Το 2012 μετά την υπογραφή της υγειονομικής διάταξης 39 Α, πολλές τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες γυναίκες ελέγχθηκαν χωρίς τη συναίνεσή τους ως πιθανοί φορείς του HIVκαι όσες βρέθηκαν θετικές στον ιό του HIV προφυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν ως «εκδιδόμενες» ,οι οποίες γνώριζαν ότι έχουν τον ιό του HIV, τον οποίο μάλιστα σκόπιμα μετέδιδαν στους πελάτες τους.

Με βάση αυτό το γεγονός η θεατρική ομάδα “Ανδρομέδα”, παρέα με την Έφη Σισμανίδου και υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη παρουσιάζουν το έργο τους “Γυναίκες από Χώμα” στον ΠολυχώροVAULT.

Το Frapress, εγώ και ο Βασίλης συναντήσαμε τα κορίτσια έπειτα από μία πρόβα τους και μιλήσαμε για την παράσταση, αλλά και την τέχνη ως μέσο διαμαρτυρίας.

Καλησπέρα σας κορίτσια. Είναι η πρώτη σας δουλειά ως ομάδα;

Αναστασία: Ναι.

Ανδρομέδα

Και γιατί επιλέξατε να καταπιαστείτε αμέσως με ένα τόσο δύσκολο ζήτημα;

Μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε με κοινωνικοπολιτικά θέματα της εποχής μας.

Όπως γνωρίζετε η Ανδρομέδα ήταν κόρη της Κασσιόπης. Η μητέρα της δήλωσε πως η κόρη της είναι η ομορφότερη από όλες τις Νηρηίδες, κάτι που εξόργισε τον Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας για να τιμωρήσει αυτή την ύβρη έστειλε στην χώρα το κτήνος. Οι κάτοικοι συμβουλεύτηκαν στο Μαντείο τον Άμωνα και τους είπε πως πρέπει να αλυσοδέσουν την Ανδρομέδα σε ένα βράχο και να κατασπαραχθεί ως θυσία για να γλιτώσουν οι υπόλοιποι. Η Ανδρομέδα δηλαδή, χωρίς να επιλέξει κάτι, χωρίς να φέρει ευθύνη για κάτι στοχοποιήθηκε και θυσιάστηκε για ένα χαρακτηριστικό της.

Μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε με κοινωνικοπολιτικά θέματα της εποχής μας. Βλέπουμε καθημερινά ότι ένας άνθρωπος μπορεί εύκολα να στοχοποιηθεί ή να «θυσιαστεί» στο όνομα κάποιων αληθοφανών προσχημάτων, συνήθως επειδή μπορεί να είναι διαφορετικός, κι αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι η δουλειά μας να είναι ένα μέσο διαμαρτυρίας. Η αλλαγή δε θα ‘ρθει από την μία μέρα στην άλλη, αλλά ένας πιθανός τρόπος για να την πετύχουμε είναι αρχικά να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας.

Ντίνα Κούκου | Φώτο: Βασίλης Ζάκκας

Το θεατρικό σας “Γυναίκες από Χώμα” τι πραγματεύεται;

Ντίνα:Έχει να κάνει με την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012. Οι γυναίκες αυτές κατηγορήθηκαν ως «εκδιδόμενες» και παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Εν συνεχεία, δόθηκαν τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα, κατηγορώντας τες ότι είχαν σκοπό να προκαλέσουν πανελλήνια πανδημία.

Φανή: Κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν… και έπειτα, βεβαίως, αθωώθηκαν. Το θέμα είναι ότι διαπομπεύτηκαν ως ιερόδουλες σε τηλεόραση, εφημερίδες, στο διαδίκτυο… Δεν ήταν έτσι όμως. Ήταν γυναίκες τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με πορνεία. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε την κρατική αδικία.

Σοφία Ρουβά | Φώτο: Βασίλης Ζάκκας

Σοφία:Ήταν πιο εύκολο να παγιδέψουν κάποιους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο. Εκτός από την πρώτη γυναίκα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής, καμία άλλη δεν είχε σχέση με αγοραίο έρωτα.

“Δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία από τα media, καταπατήθηκαν τα δικαιώματά τους”

Έφη: Σκοπός μας μέσα απ’ την παράσταση να δείξουμε πως ότι συνέβη αφορά τους πάντες. Δεν έχει να κάνει με κάποια κοινωνική ομάδα. Χθες ήταν αυτές, σήμερα κάποιος άλλος, αύριο; Εμείς;

Έφη Σισμανίδου | Φώτο: Βασίλης Ζάκκας

Η παράσταση δείχνει όλη την ιστορία από την αρχή της;

Έφη: Είναι θέατρο-ντοκουμέντο. Το κείμενο προέρχεται από συνεντεύξεις των γυναικών αυτών. Η παράσταση περιγράφει τα γεγονότα από την στιγμή της σύλληψης τους και μετά.

Πως ενωθήκατε όλες εσείς για αυτό το θεατρικό;

Αναστασία: Εμείς σαν ομάδα “Ανδρομέδα” γνωριζόμαστε από την σχολή. Περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί και γρήγορα καταλάβαμε πως έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Η αλήθεια είναι πως την ιδέα για τη δημιουργία της ομάδα μας την έδωσε ένας κοινός γνωστός, ο οποίος ήταν και αυτός που μας σύστησε την Έφη για την παράσταση.

Ντίνα: Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον σκηνοθέτη, που έχει υπάρξει δάσκαλος μας και στην σχολή, αλλά συνεχίζει και μας μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα και να μας καθοδηγεί

Φανή Γρύλλη | Φώτο: Βασίλης Ζάκκας

Από τις 5 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως τις 28 Οκτωβρίου στις 9μ.μ οι “Γυναίκες από Χώμα” θα παίζονται στον πολυχώροVault.


Σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία: Κοραή Δαμάτη.

Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσι

Σκηνικά-κουστούμια: Παύλος Ιωάννου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

HairDesign: Ντανιέλ Αθανασίου

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Μαρία Καβουκίδου-Θεοδώρα Σιάρκου

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

Να τονιστεί: Τα κορίτσια ευχαριστούν θερμά το “VICE” και το “Φύλο Συκής”, που τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν αποσπάσματα από τα ρεπορτάζ τους για την δημιουργία του κειμένου. Επίσης, η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ και υποστηρίζεται από το break the chain, μία πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση του HumanTrafficking, κ. Ηρακλή Μοσκώφ, σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα elculture.gr.

Και εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα κορίτσια για τον χρόνο τους και το Βασίλη Ζάκκα για τις φωτογραφίες του.

Κεντρκή φωτογραφία: Χρήστος Κοτσιρέας

Σχόλια