πάω στο Εδιμβούργο;

Το Εδιμβούργο είναι μια πόλη που μπορείς να επισκεφτείς όλους τους μήνες του χρόνου (αν εξαιρέσω τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο λόγω καιρού).

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή με αρκετές εκδηλώσεις και σε συνδυασμό με τον στολισμό τις πόλης, κάνουν το Εδιμβούργο έναν μοναδικό χριστουγεννιάτικο προορισμό.

Αλλά και η θερινή περίοδος είναι μια εξαιρετική εποχή, οι μέρες είναι μεγάλες και υπάρχουν πάρα πολλά καλλιτεχνικά φεστιβάλ, κάνοντας την εκδρομή σου στο Εδιμβούργο ακόμα πιο ξεχωριστή. Ιδίως στο μεγάλο φεστιβάλ του Αυγούστου.

Όποια εποχή και αν πας, η Αθήνα του Βορρά είναι έτοιμη να σε γοητεύσει με το χρώμα της και τις ιδιαιτερότητες της. Μέχρι το επόμενο ταξίδι Hasta luego.

Σχόλια