Καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2018: Το σίγουρο είναι ότι πλέον υποδεχόμαστε τη νέα σεζόν και τι καλύτερο από το να είμαστε ενήμεροι για την πολιτιστική ατζέντα, έτσι ώστε να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας;

Σταθερή αξία στη διασκέδαση πολλών, το θέατρο!

Ο Σεπτέμβριος έχει μπει για τα καλά και έχει έρθει, μεταξύ άλλων, για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει να επανέλθουμε σιγά σιγά στους ρυθμούς της ρουτίνας, που επιτάσσει κάθε αρχή της σεζόν, που εγκαινιάζεται με την έλευση του Σεπτεμβρίου.

Όμως, η ρουτίνα χρειάζεται και μερικά διαλείμματα αγαπητέ αναγνώστη, γιατί ως γνωστόν, η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να “σπάσεις” την καθημερινότητά σου αφιερώνοντας μία βραδιά στο θέατρο; Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν προτάσεις με θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να παρακολουθήσεις φέτος το φθινόπωρο, ιδίως εάν κατοικείς στην Αθήνα.

1. Οι Μάγισσες της Σμύρνης

καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2018

Η πολυαναμενόμενη παραγωγή που “σημάδεψε” πριν από μερικά χρονιά το τηλεοπτικό κοινό, “ζωντανεύει” φέτος στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα της Μάρας Μεϊμαρίδη, ενσαρκώνεται από έναν εξαιρετικό θίασο, η επιτυχία του οποίου κρίνεται τουλάχιστον αναμενόμενη!

Ο θίασος αποτελείται από ηθοποιούς, όπως η εξαιρετική Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας, η Σμαράγδα Καρύδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κατίνας και στον καθοριστικό ρόλο της μάγισσας Αττάρτης (εάν έχεις δει την τηλεοπτική παραγωγή του Mega το 2005, ξέρεις για τι ρολάρα μιλάμε!!) η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την πλοκή του έργου, σε περίπτωση που δεν τη γνωρίζεις. Βρισκόμαστε στη Σμύρνη του 1887. Η Κατίνα είναι μία φτωχή αλλά πολύ έξυπνη και αδίστακτη Σμυρνιά, που η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει την Αττάρτη, μία Τούρκα μάγισσα, που την παίρνει υπό την προστασία της και της δίνει λίγη από τη δύναμή της, μαζί με μερικές γνώσεις μαγείας, τις οποίες χρησιμοποιεί υπέρ του δέοντος, με απώτερο στόχο της να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται, και το καταφέρνει.

Η ιστορία της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γι’αυτό αν ο κόσμος της μαγείας σε συναρπάζει και σου προκαλεί το ενδιαφέρον, go for it! Προμηνύεται να αποτελέσει από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της φετινής σεζόν!

Από 11 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2018 στο Θέατρο Παλλάς.

Διεύθυνση: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα.

2. Γυναίκες του Παπαδιαμάντη

Για δεύτερη θεατρική σεζόν οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», μετά την επιτυχία της πρώτης σεζόν, επιστρέφει φέτος το φθινόπωρο στο Θέατρο Χώρα. Μερικές από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες ηθοποιούς ενσαρκώνουν με τον πιο ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η Νένα Μεντή και η Έρση Μαλικένζου, έρχονται να υποδυθούν τις μοναδικές αλλά και δυναμικές φιγούρες που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες του Παπαδιαμάντη, οι οποίες περιγράφονται να παλεύουν με τη ζωή, το θάνατο, τη χαρά και τη λύπη.

Με προεξάρχουσα τη, γνωστή σε όλους, Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της παράστασης, διαπλέκεται ένας συνδυασμός από κωμικά και δραματικά περιστατικά της ζωής των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, και όλα αυτά διαδραματίζονται σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.

Μέσα από το πρόσωπο της Φραγκογιαννού-Φόνισσας, σου δίνεται η ευκαιρία να πάρεις μία ολοκληρωμένη γεύση από το πλούσιο υλικό των διηγημάτων αυτού του σπουδαίου λογοτέχνη, γι’ αυτό, μην το χάσεις!

Από 11 Οκτωβρίου έως 30 Δεκεμβρίου 2018 στο Θέατρο Χώρα.

Διεύθυνση: Αμοργού 20, Κυψέλη.

3. Το Τίμημα

Το διεθνώς αναγνωρισμένο αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ, «Το Τίμημα», έρχεται φέτος στο Θέατρο Ιλίσια σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, με ένα μοναδικό cast που προμηνύεται να ανταποκριθεί πλήρως στους άψογα σκιαγραφημένους ήρωες του Άρθουρ Μίλλερ, οι οποίοι αποτελούν εκπροσώπους μίας κοινωνίας που κάποτε φαινόταν να αλλάζει, ωστόσο τελικά δεν άλλαξε.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής υποδύονται δύο αδέλφια που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Η ταλαντούχα Ρένια Λουιζίδου ενσαρκώνει το ρόλο μίας γυναίκας, η οποία διεκδικεί τη ζωή της που τόσα χρόνια βρίσκεται ανενεργή. Το μυστήριο στα ύψη, επομένως γιατί όχι να μην γεμίσει το βράδυ σου;

Από 6 Οκτωβρίου έως 9 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ιλίσια.

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα.

4. Η αγάπη άργησε μια μέρα

Το εκπληκτικό έργο της Λιλής Ζωγράφου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα», σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Αργώ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Με έναν ύμνο στον έρωτα και την ελευθερία, το έργο της Ζωγράφου καταγγέλει τη γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και τη συζυγική εξουσία, προβάλλοντας τις γυναίκες ως θύματα αλλά και θύτες μίας κλειστής κοινωνίας, οι οποίες σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση.

Ας πούμε, όμως, λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου, ώστε να ξέρεις τι θα δεις, εάν πας. Το έργο διαδραματίζεται σε μία αγροτική περιοχή της Κρήτης, όπου τέσσερις γενιές γυναικών ζουν υπό τη σκιά και την καταπίεση της πατριαρχικής κουλτούρας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, έπειτα από το θάνατο του πατέρα και της μητέρας της, αναλαμβάνει το ρόλο του εξουσιαστή, προσπαθώντας να ελέγξει τις ζωές και τις τύχες όλων των αδερφών της. Η συνέχεια κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα, επομένως δε χάνεις τίποτα να προσθέσεις την εν λόγω θεατρική παράσταση στην ατζέντα σου.

Από 11 Οκτωβρίου έως 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αργώ.

Διεύθυνση: Ελευσινίων 15, Αθήνα.

5. Χτυποκάρδια στο θρανίο

Έπειτα από 56 χρόνια (!) η δημοφιλής κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, «Χτυποκάρδια στο θρανίο», που παρακολουθούμε ακόμα και σήμερα μέσα από την ερμηνεία της αείμνηστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, “ανεβαίνει” στη σκηνή του Θεάτρου Ήβη, σε σκηνοθεσία Λάκη Λαζόπουλου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Στο ρόλο της Λίζας Πετροβασίλη, η νέα ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού, ενώ στο ρόλο του καθηγητή Δημήτρη Παπαδόπουλου, ο Ορέστης Τζιόβας. Στο θίασο συμμετέχουν θρυλικά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως αυτό της μοναδικής Μάρως Κοντού και του λατρεμένου Κώστα Βουτσά.

Λίγα λόγια για την πλοκή του έργου, αν και είμαι σίγουρη ότι την ξέρεις απ’έξω και ανακατωτά. Η τσαχπίνα μαθήτρια Λίζα Πετροβασίλη, προκειμένου να αποφύγει μία μέρα στο σχολείο προσποιείται την άρρωστη, με αποτέλεσμα οι γονείς της να καλέσουν στο σπίτι το γιατρό, προκειμένου να την εξετάσει. Η συνάντηση αυτή είναι αρκετή για να ερωτευτούν η Λίζα και ο Δημήτρης και να τελέσουν πολύ σύντομα το γάμο τους.

Δε χρειάζεται, όμως, να περάσει πολύς καιρός, μέχρι η μικρή και παρορμητική Λίζα να συνειδητοποιήσει πόσο πολύ της λείπουν το σχολείο και οι συμμαθήτριες της, που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω της για χάρη του γάμου της, και έτσι αποφασίζει να γυρίσει κρυφά πίσω στα θρανία. Η συνέχεια γνωστή και σίγουρα αγαπημένη από όλους!

Από 25 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ήβη.

Διεύθυνση: Σαρρή 27, Αθήνα.


Η φθινοπωρινή σεζόν ξεκινάει πολύ δυναμικά φέτος, με θεατρικές παραστάσεις που προμηνύεται να κερδίσουν την αγάπη και το θαυμασμό του κοινού, ωστόσο τα αθηναϊκά θέατρα είναι και φέτος πλήρη με παραγωγές που πρόκειται να μας καθηλώσουν για άλλη μία χρονιά.

Μπορείς, λοιπόν, εύκολα να ξεκινήσεις να βάζεις σε τάξη το πρόγραμμά σου, αρχίζοντας από τις παραστάσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Άλλωστε, τι πιο όμορφο από το να στηρίξουμε όλοι μαζί το ελληνικό θέατρο και τους Έλληνες ηθοποιούς με την ενεργή παρουσία μας εκεί;

Καλή διασκέδαση και καλή θεατρική – και μη – σεζόν!

Σχόλια