Θυμάσαι πως ήταν η ζωή σου πριν το ίντερνετ;
Ίσως ήσουν παιδί, ίσως έφηβος, ίσως ακόμα να μην είχες καν γεννηθεί.
Κι όμως, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν υπήρχε ο κόσμος χωρίς υπολογιστές, κινητά και διαδίκτυο. Πλέον όμως, δεν μπορούμε να τον φανταστούμε χωρίς αυτά. Έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ακόμα και εθισμός.
Είτε καλό είτε κακό, ο κόσμος πλέον προχωρά μέσω της τεχνολογίας. Ακόμα όμως και αν πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα και πως, ό,τι και αν θέλουμε, μπορούμε πάντα να το βρούμε μέσω της φίλης μας της Google, δεν είναι έτσι.
Υπάρχουν πράγματα ακόμα και για το ίντερνετ αυτό καθ’αυτό που δεν γνωρίζουμε.
Πάμε λοιπόν να τα δούμε!
1. Οι χρήστες αποτελούν μόνο το 40% της κίνησης του Internet
Αν αναρωτιέσαι από τι αποτελείται το υπόλοιπο 60%, η απάντηση είναι από μποτ (bot). Παρόλο που υπάρχουν και «καλά» μποτ όπως οι μηχανές αναζήτησης και τα εργαλεία ανάλυσης, υπάρχουν και τα «κακά» μποτ, όπως αυτά των spam, που μας δίνουν μια ικανοποιητική δόση νεύρων καθημερινά και αδιάκοπα.
2. Τα αποτελέσματα που λαμβάνεις από τη μηχανή αναζήτησης αποτελούν τον «Επιφανειακό Ιστό»
Σίγουρα θα έχεις ακούσει και θα έχεις δει σε ταινίας sci-fi όπου συχνά πυκνά γίνεται αναφορά στο γνωστό σε όλους ”deep web”. Η ύπαρξή του όμως, δεν αποτελεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας.
Στον ”βαθύ” ιστό -ο οποίος είναι 500 φορές μεγαλύτερος από τον ”επιφανειακό” που έχεις πρόσβαση εσύ- υπάρχουν μη καταχωρημένες ιστοσελίδες που απαιτούν ειδικά προγράμματα περιήγησης και είναι προσβάσιμος σε λίγους και εκλεκτούς.
3. Περίπου το 19% των ζευγαριών παγκοσμίως γνωρίστηκαν λόγω του Internet
Ο έρωτας, έχει πολλά πλοκάμια, εξαπλώνεται και εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Στην εποχή μας όμως και ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, φαίνεται να ξεκινά ή να εξελίσσεται κυρίως μέσω ενός, του διαδικτυακού.
Αυτό φαίνεται και από το ποσοστό του 19% αλλά και από την καθημερινή μας ζωή, όπου το messenger, το viber, το tinder κλπ, έχουν αντικαταστήσει τους πιο ”παραδοσιακούς” τρόπους επικοινωνίας. Αυτό, αν το δούμε κυνικά μας εξοικονομεί χρόνο, αν το δούμε όμως ρομαντικά, σκοτώνει την αληθινή επαφή.
Δες εδώ dating apps που μάλλον δε γνώριζες!
4. Η έννοια της web camera ξεκίνησε το 1993 στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και χρησιμοποιήθηκε για να ελέγχει μια καφετιέρα
Έχεις ποτέ φοβηθεί ότι σε παρακολουθεί κάποιος μέσω της κάμερας του υπολογιστή ή του λάπτοπ σου; Ίσως βλέπεις πολλές ταινίες, ίσως όμως, να έχεις και δίκιο που υποψιάζεσαι τέτοιες κατασκοπικές ενέργειες, αν λάβουμε υπόψη ότι η πρώτη κάμερα που εντάχθηκε σε αυτά τα συστήματα ήταν καθαρά για σκοπούς ελέγχου.
5. Η Κίνα έρχεται πρώτη σε αριθμό χρηστών στον κόσμο με περισσότερους από 630 εκ. ανθρώπους
Σήμερα, περίπου το 40% από τα επτά δισεκατομμύρια των ανθρώπων που κατοικούν τον πλανήτη είναι συνδεδεμένοι στο Internet. Δεν μας κάνει λοιπόν εντύπωση που η Κίνα, μια χώρα που ξεχυλίζει από κατοίκους, είναι στην κορυφή της λίστας.
Αν όμως, το πάρουμε αναλογικά με το ποσοστό πληθυσμό και όχι του αριθμού χρηστών, το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που κάνει χρήση του Internet με 95,05%, το έχει η Νορβηγία.
6. Μια και μόνη ερώτηση στη Google χρησιμοποιεί 1.000 υπολογιστές και δίνει απάντηση σε 0,2 δεύτερα
Η Google είναι, ίσως, ο σύγχρονος θεός μας. Είναι πάντα εδώ για μας, μας ακούει και μας απαντάει. Ως μηχανή αναζήτησης, έχει την απάντηση σε κάθε ερώτημά μας, μας ενημερώνει και μας διασκεδάζει. Δεν θα ήταν όμως η Νο1 μας επιλογή εάν αργούσε (βλ. Internet Explorer). Στην εποχή που όλα τρέχουν γρήγορα, ότι μας καθυστερεί δεν συγχωρείται.
7. Μια ομάδα 14 ατόμων συναντώνται 4 φορές το χρόνο στα πλαίσια της “Τελετής του Κλειδιού”
Τα εν λόγω άτομα ανήκουν στον Φορέα του Internet για την εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών (ICANN) και είναι εκείνοι που ελέγχουν την πλοήγηση στο Internet. Ο συγκεκριμένος οργανισμός, είναι υπεύθυνος για την εκχώρηση αριθμητικών διευθύνσεων Internet σε ιστοχώρους και σε υπολογιστές και για τη μετάφραση αυτών, σε κανονικές διευθύνσεις του ιστού, που οι άνθρωποι πληκτρολογούν στα προγράμματα περιήγησης. Με λίγα λόγια, συλλέγουν ό τι κλικ έχεις κάνει και το καταχωρούν.
8. Το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε το 1971 από τον Ray Tomlinson
Αν δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός, ήταν Αμερικανός πρωτοπόρος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος εφάρμοσε το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο σύστημα ARPANET, κοινώς ο ιδρυτής το email. Το γεγονός βέβαια, είναι ότι το έστειλε στον εαυτό του και δεν θυμάται τι έγραφε.
9. Κάθε μέρα οι hackers καταφέρνουν να παραβιάσουν περίπου 30.000 ιστότοπους
Αν έχεις κολλήσει ποτέ ιό, αυτή η πληροφορία πιθανότατα να σε έχει ήδη εκνευρίσει. Όμως, είναι αλήθεια και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι επιστήμονες του 0 και του 1, μπορούν να κάνουν μικρές αλλά και ανεπανόρθωτες ζημιές σε μεμονωμένα άτομα ή επιχειρήσεις με το πάτημα ενός κλικ. Αν όμως είσαι θύμα αυτού το κλικ, μην βιαστείς να πετάξεις τον υπολογιστή σου, υπάρχουν τρόποι να τον ανακτήσεις, απλά συμβουλέψου έναν ειδικό.
10. Το 2010, η Φινλανδία κατέστησε την ελεύθερη πρόσβαση στο internet νόμιμο δικαίωμα των πολιτών
Και ήταν και η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έπραξε. Κάποιες χώρες που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες φοβούνται την υπερπληροφόρηση, κάποιες την πληροφόρηση σκέτο, ενώ άλλες φοβούνται τον αντίκτυπο μια τέτοιας ελευθερίας, καθώς οι γνώμες των ειδικών διίστανται σχετικά με το εάν ο εθισμός στο internet αποτελεί ψυχική διαταραχή, ή όχι.