Δείτε το παρακάτω βίντεο και μάθετε τα μυστικά του υπέροχου Κάστρου του Παλαμηδίου!

Το Ναύπλιο είναι ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός, αλλά και μια πόλη με μακρά ιστορία, αφού ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828-1833. Είναι γνωστό για το Μπούρτζι, αλλά και για το Παλαμήδι, το Ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη με την ωραιότερη και πιο αμφιθεατρική θέα του Ναυπλίου.

Το ιστορικό Παλαμήδι του Ναυπλίου, λοιπόν, επισκέφθηκε ο Μάνος Ατζαράκης και η Βένια Αντωνίου με σκοπό να εξερευνήσουν το κελί, στο οποίο ήταν φυλακισμένος ο Θεόδωρος Κολοκτρώνης.

Σύμφωνα, με την παράδοση για να ανέβεις στο κάστρο του Παλαμηδίου, πρέπει να ανέβεις τα 999 σκαλιά. Ο θρύλος, μάλιστα, αναφέρει ότι το άλογο του Κολοκοτρώνη έσπασε το χιλιοστό σκαλοπάτι, γι’ αυτό το λόγο και τα σκαλιά είναι 999 και όχι χίλια.

Το Παλαμήδι είναι ένα τυπικό μπαρόκ φρούριο, που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο ύψους 216 μέτρων και πήρε την ονομασία του από τον μυθικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Παλαμήδη.

Μάλιστα, θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της ενετοκρατίας. Στα 1687 έγιναν τα πρώτα οχυρωματικά έργα στον λόφο του Παλαμηδίου από τους Ενετούς, ενώ αργότερα κατασκευάστηκε το φρουριακό συγκρότημα σε χρόνο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το χτίσιμο ξεκίνησε στα 1711 και τελείωσε στα 1714.

Δες εδώ: 12+1 πανέμορφες ταξιδιωτικές φωτογραφίες απ’ όλη την Ελλάδα!

Αποτελείται από οκτώ προμαχώνες, οι οποίοι είναι αυτοτελείς, ώστε να διασφαλίζεται το γεγονός ότι σε περίπτωση κατάληψης ενός προμαχώνα θα συνεχιζόταν η άμυνα του φρουρίου.

Επιπλέον, από τον λόφο του Παλαμηδίου ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Στις 29 Νοεμβρίου 1822, 350 άντρες με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο -που έμεινε στην Ιστορία ως ο ήρωας του Παλαμηδίου- κατέλαβαν το φρούριο με αιφνιδιασμό.

Παλαμήδι

Το Παλαμήδι ως η φυλακή του Κολοκοτρώνη…

Το Παλαμήδι, βέβαια, δεν υπήρξε μόνο ένα σπουδαίο φρούριο, αλλά και ένας σκοτεινός τόπος φυλακών. Εκεί, βρίσκεται και το κελί, όπου ήταν φυλακισμένος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με την κατηγορία για εσχάτη προδοσία.

Η φυλακή του ήταν στο Παλαμήδι, αλλά όχι στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, αλλά σε ένα μικρό κτίσμα στον προμαχώνα του Μιλτιάδη. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα υπόγειο μπουντρούμι, ελάχιστων τετραγωνικών, χωρίς καθόλου φυσικό φως.

Interesting Fact: Κατά την Τουρκοκρατία δεν επιτρεπόταν στους χριστιανούς η είσοδος στο φρούριο.

Από την κορυφή του Παλαμηδίου μπορεί κανείς να απολαύσεις την πιο εντυπωσιακή και αμφιθεατρική θέα, που απλώνεται μπροστά στα τείχη του κάστρου, προς την παλαιά πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι.

Σχόλια