Εάν ψάχνεις ταινίες με ακραία plot twists, τότε αυτή η λίστα είναι για σένα. Αστυνομικές, περιπέτειες, ρομαντικές. Όλες οι ταινίες που θα βρεις εδώ έχουν μια μεγάλη ανατροπή. Εννοείται ότι δεν θα κάνω spoiler, οπότε διάβασε άφοβα.

Θα σου εξομολογηθώ ότι μου αρέσει πολύ να ψάχνω ταινίες στο imdb και σε κάποιο βαθμό εμπιστεύομαι τη βαθμολογία τους. Κάπως έτσι βρέθηκα σε μια “γωνία” όπου ανακάλυπτα συνεχώς ταινίες με ακραίες ανατροπές και αποφάσισα να τις συγκεντρώσω σε αυτό το άρθρο.

1.Tell no one

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο παιδίατρος Άλεξ Μπεκ, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την απροσδόκητη δολοφονία της αγαπημένης του συζύγου, Μαργκό, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της αστυνομίας, ως ο βασικότερος ύποπτος για τον φόνο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Δεν καταλαβαίνεις για τι ανατροπή μιλάμε. Ακόμη και τώρα που σ’ έχω ψιλιάσει και πάλι δεν θα το περιμένεις. Αξίζει να τη δεις γιατί είναι μια γαλλική ταινία που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τις αμερικάνικες με τα budget των εκατομμυρίων, όπως και άλλες ταινίες της λίστας μας.

2. The body

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας ντετέκτιβ ψάχνει να βρει για το σώμα μιας μοιραίας και μυστηριώδους γυναίκας που χάθηκε από το νεκροτομείο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Οι Ισπανοί έχουν αποδείξει ότι το έχουν με τα ψυχολογικά θρίλερ και ξέρουν πώς να κάνουν την μεγάλη ανατροπή στα σενάρια τους. Θα σε κρατήσει, θα κάνει την ανατροπή αλλά εντάξει ας μην υπερβάλουμε, δεν θα σου αλλάξει και τη ζωή. Βλέπεται πάντως πολύ ευχάριστα. 

3. Loft

ΥΠΟΘΕΣΗ

Πέντε στενοί φίλοι, όλοι τους παντρεμένοι, έχουν νοικιάσει ένα λοφτ για να συναντούν εκεί τις ερωμένες τους. Μια μέρα θα βρουν το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας στο λοφτ και από τη στιγμή που υπάρχουν μόνο πέντε κλειδιά, αρχίζουν να υποπτεύονται ο ένας τον άλλο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Εδώ έχουμε μια βέλγικη – φλαμανδική ταινία με αρκετά πρωτότυπο σενάριο και πολλές ανατροπές, ίσως παραπάνω απ’ ότι θα έπρεπε.

4. The Hidden face

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Αντριάν επιστρέφει σπίτι του και βρίσκει ένα βίντεο της κοπέλας του, Μπελέν, στο οποίο του λέει ότι τον εγκαταλείπει. Βρισκόμενος σε μπαρ, γνωρίζει τη Φαμπιάνα και κάνει νέο δεσμό. Η αστυνομία, εν τω μεταξύ, επισκέπτεται συνέχεια τον Αντριάν, καθώς η Μπελέν δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την ημέρα που τον εγκατέλειψε.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Πριν δεις αυτή τη ταινία μην κάνεις το λάθος να τσεκάρεις το trailer της. Απλά δες την.

5. The secret in her eyes

ΥΠΟΘΕΣΗ

Έχοντας βγει στη σύνταξη, ο υπάλληλος της εισαγγελίας Μπενχαμίν αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα για μια υπόθεση βιασμού και δολοφονίας που συνέβη πριν από 25 χρόνια. Ζητάει τη βοήθεια της πρώην προϊσταμένης του, με την οποία θα ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι στο παρελθόν.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω πόσο ηθοποιάρα είναι ο Ρικάρντο Νταρίν κάτι φυσικά θα καταλάβεις μόλις δεις αυτή τη ταινία. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο πρωτότυπα σενάρια σε αστυνομική ταινία και επειδή μιλάμε για αργεντίνικο κινηματογράφο δεν υπάρχει -σχεδόν- κανένα βαρετό κλισέ. Καταφέρνει να σε συναρπάσει και παράλληλα να σε κάνει να γελάσεις και τέλος να συγκινηθείς. Απλά εξαιρετική!

6. Incendies

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ακολουθώντας την τελευταία επιθυμία της μητέρας τους, δύο αδέρφια επιχειρούν ένα επίπονο οδοιπορικό στη Μέση Ανατολή για να ερευνήσουν το οικογενειακό τους παρελθόν.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Ό,τι και να πω γι’ αυτή τη ταινία είναι λίγο. Είναι μια από τις αγαπημένες μου για πάρα πολλούς λόγους. Είναι ανατρεπτική, συγκινητική, περνάει μηνύματα για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και πραγματικά ο Denis Villeneuve δίνει ρεσιτάλ τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά.

Για μένα είναι απλά 10/10 και εάν είναι να διαλέξεις μια ταινία από αυτή τη λίστα για να δεις, τότε είναι σίγουρα αυτή.

7. The best offer

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Βέρτζιλ Όλντμαν είναι ένας εξαιρετικός εκτιμητής, δημοπράτης και συλλέκτης έργων τέχνης. Εκκεντρικός, σνομπ κι ανορθόδοξος, δεν αφήνει περιθώριο σε κανέναν και ειδικά στο αντίθετο φύλο να τον πλησιάσει. Όταν η Κλερ, μια κληρονόμος που πάσχει από αγοραφοβία, ζητάει τη βοήθεια του, ο Βέρτζιλ θα αισθανθεί μια ακαταμάχητη έλξη για εκείνη. Το μυστήριο που καλύπτει την πελάτισσα του θα τον παρασύρει σε μια συγκλονιστική περιπέτεια που θα του αλλάξει τη ζωή.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Ο Guiseppe Tornatorre, ένας Ιταλός σκηνοθέτης, μας παρουσιάζει μια από τις πιο “αγγλικές” ταινίες που έχω δει. Παρ’ ότι δεν έχει την “ένταση” των ταινιών που είναι στη λίστα καθώς δεν είναι ούτε αστυνομική ούτε κάποιου είδους περιπέτεια αλλά μάλλον πρόκειται για έναν από τους πιο αντισυμβατικούς έρωτες του κινηματογράφου, καταφέρνει με την ανατροπή της να μπαίνει επάξια στη λίστα. 

8. Contratiempo

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Αντριάν Ντόρια, ένας επιτυχημένος νεαρός επιχειρηματίας, κατηγορείται για το φόνο της ερωμένης του, καθώς ξύπνησε τραυματισμένος δίπλα στο πτώμα της μέσα στο κλειδωμένο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Τώρα, μαζί με μια κορυφαία δικηγόρο που έχει προσλάβει, έχουν μόλις τρεις ώρες καιρό για να ανακαλύψουν τι πραγματικά συνέβη.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Το ξέρω ότι μάλλον γίνομαι γραφική αλλά το σενάριο και αυτής της ταινίας είναι πολύ πρωτότυπο. Δεν πρόκειται να σε κουράσει και σίγουρα είναι ο ορισμός της αστυνομικής ταινίας. 

9. Τα πορφυρά ποτάμια

ΥΠΟΘΕΣΗ

Δύο διαφορετικοί σε νοοτροπία αστυνομικοί ερευνούν μια σειρά αποτροπιαστικών φόνων, που έγιναν στην κλειστή κοινότητα μιας πανεπιστημιούπολης στις χιονισμένες Άλπεις.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Όχι ότι έχω αδυναμία στους δύο πρωταγωνιστές αλλά φυσικά και πρόκειται για μια ακόμα ταινία που δεν σε απογοητεύουν. Μια γαλλική αστυνομική ταινία που παλεύει να ξεφύγει από τα αμερικάνικα κλισέ και σχεδόν τα καταφέρνει. Για να είναι στη λίστα να είσαι απλά σίγουρος ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σενάριο.

Και τώρα πάμε στις λίγο πιο κλασικές που πιθανό να έχεις δει αλλά δε γίνεται να μην είναι στη λίστα:

10. Inception

ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία επιτρέπει την εισβολή στο ανθρώπινο υποσυνείδητο, ένας επαγγελματίας “κλέφτης” ονείρων έρχεται αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση. Την εμφύτευση μιας ιδέας, αποστολή που θα αποδειχτεί θανάσιμα επικίνδυνη.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Δε γινόταν να μη μπει το inception στη λίστα. Σε περίπτωση που δεν το έχεις δει είναι μια από τις ταινίες των τελευταίων χρόνων που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και σίγουρα θα σε καθηλώσει.

11. The Usual Suspects

ΥΠΟΘΕΣΗ

Πέντε συνήθεις ύποπτοι γνωρίζονται στο κρατητήριο και φτιάχνουν μια συμμορία. Είναι όμως ολοφάνερο ότι κάποιος μεγάλος αρχηγός του υποκόσμου βρίσκεται πίσω από τις ενέργειές τους.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Αυτή είναι μάλλον η πιο κλασική ταινία με ανατροπή στο σενάριο που βρίσκεται σε κάθε σχετική λίστα, οπότε ούτε και εγώ μπορούσα να την αφήσω εκτός. Είναι μια από τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες σεναριακά ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. 

12. Now you see me

ΥΠΟΘΕΣΗ

Τέσσερεις, άγνωστοι μεταξύ τους, διασκεδαστές/ταχυδακτυλουργοί με διαφορετικά ταλέντα λαμβάνουν ένα περίεργο τραπουλόχαρτο που τους καλεί σε μια συνάντηση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Μπορώ να πω ότι είναι η ταινία που πραγματικά με εξέπληξε. Επιλέγοντας να την δεις δεν περιμένεις τίποτα ιδιαίτερο καθώς από το trailer οι προσδοκίες να ξεφύγει από μια κλασική αμερικάνικη ιστορία τύπων που κλέβουν καζίνο είναι ελάχιστες. Και όμως κάνει την απόλυτη ανατροπή τόσο σεναριακά, όσο και σκηνοθετικά.

13. The village

ΥΠΟΘΕΣΗ

Οι κάτοικοι του Χωριού, ζουν με τον τρόμο που τους προκαλεί η ύπαρξη μυστηριωδών όντων στο περιβάλλον δάσος. Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει αυτήν τη σιωπηρή ανακωχή. Όταν ο Lucius Hunt παίρνει την απόφαση να περάσει μέσα από το δάσος, παρά τις αντιρρήσεις του Συμβουλίου των Ηλικιωμένων, η ζωή στο Χωριό θα πάρει ανεξέλεγκτη τροπή.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Λοιπόν για να είμαι ειλικρινής δεν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες ταινίες της λίστας αλλά η συγκεκριμένη έχει τέτοιο plot twist που πιθανότατα θα καταφέρει απλά να σ’ εκνευρίσει. Είναι ό,τι πρέπει για ένα χαλαρό movie night με φίλους αλλά μην περιμένεις να σου αλλάξει τη ζωή.

14. The cabin in the woods

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια ανέμελη παρέα πέντε φίλων- η φρεσκοβαμμένη ξανθιά Τζουλς, ο τουμπανιασμένος καλός της Κερτ, ο νέος κολλητός του Χόλντεν, η προσφάτως χωρισμένη Ντέινα κι ο καμένος χασικλής Μάρτι – από το κολέγιο πάει εκδρομή το Σαββατοκύριακο σ’ ένα μικρό σπίτι κάπου στο δάσος.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Ό,τι έγραψα για το the village ισχύει και για τη συγκεκριμένη ταινία. Είναι η αμερικανιά που το παρακάνει με το σενάριο αλλά για να είμαι ειλικρινής όταν την είχα δει, είχα “ψαρώσει”. Οπότε τη βάζω στη λίστα μου και θα καταλάβω εάν σε κάποιους πιο “σινεφίλ” δεν αρέσει. Εάν πάλι ψάχνεις για να δεις μια χαλαρή ταινία με φίλους, τότε είναι ιδανική. 

15. Oldboy

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας συνηθισμένος άνθρωπος απάγεται από αγνώστους και μένει φυλακισμένος επί 15 χρόνια, αγνοώντας την αιτία. Όταν ξαφνικά αποφυλακίζεται, αναζητά σε ημιπαράφρονα κατάσταση τους δεσμώτες του, όμως ο άγνωστος δήμιός του συνεχίζει να ελέγχει τη ζωή του, κάνοντάς τον μια μαριονέτα σ’ ένα μακιαβελικό σχέδιο εκδίκησης.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Τι να πω για το Oldboy που να μην έχει ειπωθεί ήδη. Η ταινία που μας έκανε να ψάξουμε τι παίζει με τον κορεάτικο κινηματογράφο. Σε περίπτωση που δεν την έχεις δει, για αρχή μην κάνεις το λάθος και δεις την αμερικάνικη εκδοχή και έπειτα είμαι σίγουρη ότι θα σε αφήσει άφωνο.

16. Seven Pounds

ΥΠΟΘΕΣΗ

Με ένα μεγάλο μυστικό να βαραίνει τη συνείδησή του, ο Μπεν Τόμας (Γουίλ Σμιθ) επιλέγει επτά άγνωστους ανθρώπους και προσπαθεί να βελτιώσει δραστικά τη ζωή τους για να εξιλεωθεί.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Εδώ έχουμε το απόλυτο δράμα με ανατροπή. Είναι η ταινία που θα σε κάνει να κλαις με λυγμούς και απλά δεν θα το πιστεύεις. Την έχω δει πέντε φορές και ακόμα να το διαχειριστώ. 

17. Black Swan

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Νίνα είναι μια μπαλαρίνα στην Νέα Υόρκη και ο χορός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της, όπως γίνεται συνήθως στα επαγγέλματα αυτά. Ζει με την ψυχαναγκαστική πρώην μπαλαρίνα μητέρα της, η οποία της ασκεί ασφυκτική πίεση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Ο Vincent Cassel είναι από μόνος του ένας λόγος για να τη δεις. Όχι ότι είμαι fan girl αλλά ο άνθρωπος δεν υπάρχει. Η Natalie Portman που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας είναι ο δεύτερος και φυσικά ο Aronofsky είναι ο τρίτος. Τι άλλο θέλεις;

18. The Game

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Νίκολας Βαν Όρτον, πετυχημένος και δυναμικός επιχειρηματίας, αλλά εξαιρετικά σκληρός κι αντικοινωνικός χαρακτήρας, δέχεται από τον αδελφό του ένα πρωτότυπο δώρο γενεθλίων: τη συμμετοχή του σε ένα παράξενο παιχνίδι χωρίς κανόνες. Παίζοντας, συνειδητοποιεί ότι σημασία δεν έχει να βγεις κερδισμένος, αλλά απλώς ζωντανός.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Όταν βλέπεις ότι ο Fincher σκηνοθετεί κάτι, δε γίνεται να μην είναι εγγύηση. Όταν δε ο πρωταγωνιστής του είναι ο Michael Douglas το ξέρεις ότι θα είναι κάτι εξαιρετικό. Μιλάμε για το απόλυτο mind game.

19. The Prestige

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η παράξενη ιστορία του The Prestige ακολουθεί την μακροχρόνια επαγγελματική έχθρα δύο φιλόδοξων ταχυδακτυλουργών του αριστοκρατικού Great Danton και του λαϊκού The professor η οποία ξεκινά από ένα ατύχημα και φουντώνει σε έναν αδυσώπητο αγώνα μέχρι θανάτου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Christian Bale και Christopher Nolan είναι το δίδυμο που σκοτώνει. Και στη συγκεκριμένη ταινία έχω κλάψει αλλά δεν θα εγγυηθώ ότι θα σου συμβεί και εσένα. Πάντως σίγουρα αξίζει να τη δεις.

20. Memento

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η φριχτή δολοφονία της συζύγου ενός πρώην στελέχους ασφαλιστικής επιχείρησης, του έχει προκαλέσει μια σπάνια πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα να παθαίνει κρίσεις μνήμης. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να θυμάται όσα του έχουν συμβεί τα τελευταία 10-15 λεπτά της ζωής του. Εκτός αυτού θέλει μόνος του να λύσει τον γρίφο και να ανακαλύψει τον δολοφόνο της γυναίκας του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ

Η ταινία που έχει ψαρώσει όποιον την έχει δει και όποιος έχει δηλώσει ότι “το ήξερα” λέει απλά ένα τεράστιο ψέμα. Ο Christopher Nolan απ’ ότι κατάλαβες κυριαρχεί στη λίστα, όσο και αν προσπάθησα να το αποφύγω.

Άλλες ταινίες με ακραίο plot twist:

  • Seven
  • Zodiac
  • Gone girl
  • Mystic River
  • Prisoners
  • The Others
  • Now you see me 2
  • Fight Club
  • Insterstellar

Εάν ξέρεις άλλες ταινίες με ακραία ανατροπή γράψε στα σχόλια για να φτιάξουμε μια μεγάλη λίστα! 

Σχόλια