Μία θεατρική μπάντα έρχεται να δώσει νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο!

Οι Ginger Creepers Theater Band είναι μία θεατρική μπάντα -όπως αποκαλύπτει και το όνομα- με σκοπό της να ανακαλύψει νέους τρόπους έκφρασης. Οι δημιουργοί της, Γρηγόρης Χατζάκης και Χρήστος Καπενής, μίλησαν στο Frapress.gr για την καινοτόμα ομάδα/duo τους, τις έως τώρα πράξεις τους και τη συνέχειά τους.

Μια μικρή εισαγωγή…

Αργά βράδυ Παρασκευής και η Ηλέκτρα και εγώ καλούμαστε στο γραφείο – μέρος συνάντησης των Ginger Creepers Theater Band. Το γραφείο ψηλά σε ένα κτήριο, όπου η είσοδος του είναι μία στοά, με επιγραφές ντετέκτιβ στην είσοδο. Μπαίνουμε στο παλιακό ασανσέρ, φθάνουμε τον όροφο μας και στο βάθος ένα αχνό φως με δύο τύπους να συζητάνε. Εκεί εξελίσσεται η μαγεία, εκεί αλλάζει το θέατρο και ο τρόπος που μας παρουσιάζεται.

Ο Γρηγόρης…

Ginger Creepers“Μπήκα σε δραματική σχολή με στόχο πάντα την σκηνοθεσία. Έκανα τα απαραίτητα βήματα για να φτάσω να σκηνοθετώ. Αμέσως μετά την σχολή ξεκίνησα και πλέον έχω πάνω από 30 παραστάσεις στο ενεργητικό μου. Από τις πρώτες μου αναμνήσεις σαν παιδί, θυμάμαι πως είχα τρομερή σύνδεση με το θέατρο. Αν με ρωτούσαν τι θα παίξουμε, απαντούσα: θέατρο… Δε μαγευόμουν με το θέατρο σαν φαντασμαγορία, όσο με γοήτευε η διαδικασία να σκεφτώ και τελικά να μάθω πως γίνεται όλο αυτό, πως στήνεται, πως λειτουργεί, τι χρειάστηκε για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα!”

Ο Χρήστος…Ginger Creepers

Για τον Χρήστο τα έχουμε γράψει πολλές φορές και σίγουρα θα μας αναγκάσει να γράψουμε άλλες τόσες. Πρόκειται για έναν αεικίνητο άνθρωπο, λάτρη της εξέλιξης και της καινοτομίας. Όπως μας έχει πει ο ίδιος παλαιότερα:

“Μου αρέσει και γυρεύω τις προκλήσεις. Είναι προσωπική μου ανάγκη να αναζητώ διαρκώς νέα πράγματα, να λαμβάνω νέα γνώση και να λαμβάνω νέες πληροφορίες για να εξελίσσω την τέχνη μου.”

Έτσι ακριβώς πράττει και τώρα παρέα με τον Γρηγόρη. Οι δυο τους έχουν φτιάξει τη θεατρική αυτή μπάντα με σκοπό να δημιουργήσουν κάτι νέο. Έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με το κοινό. Κάτι πέραν των αναμασημένων.

Πως γνωριστήκατε και αποφασίσατε να κάνετε την μπάντα;

Χρήστος: Γνωριστήκαμε σε μία παράσταση, όπου σκηνοθετούσε ο Γρηγόρης και έπαιζα. Το έργο λεγόταν «Ρίτα & Ντύλαν & Φαίδρος & Φάμκε», του Αύγουστου Κορτώ, στο σύγχρονο θέατρο. Πάνω στη δουλειά δηλαδή γνωριστήκαμε, κάναμε πολλή παρέα, υπήρχε κοινή σκέψη… είχαμε χημεία! Έτσι, κάποια στιγμή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να δούμε τι έχουμε εμείς να πούμε διαφορετικό.

Γρηγόρης: Το θέατρο είναι ένα είδος επικοινωνίας και διαλόγου. Το σημαντικό είναι πώς επικοινωνείς. Αν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, έχουμε την πρώτη ύλη για την επικοινωνία του εκάστοτε έργου.

Το Theater Band πως προέκυψε;

Γρηγόρης: Η ομάδα Ginger Creepers theater band δεν έχει καμία σχέση με τον όρο που χρησιμοποιείται στις μουσικές μπάντες -αν και η μουσική είναι ένα στοιχείο που μας αφορά. Με τον όρο μπάντα θέλουμε να διαχωριστούμε από την τυπική λογική της θεατρικής ομάδας. Όχι από ψώνιο, αλλά επειδή είναι όντως διαφορετικός ο τρόπος που λειτουργούμε.

Πέραν του θεατρικού αποτελέσματος -της παράστασης- θέλουμε να υπάρχει προσωπική τριβή και αναζήτηση που να περνάει στο έργο. Είναι μία αφορμή να διαπραγματευτούμε δικά μας ζητήματα μέσα από το έργο.

Χρήστος: Μας ήρθε στο μυαλό από την διαδικασία της μπάντας που δοκιμάζει πράματα, τζαμάρει. Αντίστοιχα εμείς βρισκόμαστε για να εξερευνούμε πράγματα, να δοκιμάζουμε νέους ήχους, νέες εικόνες, νέα αντικείμενα. Μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε διαρκώς νέους τρόπους και μεθόδους για να πούμε κάτι, βγάζοντας πράγματα ο ένας από τον άλλον.

Γρηγόρης: Έχουμε μπουκώσει κάπως από αυτό που γίνεται στο θέατρο. Από την μετριότητα του και την αναμάσηση των ίδιων και των ίδιων τρόπων να λέγονται τα πράγματα. Θέλουμε όντως να κάνουμε κάτι γνήσια νέο και όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά για δική μας ευχαρίστηση και από δική μας ανάγκη! Θέλουμε να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο και όχι να επαναπαυόμαστε σ’ αυτό που υπάρχει ήδη.

Πώς πήγε η περσινή, 1η χρονιά σας;

Γρηγόρης: Στην πρώτη μας χρονιά παίξαμε στο Bios το “Ο Ήχος Που Έχει Το Χώμα Στο Μικροσκόπιο”. Είναι δικό μας κείμενο και πρόκειται για μία μπάντα -τους Ginger Creepers- από το Βέλγιο (τελικά κρατήσαμε το όνομα).

Οι δύο αυτοί μουσικοί ασχολούνται με την ηλεκτρονική πειραματική μουσική και αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την ζωή στην πόλη και να εγκατασταθούν στο δάσος για ανακαλύψουν τον απόλυτο ήχο του 21ου αιώνα.

Πώς πήγε η πρώτη σας παράσταση;

Χρήστος: Είδαμε ότι αυτό που θέλουμε να αποδώσουμε ως διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει. Πήραμε σχόλια από το κοινό, τα οποία μας έδειξαν όλο αυτό που θέλαμε ως ομάδα και ως παράσταση να πετύχουμε. Να αλλάξουμε τις έως τώρα προσλαμβάνουσες του κοινού και εκείνοι να ανταποκριθούν!

Φέτος, στον δεύτερο χρόνο τους ως μπάντα οι Ginger Creepers Theater Band ανεβάζουν μία παράσταση (εμπνευσμένη από τον Ντάριο Φο) με τίτλο “Ο Τζόαν Παντάν και οι Θλιμμένοι Τροπικοί”, στο ξενοδοχείο Μπάγκειον.

Υπόθεση: Ο Τζόαν Παντάν είναι ένας νέος, ο οποίος για να διαφύγει της Ιεράς Εξέτασης, που τον καταδιώκει, μπαίνει κατά λάθος στο καράβι του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος οδεύει προς το τελευταίο του ταξίδι. Στον Νέο Κόσμο γοητεύεται από τους ιθαγενείς και θέλει να γίνει μέρος τους.

Οι Ginger Creepers Theater Band βάζοντας την δική τους εκδοχή και τον δικό τους τρόπο επί σκηνής, θα κάνουν εμάς -τους θεατές- μετόχους σε ένα ντοκιμαντέρ, όπου φτιάχνεται εκείνη την ώρα!

Τους ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο και τη φιλοξενία τους και ανυπομονούμε για την αρχή των παραστάσεών τους στις 15 Οκτώβρη. Special thanks στην Ηλέκτρα για τις ξεχωριστές φωτογραφίες της!

Ιnfo

Facebook

Ο Τζόαν Παντάν και οι Θλιμμένοι Τροπικοί | Dario Fo & GCTB

Σχόλια