Εάν ψάχνεις ταινίες με ρεαλιστικούς, συγκινητικούς και σίγουρα αντισυμβατικούς έρωτες, τότε αυτή η λίστα είναι ό,τι πρέπει για εσένα.

Ο κινηματογράφος καλώς ή κακώς μας έχει συνηθίσει με έρωτες που έχουν happy end. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας κάτι τέτοιο είναι πολύ συχνά μακριά από την πραγματικότητα.

Δεν είμαι κυνική αλλά το να ανακαλύψω μια μέρα ότι είμαι πριγκίπισσα, να ερωτευτώ έναν πρίγκηπα που είναι ψηλός, μελαχρινός με γαλάζια μάτια και να κάνουμε παιδιά, δεν είναι κάτι που έχει συμβεί σε εμένα ή κάποια φίλη μου.

Οι ταινίες, λοιπόν, που θα δεις παρακάτω, φυσικά χωρίς οποιοδήποτε spoiler για την πλοκή τους, μιλούν ακριβώς γι΄αυτούς τους έρωτες που συμβαίνουν, έχεις ακούσει ή έχεις ζήσει και σίγουρα θα ταυτιστείς πολύ πιο εύκολα μαζί τους.

1. Μαζί, ποτέ

Η ταινία-αφορμή γι’ αυτό το άρθρο. Το συγκλονιστικό με αυτή τη ταινία είναι πως δεν παρακολουθείς απλά έναν από τους πιο αντισυμβατικούς έρωτες του κινηματογράφου αλλά το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης καταφέρνει παράλληλα με την ιστορία του να θίξει διάφορα κοινωνικά θέματα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο 40χρονος αλκοολικός Καχίτ και η 23χρονη Σιμπέλ, μέλη της γερμανοτουρκικής κοινότητας του Αμβούργου, κάνουν λευκό γάμο ώστε εκείνη να ξεφύγει από τους αυστηρούς οικογενειακούς περιορισμούς. Η Σιμπέλ συνεχίζει να έχει τη δική της ερωτική ζωή, κάτι που ο Καχίτ δέχεται αρχικά, μέχρι που τον κυριεύει ένας ζηλόφθονος έρωτας.

Γιατί να τη δεις: 

Γιατί είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις τον Φατίχ Ακίν σε περίπτωση που δεν το έχεις κάνει ήδη και γιατί θα σε συγκινήσει χωρίς καν να το περιμένεις.

2. Sur mes lèvres

Ένα συγκινητικό και πολύ ενδιαφέρον ερωτικό φιλμ νουάρ που σίγουρα αξίζει την προσοχή σου. Μια πρωτότυπη αλλά πολύ αληθινή ιστορία.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια γραμματέας σε οικοδομική εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής και στο γραφείο την εμποδίζουν να ανέλθει, υποχρεώνοντάς την να βρει έναν βοηθό. Εμφανίζεται στο πόστο ένας άνδρας με σκοτεινό παρελθόν, ο οποίος θα την μπλέξει σε μια υπόθεση κατασκοπίας με περίεργες επιπτώσεις στη σχέση τους.

Γιατί να την δεις:

Εάν το γεγονός ότι παίζει ο Vincent Cassel δεν αρκεί ως λόγος, εμένα μου αρκεί ας πούμε, τότε θα σου πω ότι το σενάριο και οι ανατροπές του θα σε εκπλήξουν.

3. Amores Perros

Amores perros σημαίνει χαμένες αγάπες και αν δεν έμπαινε αυτή η ταινία σε αυτή τη λίστα, τότε ποια; Συγκινητική, αληθινή, πρωτότυπη και ανατρεπτική. Μια ταινία με όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να τη δεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας νεαρός προσπαθεί να βγάλει λεφτά από παράνομες σκυλομαχίες για να το σκάσει με τη γυναίκα του αδερφού του. Ένα φωτομοντέλο πείθει τον παντρεμένο εραστή της να εγκαταλείψει την οικογένειά του, αλλά τραυματίζεται και χάνει τη γάμπα της. Ένας κλοσάρ, πρώην μέλος επαναστατικής οργάνωσης, προσπαθεί να ξαναβρεί τους δεσμούς του με την κόρη του, η οποία νομίζει ότι είναι νεκρός.

Γιατί να τη δεις:

Γιατί ο Ινιαρίτου ξέρει. Αυτό.

4. In the mood for love

Η ταινία που έχει γράψει τη δική της ιστορία στον κινηματογράφο και βρίσκεται πάντα σε λίστες με προτεινόμενα μικρά αριστουργήματα. Εάν δεν την έχεις δει ακόμα, τότε τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο Χονγκ Κονγκ του 1962, ο Τσάου μετακομίζει με τη σύζυγό του σε νέο διαμέρισμα και γνωρίζει την όμορφη γειτόνισσα Λι-Ζεν, που είναι επίσης παντρεμένη. Γίνονται φίλοι, συνειδητοποιούν ότι οι σύζυγοί τους είναι εραστές, θέλουν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο, αλλά νιώθουν ότι δεν είναι ηθικά σωστό.

Δες επίσης: Το αθεράπευτα αισθησιακό σύμπαν του Γουόνγκ Καρ Γουάι

Γιατί να τη δεις:

Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσω εδώ, βάλε να την δεις και είμαι σίγουρη ότι θα σε συγκλονίσει.

5. The light between oceans

Συγκινητική σε σημείο που φλερτάρει με τα όρια της κατάθλιψης. Οι πρωταγωνιστές είναι απλά συγκλονιστικοί. Η ταινία ναι μεν είναι λίγο αργή αλλά σεναριακά θα σε αποζημιώσει εάν της δώσεις λίγο χρόνο.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η απόφαση του φαροφύλακα Τομ και της γυναίκας του Ίζαμπελ, που ζουν σε ένα απομονωμένο νησί, να υιοθετήσουν ένα βρέφος που βρήκαν σε μια βάρκα μαζί με το νεκρό σώμα ενός νεαρού άντρα θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στη δική τους ζωή όσο και σε πολλών άλλων.

Γιατί να τη δεις:

Εάν έχεις ανάγκη να δεις μια ταινία για να κλάψεις γοερά και να κοιμηθείς σε εμβρυακή στάση, είναι ιδανική. Πέρα από την πλάκα είναι μια εξαιρετική ιστορία αληθινής αγάπης.

6. Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Ο ορισμός του ανεκπλήρωτου έρωτα. Μια ταινία που επίσης δε γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα. Μπορεί η δυνατότητα να διαγράψεις από τη μνήμη σου κάποιον πρώην σου να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πόσο κοντά είναι τελικά με την πραγματικότητα;

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Τζόελ απευθύνεται σε μια κλινική “διαγραφής της μνήμης” για να του σβήσουν κάθε ανάμνηση από τη σχέση του με την πρώην αγαπημένη του Κλεμεντάιν. Όμως, στη διάρκεια της διαδικασίας αλλάζει γνώμη και προσπαθεί να κρύψει τις μνήμες από την ερωτική τους σχέση στο λαβύρινθο του εγκεφάλου του.

Γιατί να τη δεις:

Γιατί πιθανότατα είναι κάτι που θα είχες σκεφτεί να κάνεις και εσύ – έλα μεταξύ μας τώρα – και θα καταλάβεις γιατί μακάρι να μην έχουμε ποτέ αυτή τη δυνατότητα.

7. Mon roi

Το ξέρω ότι έχω βάλει αυτή τη ταινία ήδη σε αρκετές λίστες ΚΑΙ έχω γράψει ξεχωριστό άρθρο γι’ αυτήν. Είναι προφανές πλέον ότι πραγματικά μου άρεσε πολύ.

Για να μην επαναλαμβάνομαι θα σε παραπέμψω στο ξεχωριστό άρθρο που έχω γράψει γι’ αυτήν. Α και αυτή τη φορά, να τη δεις!

Γιατί να τη δεις:

Για να μη βάλεις ποτέ τον εαυτό σου σε κάποιου είδους αυτοκαταστροφικής σχέσης και σε περίπτωση που αυτό συμβεί να το συνειδητοποιήσεις και να καταφέρεις να ξεφύγεις.

8. Alaska

Άλλη μια ταινία που έχω βάλει ξανά σε κάποια λίστα (ταινίες που λάτρεψα ενώ δεν το περίμενα). Η αλήθεια είναι πως είναι μια ταινία που με εξέπληξε με το πόσο ρεαλιστική αλλά συνάμα εκτός πραγματικότητας μπορεί να είναι (όταν το σενάριο ξεφεύγει σε κάποια σημεία).

Γιατί να τη δεις:

Για να μάθεις ότι κάθε επικός έρωτας έχει τις θυσίες του και τίποτε δεν είναι απλό, ποτέ.

9. Μικρά Αγγλία

Ε να μην έβαζα και έναν ελληνικό ανεκπλήρωτο έρωτα στη λίστα; Όταν είχα δει τη ταινία στον κινηματογράφο θυμάμαι να θέλω ώρες για να συνέλθω από την μίνι-κατάθλιψη που μου προκάλεσε. Ένας ανεπανάληπτος έρωτας, αργός μεν γιατί εντάξει Βούλγαρη βλέπουμε, ας είμαστε ειλικρινείς αλλά εξαιρετικός στο σύνολο του.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα.

Γιατί να τη δεις:

Γιατί είναι συγκλονιστική, αλήθεια. Προσωπικά είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Όπως ήδη είπα είναι λίγο αργή αλλά συνολικά θα σε αποζημιώσει, τόσο σκηνοθετικά, όσο και μέσα από τις ερμηνείες του εξαιρετικά πετυχημένου cast.

10. Twice Born

Η συγκεκριμένη ταινία θα μπορούσε να είναι και ένας ύμνος στη μητρότητα. Το μόνο που θέλω είναι να τη δεις χωρίς να δεις το trailer ή να διαβάσεις την υπόθεση που δίνουν διάφορα sites. Πρόκειται μόνο για περιγραφές που είναι γεμάτες spoilers και θα σου χαλάσουν τη μαγεία της ταινίας. Εάν θέλεις διάβασε απλά τη δική μου περιγραφή της υπόθεσης και αν σε ψήσει βάλε να τη δεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια φοιτήτρια πάει στο Σεράγεβο για να ολοκληρώσει μια εργασία, εκεί γνωρίζει έναν Αμερικανό φοιτητή που θα της αλλάξει τη ζωή.

Γιατί να τη δεις:

Εάν με πίστεψες και την βάλεις χωρίς να δεις trailer ή να διαβάσεις την υπόθεση, τότε ειλικρινά θα ήθελα να μου πεις την άποψη σου.

+1 H ένοχη απόλαυσή μου: Love, rosie

Εντάξει το ξέρω είναι αμερικανιά. Ωστόσο αν εξαιρέσουμε το αναμενόμενο τέλος για τα χολιγουντιανά δεδομένα είναι πράγματι μια ταινία που μιλάει για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και μέχρι ένα σημείο το πάει πολύ καλά σε σημείο που πραγματικά ταυτίζεσαι με την πρωταγωνίστρια. Είναι μια πολύ χαλαρή ταινία που θα πρότεινα να τη δεις χωρίς όμως να ελπίζεις ότι θα “σου αλλάξει τη ζωή”.

Γιατί να τη δεις:

Γιατί είναι μια χαλαρή, ρομαντική ταινιούλα που όταν γυρνάμε πτώματα από τη δουλειά, ε κάπως τις έχουμε ανάγκη και αυτές τις εύπεπτες συγκινητικές ιστοριούλες.

Εάν ξέρεις άλλες ταινίες με ανεκπλήρωτους έρωτες, γράψε στα σχόλια για να φτιάξουμε μια μεγάλη λίστα και να τις βλέπουμε εμείς που θέλουμε να συγκινούμαστε και να κλαίμε γοερά.

Σχόλια