Τα καλύτερα πάρτυ της Αθήνας πλέον φέρουν την μπανάνα για σήμα τους!
Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα και θες να διασκεδάσεις δεν έχεις παρά να παρευρεθείς σε ένα Banana Party… Οι καλύτεροι djs δίνουν τον ρυθμό και οι υπέροχες-πάντα χορευτικές μουσικές τους κάνουν την αφρόκρεμα της Αθήνας να λικνίζεται δίχως αύριο. Κυρίες και κύριοι, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι…Banana Boys!
Λίγα λόγια (μίνι στόρι) για τους Banana Boys -έναν προς έναν-
Είμαι ο Ιωάννης, η αλλιώς ioan/ioannist, εξαρτάται το mood της ημέρας. Είμαι σκηνογράφος και διακοσμητής εξωτερικού χορού/κήπου και περιστασιακά εργάζομαι σαν bartender. Παράλληλα ασχολούμαι με τη μουσική, το μπαλέτο, τη γλυπτική και τη φύση!
Εγώ είμαι ο Οδυσσέας (aka ody icon). Μεγάλωσα στην Κύπρο, αλλά έζησα για 7 χρόνια στην Αθήνα. Ασχολούμαι με το θέατρο και τη μουσική από διάφορες θέσεις. Τα τελευταία δυο χρόνια ζω στο Παρίσι, όπου κάνω μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία θεάτρου. Θα ήθελα να παίξω στο σινεμά στον ρόλο ενός κακού.
Πως γνωριστήκατε;
Γνωριζόμασταν στο έξω. Στα καφέ, στο κέντρο της Αθήνας, στα διάφορα πάρτι, στα σόσιαλ μίντια αλλά ποτέ δεν είπαμε κάτι παραπάνω από ένα γεια. Ε τώρα ξέρετε πως πάνε αυτά. Βρεθήκαμε σε ένα μέτριο πάρτι σε κάποιο σπίτι ενός κοινού γνωστού, ανταλλάξαμε μερικά μηνύματα του στιλ «όλοι κάνουν πάρτι γιατί όχι κι εμείς», βρεθήκαμε για καφέ και τα είπαμε σαν άνθρωποι, καταλάβαμε πως ταιριάζουμε σαν άτομα και πως τα όσα συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή στην νυχτερινή ζωή της Αθήνας δεν μας αφορούσαν στο 100%…
Πότε και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε τους Banana Boys;
Σε αυτόν τον καφέ, λοιπόν, κι αφού είπαμε πως το δοκιμάζουμε κι ότι γίνει, μας ήρθε το όνομα, το κόνσεπτ, οι όροι που βάζει ο καθένας σε αυτό, σε ποιον να απευθυνθούμε, πως το φανταζόμαστε, κτλ.
Νομίζω πως αυτό που μας έφερε κοντά στην όλη ιστορία (και μάλλον είναι και ο λόγος που η ιδέα λειτούργησε) είναι επειδή θέλαμε και οι δύο ένα πάρτι ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ.
Ούτε ψαγμένη μουσική στο επί τούτου, ούτε σκληρός – δύσκολος ήχος, ούτε σκοτεινιά και καταστροφή.
Αντιθέτως: φωτεινή μουσική, ερωτισμός, χαρούμενοι άνθρωποι, ιδρωμένοι από τον χορό, φιλιά και αγάπη, είσοδος δωρεάν και ανοιχτή σε όλους χωρίς κριτήρια εμφανισιακά ή άλλα.
Το όνομα πως προέκυψε;
Μας ήρθε αβίαστα καθώς ψάχναμε κάτι ευφάνταστο να παραπέμπει σε μπάντα των ’80s μιας και ήταν σίγουρα από τις μουσικές που θα παίζαμε (βλέπε Pet Shop Boys, Beach Boys, κτλ). Η μπανάνα επίσης οπτικά βοηθούσε στο να έχει εξ’ αρχής χιούμορ και ελαφρότητα όλο αυτό, σαν φρούτο έχει έντονο χρώμα (και αξιοσημείωτο σχήμα) και φυσικά έχει διαδραματίσει συμβολικό ρόλο στην ποπ αισθητική σαν αντικείμενο μετά την προβοκατόρικη εμφάνιση της Josephine Baker, αλλά και την παν διάσημη μπανάνα του Andy Warhol, οπότε ήρθε και έδεσε.
Υπάρχουν άλλοι συνεργάτες (που θέλετε να αναφερθούν) μόνιμοι ή εξωτερικοί;
Μια από τις πιο σταθερές συνεργάτιδές μας και τα τρία χρόνια που κάνουμε τα πάρτι είναι η φωτογράφος Δήμητρα Παπαγεωργίου. Σίγουρα από dj φιλοξενούμε σε μια σταθερή βάση στα πάρτι τον τελευταίο καιρό τον Clubkid και προηγουμένως τον JohnJohn Papadopoulos. Μας αρέσουν και οι συνεργασίες και οι αλλαγές κυρίως όμως μας ενδιαφέρει η σταθερή ποιότητα σε αυτό που προτείνουμε.
Αγαπημένα στέκια για Parties;
Το κάθε μέρος έχει τη δική του ιστορία και προσθέτει τη δική του χροιά σε κάθε πάρτι. Για παράδειγμα το Booze μας αρέσει πολύ για την ατμόσφαιρά του -παρ’ όλη την ζέστη που έχει. Γιατί και η ζέστη κάτι κάνει στα πάρτι μας, κάτι τους προσδίδει.
Με το six d.o.g.s. (όπου κάναμε και το πρώτο πάρτι της χρονιάς) έχουμε φέτος μια σταθερή συνεργασία και δεν θα μπορούσαμε να μην χαιρόμαστε για αυτό καθώς πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα πλέον μέρη του κέντρου της Αθήνας, έχει φιλοξενήσει σπουδαία ονόματα της μουσικής, έχει απίστευτο ήχο και η συνεργασία μας είναι άψογη. Φέτος θα έχουμε και ένα πάρτι στο Ρομάντσο.
Ποιό είδος μουσικής κυριαρχεί στα party σας;
Θα λέγαμε η χορευτική μουσική απ΄όποιο είδος κι αν προέρχεται. Είτε αυτή είναι disco, pop, electro-pop, electro-disco, electronica, rnb, hip-hop, και άλλα. Δεν κυριαρχεί τίποτα. Κυριαρχεί η μπανάνα και ο χορός και αυτό είναι αρκετό.
Δυσκολίες στην αρχή σας;
Πάντα, ακόμα μέχρι και σήμερα, υπάρχουν δυσκολίες. Μην ξεχνάτε πως δεν είμαστε επιχειρηματίες. Είμαστε απλώς δύο τύποι που τους αρέσει η διασκέδαση και η μουσική. Έτυχε δηλαδή! Θα μπορούσαν να είναι δύο άλλοι/άλλες. Όπως και να ‘χει μάθαμε και μας μάθανε. Κι αυτό σίγουρα κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Στην αρχή που δεν μας ήξερε κανείς, λέγαμε στους μαγαζατορες Banana Boys και ξεραίνονταν στα γέλια. Τώρα προφανώς έχει αλλάξει αυτή η αλληλεπίδραση.
Στόχοι – βλέψεις για το μέλλον;
Να μπορούμε να διασκεδάζουμε την Αθήνα και γιατί όχι και την Ευρώπη, να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε περισσότερους καλλιτέχνες, περφορμερς, drag queens, djs από διάφορες χώρες αλλά και εγχώριους/εγχώριες και να διοργανώσουμε ένα πάρτι στην πλατεία συντάγματος με άπειρες μπανάνες, δωρεάν αλκοόλ και φιλιά χωρίς λογοκρισία. Α! Και αυτό να γίνει η δουλειά μας 24/7.
Προς το παρόν ανοίξαμε τις πόρτες μας σε έξι διαφορετικούς/ες visual artists/φωτογράφους και συνεργαζόμαστε μαζί τους για την ταυτότητα του κάθε πάρτι. Ο/Η καθένας/καθεμία από αυτούς/αυτές είναι υπεύθυνος/η για την εικόνα της αφίσας του εκάστοτε πάρτι (ανάλογα με τη θεματική που έχουμε εμείς προτείνει) αλλά και γενικότερα για το περιεχόμενο και την αισθητική των βίντεο του πάρτι.
Μέχρι στιγμής έχουμε συνεργαστεί με την φωτογράφο Δήμητρα Παπαγεωργίου, ενώ για τα επόμενα πάρτι έχουμε τους/τις: Κωστή Φωκά, Πωλίνα Λεβνεσκάια, Jo Tragano, Νικο Σταματόπουλο και Ivan Baydakov.
Επίσης εδώ και ένα χρόνο συνεργαζόμαστε με την designer και creative director Γεωργία Σαλτουρίδου.
Αγαπημένη σας στιγμή;
Σίγουρα το πάρτι που διοργανώσαμε για την Gucci στην Αθήνα ήταν και αγαπημένη αλλά και σημαντική μας στιγμή και φυσικά το πάρτι Banana Boys go drag με 12 ελληνίδες drag queens στο Ρομάντσο.
Σας αγαπάει και αγαπάτε την γκέι κοινότητα; Και αν ναι (αν σας αγαπάει -που σας αγαπάει) που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Οφείλεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Τι σημαίνει κοινότητα; Σημαίνει άνθρωποι. Κι εμάς μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι που έρχονται στο πάρτι να περνάνε καλά. Τώρα αν ο/η άλλος/άλλη φιλά αγόρια ή κορίτσια θεωρούμε ότι είναι ένα κάπως ξεπερασμένο ζήτημα.
Η ηθική και η αισθητική είναι υποκειμενικότητες και εμάς η ηθική και η αισθητική μας δεν συνάδουν με αυτές της ελληνικής κοινωνίας και κουλτούρας του τώρα. Και μάλλον κάπου εκεί είναι που συναντιούνται τα μυαλά μας με τις μειονότητες που με κάποιο τρόπο φτύνει η κοινωνία, οπότε έρχονται στα πάρτι μας, αισθάνονται φιλόξενα και περνάμε όλοι καλά χωρίς φίλτρα και κριτήρια.