Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, την πρόληψή του, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από αυτόν.

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στις γυναίκες. Η καμπάνια για την πρόληψή του ξεκίνησε το 1985 στις Ηνωμένες Πολιτείες και καθιέρωσε τον Οκτώβριο ως το μήνα πρόληψης.

Σκοπός της καμπάνιας είναι να στηρίξει με κάθε τρόπο τις γυναίκες που δίνουν αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, να τιμήσει όσες βγήκαν νικήτριες και όσες δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη ενάντια στην ασθένεια.

Παράλληλα, επιδιώκει να φωτίσει την κατάσταση, να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις της νόσου, να ενισχύσει την ουσιαστική πληροφόρηση, επικοινωνία και αλληλεγγύη και να τονίσει τη σημασία της πρόληψης.

καρκίνος του μαστού

Στο πλαίσιο της προώθησης της πληροφορίας, της ενημέρωσης και του ανοιχτού διαλόγου για τον καρκίνο του μαστού, συγκεντρώσαμε παρακάτω στοιχεία που βοηθούν να καταλάβουμε πως έχουν τα πράγματα στις μέρες μας:

1. 1 στις 8 γυναίκες στις ΗΠΑ θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της από καρκίνο του μαστού.

2. Αντίστοιχα στην Ευρώπη, 1 στις 12 γυναίκες θα εμφανίσει τη συγκεκριμένη ασθένεια.

3. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός ανέρχεται σε 1.600.000 περιπτώσεις ετησίως.

4. Υπάρχουν πολλά είδη καρκίνου του μαστού, τα οποία διακρίνονται σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και αντιμετωπίζονται με διαφορετικές θεραπείες.

Πολλές φορές η θεραπεία είναι εξατομικευμένη, ώστε να ανταποκρίνεται στην εκάστοτε περίπτωση.

5. Οι άνδρες μπορούν επίσης να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Αυτό ωστόσο συμβαίνει πολύ σπάνια (μόλις το 1% των περιπτώσεων) καθώς η ασθένεια εμφανίζεται 100 φορές πιο συχνά σε γυναίκες.

6. Περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν έχουν οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω.

καρκίνος του μαστού7. Η πρώτη φορά που η ροζ κορδέλα χρησιμοποιήθηκε για να συμβολίσει την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού ήταν το 1991 στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, στον φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου «Run for the Cure» του ιδρύματος Susan G. Komen μοιράστηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες ροζ κορδέλες.

Το περιοδικό Self αρχικά και στη συνέχεια η εταιρεία Estée Lauder έκαναν τη ροζ κορδέλα το πιο γνωστό σύμβολο της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο.

8. Το 1996 δημιουργήθηκε η κορδέλα που συνδυάζει το ροζ και το μπλε χρώμα και συμβολίζει την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες.

καρκίνος του μαστού

9. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η λήψη αντισυλληπτικών, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

10. Ο θηλασμός για έναν χρόνο ή περισσότερο φαίνεται σύμφωνα με έρευνες να μειώνει τον κίνδυνο για μερικούς τύπους καρκίνου του μαστού.

11. Η ενημέρωση, ο έλεγχος και η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντικά!

12. Το ποσοστό ίασης του καρκίνου του μαστού  ξεπερνά το 97% αν αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο.

13. Οι  γυναίκες άνω των 20 ετών συνιστάται να αυτοεξετάζονται μία φορά τον μήνα και να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους για κλινική εξέταση μία φορά τον χρόνο.

14. Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών συνιστάται εκτός από τον κλινικό έλεγχο να πραγματοποιείται και μαστογραφικός έλεγχος μία φορά τον χρόνο.

15. Η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο ενάμισι έως δύο χρόνια νωρίτερα από την αυτοεξέταση και την κλινική εξέταση. Αυτό σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων για αποτελεσματική θεραπεία και μείωση των πιθανοτήτων να κριθεί απαραίτητη η μαστεκτομή.καρκίνος του μαστού

Σχόλια