Αν είσαι φαν του vintage τότε σίγουρα θα έχεις επισκεφτεί ένα από τα καλύτερα vintage και second hand μαγαζιά στην Αθήνα! Αν πάλι όχι, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να τα μάθεις!

Ο καταναλωτισμός είναι στα… καλύτερά του, όπως και η μαζοποίηση, ο καπιταλισμός και άλλες όμορφες έννοιες που -δυστυχώς ή ευτυχώς- αντιπροσωπεύουν τη σημερινή μας κοινωνία. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, ωστόσο, υπάρχουν μικρές “πηγές” από τις οποίες αναβλύζει κάτι γνήσιο, παλιό και αυθεντικό.

Δεν μιλάω για κάτι ιδιαίτερα φιλοσοφημένο, αν και πολλοί το έχουν υιοθετήσει ως φιλοσοφία και τρόπο ζωής. Μιλάω για οτιδήποτε vintage υπάρχει αυτή τη στιγμή σε μια κοινωνία που συνεχώς αναζητά το γρήγορο, το ευκαιριακό και προσωρινό. Στο συγκεκριμένο άρθρο- επειδή βάρυνε απότομα η ατμόσφαιρα– θα μιλήσω για τα vintage και second hand μαγαζιά με ρούχα στην Αθήνα.

Η αλήθεια είναι πως πριν λίγο καιρό, βλέπαμε το καταναλωτικό κοινό να κλείνει την πόρτα σε οτιδήποτε μεταχειρισμένο, vintage και γενικότερα παλαιάς κοπής. Επειδή όμως η μόδα ανακυκλώνεται και κάθε χρονιά βλέπουμε διαφορετικές τάσεις να επικρατούν, συν το ότι υπάρχει και μια οικονομική κρίση στη μέση -μη στα πολύ λέω- τα vintage και second hand ρούχα αγαπήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια.

Είναι πολλές οι γωνιές στην Αθήνα -και όχι μόνο- που φιλοξενούν καταστήματα με μεταχειρισμένα ή μεταποιημένα ρούχα, έπιπλα, αντικείμενα, υφάσματα. Όλα αυτά με την υπογραφή της δεκαετίας μεταξύ του 1920 ως το 1975.  Άλλωστε σε αυτές τις δεκαετίες αναφέρεται και η φιλοσοφία του vintage. Πάμε όμως να δούμε, ποιες είναι αυτές οι γωνιές που αξίζει να επισκεφτείς μία -ή και παραπάνω- φορές:

1. Troc – Δημ. Σούτσου 39, Πλατεία Μαβίλη

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω πιο δίκαια τη λίστα μου. Μιλάμε για ένα από τα πρώτα μαγαζιά στην Αθήνα με vintage ρούχα και κοσμήματα, φτιαγμένο από το 1979, όταν το vintage απείχε πολύ από τον όρο “τάση”. Εκεί θα βρεις φανταχτερά ρούχα, κοσμήματα, τσάντες και κάπελα ενώ μικρά χαριτωμένα αντικείμενα και πράγματα για το σπίτι, θα σου τραβήξουν την προσοχή. Κι επειδή troc σημαίνει ανταλλαγή είδος με είδος, μπορείς να αφήσεις παλιά σου ρούχα ή αντικείμενα και να πάρεις κάτι άλλο ή το μερίδιο σου από την πώληση τους. Τέλειο;Τα καλύτερα vintage και second hand μαγαζιά στην Αθήνα!

2. Kilo shop – Ερμού 120, Μοναστηράκι

Εμπνευσμένο από το Kilo shop του Παρισιού, η φιλοσοφία του καταστήματος αφορά τα ρούχα με το κιλό, όπως λέει και το όνομα του. Συγκεκριμένα, τα ρούχα χωρίζονται σε τρεις ομάδες χρωμάτων και χρημάτων. Κάθε ομάδα έχει μία διαφορετική τιμή για τα ρούχα που θα αγοράσεις ανά κιλό. Η κίτρινη ομάδα ρούχων για παράδειγμα φτάνει τα 35 ευρώ ανά κιλό. Φυσικά, μπορείς να αγοράσεις και ξεχωριστά κομμάτια, εξίσου ζυγίζοντας τα. Ανδρικά και γυναικεία παλτό, πουκάμισα, καπέλα -ό,τι μπορείς να φανταστείς-. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φύγεις με άδεια χέρια.Τα καλύτερα vintage και second hand μαγαζιά στην Αθήνα!

3. Yesterday’s bread – Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια

Με την γκαρνταρόμπα του μαγαζιού να έρχεται από Ολλανδία και Παρίσι -τις δύο κατεξοχήν χώρες των μεταχειρισμένων- και να ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, το συγκεκριμένο κατάστημα δεν θα σου περάσει απαρατήρητο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που θα σε εντυπωσιάσει! Μία τεράστια συλλογή από συλλεκτικά all star αλλά και vans από μόλις 5 ευρώ, είναι κάτι το οποίο δεν βλέπεις συχνά. Από την άλλη, τα μεταξωτά πουκάμισα, τα σακάκια, τα jeans, τα φορέματα και τα χιλιάδες -το εννοώ- αξεσουάρ θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις το καλάθι σου.

4. Γουαδελούπη – Πρωτογένους 11, Ψυρρή

Μπορεί να είναι στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σίγουρα έχει αυτό τον αέρα της Καραϊβικής. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφα διακοσμημένο διώροφο βεστιάριο, όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο γυναίκες όσο και άνδρες -εξ’ου και οι δύο όροφοι-. Τόσο ρούχα όσο και αξεσουάρ σε απίστευτα προσιτές τιμές, αφού φήμες λένε ότι δεν θα ξοδέψεις πάνω από 35 ευρώ.

5. Like yesterday’s vintage –  Πρωτογένους 16

 Χθεσινά, όπως λέει και το όνομα, αλλά πάντα vintageρούχα και faux bijoux κατευθείαν από Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία αλλά και Αγγλία, κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Ξεχωριστά μεταχειρισμένα ή μεταποιημένα κομμάτια, εντυπωσιακά αξεσουάρ αλλά και δημιουργίες από Ελληνίδες μοδίστρες, είναι όλα όσα θα βρεις εκεί, πάντα με κάποιες προσφορές να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τον πελάτη.

6. Preloved – Ηπίτου 5, Σύνταγμα

Μία αγαπημένη, second hand εμπειρία για εσάς που αγαπάτε… την πολυτέλεια. Λαμέ, glitter αλλά και ρούχα από επώνυμους οίκους μόδας (Yves Saint Laurent, Channel, Gucci) είναι αυτά που θα συναντήσεις στο Preloved. Οι προσφορές και οι μικροί θησαυροί μεταξύ της δεκαετίας του 50′ και του ’80 -από κοσμήματα μέχρι τσάντες, ζώνες, ρούχα- αποτελούν πόλο έλξης. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ ήδη το αγάπησα -σαν το όνομα του-.

*Όλα τα ρούχα περνούν από κλίβανο -αποστειρώνονται και μετά βγαίνουν στην αγορά.

*Αγόρασε αυτό που σου ταιριάζει και πιστεύεις ότι θα φορέσεις πάνω από μία φορά, σκέψου ότι αυτός που το φόρεσε κάποτε θα ήθελε έναν άξιο “διάδοχο”*

Όπως καταλαβαίνεις κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από το απλό μεταχειρισμένο παλτό που θα βρεις στους δρόμους της Αθήνας. Κουβαλάει μια ιστορία μαζί του και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσεις!

Σχόλια