Σου προτείνουμε τα πιο πρωτότυπα μουσεία στην Ελλάδα και σου δίνουμε κίνητρο για ταξίδι και γνώση!

1. Μουσείο Ψευδαισθήσεων, Αθήνα

“Η ψευδαίσθηση της καρέκλας”

Το Μουσείο Ψευδαισθήσεων βρίσκεται στο Μοναστηράκι και υπόσχεται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία με πολλές νέες, ανεξερεύνητες ψευδαισθήσεις.

Με 17 διαφορετικές αίθουσες μας προκαλεί να τις δοκιμάσουμε και να  επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στο χρόνο και τον χώρο.

Το μουσείο βρίσκεται στην Ερμού 119, στο Μοναστηράκι

“Ο πραγματικός καθρέφτης”

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 10:00-22:00

Τηλέφωνο: 210 3238065

2. Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη

Αν σε ενδιαφέρει η φωτογραφία, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα για τη φωτογραφική τέχνη.

Αποστολή του μουσείου είναι ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση εκθέσεων, η δημιουργία αρχείων και συλλογών και φυσικά η έκδοση βιβλίων και καταλόγων. Η οργάνωση της διεθνούς έκθεσης «Φωτοσυγκυρία» είναι μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο μουσείο.

Ο χώρος του μουσείου αποτελεί σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την τέχνη και τη φωτογραφία.

Διεύθυνση: Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ναυάρχου Βότση 3, Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη/Σάββατο/Κυριακή: 11:00–19:00
Παρασκευή: 11:00–22:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310566716

3. Μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη, Μυτιλήνη

Ένα μουσείο για … «μερακλήδες» που συνδέει τη σύγχρονη τεχνολογία με την ιστορία και την παράδοση.Το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη βρίσκεται στο Πλωμάρι της Λέσβου και στόχο έχει να μυήσει τους επισκέπτες στα μυστικά του καλού ούζου.

Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εμφιάλωση και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Διεύθυνση: 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πλωμαριού – Μυτιλήνης

Ώρες λειτουργίας

1 Απριλίου – 15 Οκτωβρίου
Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 16:00

16 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου
Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 14:00

4. Μουσείο κομπολογιού, Ναύπλιο

Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο κομπολογιού στον κόσμο!!!

Ιδρύθηκε το 1988 και φιλοξενεί σπάνια και παλιά κομπολόγια από όλο τον κόσμο-Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Καθολικών κι Ελλήνων- και από τις περιοχές που ήκμασε ο Ελληνισμός (Μικρά Ασία, Συρία, Αίγυπτος κ.ά.).

Το μουσείο διαθέτει μια μοναδική συλλογή στον κόσμο από χίλια (1000) περίπου κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 έως και το 1950, φτιαγμένα από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κλπ.

Στο μουσείο εκτίθενται κομπολόγια από τη συλλογή με ιστορική αναδρομή σε 4 μικρές αίθουσες.

Διεύθυνση: Σταϊκοπούλου 5, Ναύπλιο, Αργολίδα, Τ.Κ. 211 00

Ώρες λειτουργίας Μουσείου

Δευτέρα-Κυριακή: 09:30 – 20:30 (Κάθε Τρίτη κλειστά)

5. Μουσείο Καπνού, Καβάλα

Μέσα από 7 θεματικές ενότητες και ψηφιοποιημένο υλικό από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη βιομηχανία, το εμπόριο και το συνδικαλισμό των καπνεργατών  αναδεικνύεται όλη η νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης της Καβάλας.

Στον χώρο εκτίθενται εργαλεία, μηχανές, φωτογραφικό υλικό, πίνακες και κάδρα, συλλογές αντικειμένων σχετικών με τον καπνό. Βελόνες μπουρλιάσματος, πλάστιγγες και ζυγαριές, κόσκινα και χαρμανιέρες, κάσες δεματοποίησης, μέγγενη και χαβάνια.

Συναντούμε, ακόμη, καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες, όπως χαρμαντζήδες, στοιβαδόρους και ξεφυλλίστριες, καπνεμπόρους, εικόνες από κτίρια καπναποθηκών, που ακόμη και σήμερα δεσπόζουν στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δείγματα ποικιλιών καπνού από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ήτοι μπασμά, μπασί-μπαγλί, καμπά–κουλάκ, τσεμπέλια και μυρωδάτα, δέματα κλασσικής και εμπορικής επεξεργασίας, παστάλια και κιοντέδες, τόγκες και μπαστουνιέρες…

Διεύθυνση: Παλαιολόγου 4, 65403 Καβάλα

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00

Σαββάτο: 10:00-14:00

Τηλέφωνο: 2510 223344

6. Μουσείο αφής, Αθήνα

Είναι ένα από τα πέντε μοναδικά μουσεία αφής στον κόσμο!

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο τυφλών Ελλάδας, επιτρέπει στους επισκέπτες όχι μόνο να πλησιάσουν αλλά και να αγγίξουν όσο θέλουν τα εκθέματα. Σκοπό έχει να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα από γνωστά γλυπτά και άλλα εκθέματα που είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό που επιτρέπει στους επισκέπτες να τα αγγίζουν.

Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, Καλλιθέα

Ανοιχτό για το κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-14:00

Τηλέφωνο: 210 9415222

Κι αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, πρέπει να επισκεφθείς αυτά τα μουσεία!

 

Σχόλια