Το project «Dark Romance+Edgar Allan Poe» ήταν μια προσπάθεια εισαγωγής των θεατών στην ιστορική περίοδο που έζησε και έγραψε ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος, καθώς και μια σύντομη μνεία σε χωρία γνωστών έργων του.

Επιμέλεια: Ελένη Μαρόκου και Γεωργία Σιούπουλη

Τον ποιητή υποδύθηκε ο ηθοποιός Ηλίας Γκογιάννος, ο οποίος σε συνεργασία με τη Ξανθή Ταβουλαρέα, απήγγειλαν λόγια του σπουδαίου δημιουργού.

Το σκηνικό ήταν λιτό: μία πολυθρόνα και ένα τραπέζι ήταν τοποθετημένα στη σκηνή, τα οποία υπήρξαν αντικείμενα κατάλληλα για να πλαισιωθούν απ’ τις χορευτικές φιγούρες της performer Ευγενίας Σιγαλού.

Πέραν τούτων, μέσα στην παράσταση γίνονταν αναφορές, εν είδει ντοκιμαντέρ, για το χρονικό εκείνης της περιόδου, τα οποία στόχευαν στην ανάδειξη των στοιχείων του Ρομαντισμού που δέσποζε τότε ως κίνημα. Τέτοια στοιχεία ήταν η ζοφερότητα, η απόγνωση, η θλίψη και η μακαβριότητα.

Dark Romance+Edgar Allan Poe

Τα έργα του Poe συνοδεύονται από ένα γοτθικό στοιχείο που περιλαμβάνει το στοιχείο της φαντασίας και του τρόμου. Οι καλλιτεχνικές του συλλήψεις περιστρέφονται γύρω απ’ το πένθος και τη μελαγχολία που αυτό φέρει.

Η ιστορικός τέχνης Μαρία Αθανασέκου φρόντισε να ενημερώσει το κοινό τόσο στην αρχή, κατά την διάρκεια, αλλά και στο τέλος της παράστασης για το κίνημα αυτό, με παραδείγματα από σημαίνοντες πίνακες της περιόδου.

Δύο απ’ τους χαραkτηριστικότερους πίνακες ήταν του Γκόγια με τίτλο «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του» και ο «Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης» του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ.

Dark Romance+Edgar Allan Poe

Saturn Devouring His Son-Francisco Goya (1819–1823)

Dark Romance+Edgar Allan Poe

Wanderer above the Sea of Fog-Caspar David Friedrich (1818)

Όλη η παράσταση ντυνόταν μουσικά από τη συνοδεία πιάνου και φωνής του μουσικού, τραγουδιστή και μελοποιού, Νίκου Μαϊντά. Μάλιστα, ο ίδιος μελοποίησε τα έργα του Poe που ακούστηκαν.

Για το τέλος, οι ηθοποιοί απήγγειλαν το «The Raven», σε ελληνική μετάφραση του Γιώργου Βαρθαλίτη.

Dark Romance+Edgar Allan Poe

Σκηνοθέτιδα ήταν η Ξανθή Ταβουλαρέα και βοηθός σκηνοθέτη η Βαρβάρα Πεντζερίδου.

Η όλη παράσταση υπήρξε πολυεστιακή, καθώς αποτελούταν από αρκετούς ξεχωριστούς συντελεστές (ηθοποιοί, χορεύτρια, μουσικός, εκφωνήσεις).


Πληροφορίες για την παράσταση

Ημερομηνίες: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στο θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11 Πλατεία Αμερικής )

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 12€, Φοιτητικό 10 €, ΑΜΕΑ: δωρεάν

Προπώληση: Viva.gr και στο ταμείο Ανέργων

Δες επίσης: Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πατέρας της λογοτεχνίας μυστηρίου

Σχόλια