Μπες κι εσύ στον κόσμο του Thrifting! Εκμεταλλεύσου την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και μάθε να το κάνεις σωστά. Η ντουλάπα σου θα σε ευγνωμονεί!

Καθημερινά περπατώντας στο δρόμο οι περισσότεροι περνάμε από μαγαζιά που πουλάνε μεταχειρισμένα είδη ρουχισμού ωστόσο δεν τα αναγνωρίζουμε. Συνήθως έχουν κολλημένα αυτοκόλλητα στις τζαμαρίες του με πολύ χαμηλές τιμές, όπως 3 ευρώ όλα τα γυναικεία ή 10 ευρώ παπούτσια.

Με μία πρώτη ματιά, ίσως δεν είναι το μαγαζί που θα έμπαινες χωρίς αναστολές. Ίσως σου φαίνεται ακατάστατο και σκέφτεσαι ότι τα ρούχα είναι βρώμικα. Εδώ θα έρθω εγώ να σου πω ότι τα ρούχα είναι όσο βρώμικα, όσο και εκείνα των υπόλοιπων μαγαζιών. Τα είδη τους καθαρίζονται εργοστασιακά και περνούν από κλίβανο. Τα περισσότερα μαγαζιά προμηθεύονται ρούχα από χώρες της Ευρώπης, και πολύ συχνά μάλιστα από την Ιταλία.

Το να αγοράζεις second hand ωφελεί:

  • Τον πλανήτη (λιγότερα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε χωματερές και καλύτερη εκμετάλλευση της παραγωγής)
  • Την τσέπη σου (τα χρήματα που θα δώσεις είναι συνήθως λιγότερα από τα 2/3 των κανονικών σου αγορών)
  • Το στυλ σου (έχεις στην κατοχή σου ξεχωριστά κομμάτια που θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους)

 

Thrifting: 5 must tips για να αγοράζεις σωστά τα μεταχειρισμένα ρούχα σου

1.Βρες το μαγαζί που σου ταιριάζει.

Υπάρχουν πολλά και διάφορα μαγαζιά με ρούχα από δεύτερο χέρι τα οποία προμηθεύονται ρούχα είτε από διαφορετικές χώρες ή διαφορετικές ποιότητες. Είναι must να επισκεφτείς πολλά για να καταλήξεις στο ποιο σου ταιριάζει καλύτερα και σε εκφράζει περισσότερο. Μπορεί ένα κατάστημα να προμηθεύεται μόνο πανωφόρια ή σε ένα άλλο τα παντελόνια να εφαρμόζουν καλύτερα πάνω σου. Η αναζήτηση είναι το κλειδί.

2.Πήγαινε σε μέρες που έχεις πολύ χρόνο.

Το thrifting είναι άθλημα που απαιτεί χρόνο! Μπαίνοντας σε ένα κατάστημα που το κάθε ρούχο είναι μοναδικό και δεν υπάρχουν στοίβες από καρμπόν κομμάτια σε διαφορετικά μεγέθη, είναι αναμενόμενο να χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις τα ρούχα είναι χωρισμένα ανά τύπο ρούχου(παντελόνια, μπλούζες, πουκάμισα κλπ) ή ανά χρώματα κάτι που διευκολύνει πολύ αυτούς που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο.

3.Τσέκαρε τις ταμπέλες.

Όταν ξεκίνησα να ψωνίζω second hand δεν ήξερα και πολλά απλά δοκίμαζα ρούχα και δεν με ένοιαζε η ποιότητα και ο τόπος κατασκευής. Πλέον, όταν τραβάω μία κρεμάστρα ψάχνω το καρτελάκια για να δω τον κατασκευαστή και την χώρα παραγωγής. Πράγματι μπορείς να βρεις θησαυρούς, πανάκριβα ρούχα σε καλή κατάσταση και να το αγοράσεις μόνο με 5 ευρώ (Lacoste, Polo Ralph Lauren, Vans, Tommy Hilfinger κλπ). Δεν είναι περίεργο να βρεις ακόμη και ρούχα σχεδιαστών από προηγούμενες collection.

4.Πήγαινε στις εκπτώσεις.

Όπως και όλα τα καταστήματα, έτσι και τα μαγαζιά που πουλάνε μεταχειρισμένα κομμάτια κατεβάζουν τις τιμές τους κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Συνήθως Φεβρουάριο και τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβριο, θα βρεις τιμές τύπου 1 ευρώ όλα.

5.Επισκέψου και ακριβά και φθηνά thrift stores.

Στον κόσμο του second hand θα βρεις, όπως προανέφερα, μία γκάμα μαγαζιών που διαφέρουν στην ποιότητα των ρούχων που προσφέρουν στο thrifting κοινό. Τα καθαρά vintage μαγαζιά σου δίνουν την ευκαιρία να αγοράσεις ποιοτικά διαχρονικά κομμάτια, που προσδίδουν μοναδικό στυλ σε όποιον τα φοράει.

Τζιν επιλογές με αρχική τιμή 150 ευρώ τα βρίσκεις μόνο με 25, αέρινα φορέματα δεκαετίας με 10 ευρώ, συλλεκτικά t-shirts και άλλα πολλά. Ίσως σου ακούγεται περίεργο να επενδύσεις ένα παραπάνω ποσό σε μεταχειρισμένο τζιν, ωστόσο η ποιότητα και η αντοχές του ρούχου θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο.

Extra tip: Αν είσαι γυναίκα επισκέψου το ανδρικό τμήμα

Η αλήθεια είναι πως ένα κορίτσι στον κόσμο του thrifting είναι λίγο πιο ευνοημένο, διότι εύκολα μπορεί να επιλέξει ρούχα από τα αντρικά, κυρίως σε oversized στυλ. Ειδικά όσον αφορά τα φούτερ, συγκριτικά στα ανδρικά βρίσκεις πολύ ομορφότερα κομμάτια. Επίσης για φόρμες, τζάκετ και παντελόνια σε πιο φαρδιές γραμμές μπορείς να ρίξεις μια ματιά.

Εάν είσαι στην Αθήνα, μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα από αυτά τα vintage και second hand μαγαζιά! Θα σε εκπλήξουν!

Σχόλια