Δεν έχεις τι να κάνεις τον ελεύθερο χρόνο και τα λεφτά σου; Ψάχνεις έναν οικονομικό, πρωτότυπο και πολλά υποσχόμενο προορισμό; Είσαι στο κατάλληλο άρθρο.

Ένας προορισμός που πληρεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι η Κρακοβία. Κάποτε πρωτεύουσα της Πολωνίας και πάντα η ομορφότερη πόλη της χώρας.

Ο θρύλος λέει ότι ο θεός των Ινδουιστών Σίβα πέταξε επτά μαγικές πέτρες σε επτά μέρη του κόσμου. Ένα από αυτά ήταν η Κρακοβία. Γνωρίζοντας την Κρακοβία, θα αρχίσεις να πιστεύεις στους θεούς και στους θρύλους. 

 Μια πόλη των αισθήσεων, με μαγευτική ομορφιά, μεσαιωνική αύρα, ιδιαίτερη αισθητική,  παραμύθια με ιππότες, μύθους με δράκους και πλούσια ιστορία. Ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο.

Έφτασες Κρακοβία, είτε μέσω Βαρσοβίας, είτε απευθείας, τακτοποιήθηκες στο ξενοδοχείο/hostel/διαμέρισμα σου και ήρθε ώρα για βόλτες. Προτείνω ανεπιφύλακτα να περιπλανηθείς στην πόλη με τα πόδια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αρκετός χρόνος να χαζέψεις και να χαρείς τις καλά κρυμμένες εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει η πόλη και ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια.

Κλείσε τώρα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια όσο προλαβαίνεις!

Η πλατεία της παλιάς πόλης και ο καθεδρικός της Αγίας Μαρίας

Τι καλύτερο για αρχή από το να περπατήσεις στη βασιλική οδό; Η λεγόμενη Royal Way διατρέχει την παλιά πόλη της Κρακοβίας. Αυτή η διαδρομή είναι και ένα ταξίδι στο χρόνο. Γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια εναλλάσσονται και συναγωνίζονται για να σε εντυπωσιάσουν. Και τα καταφέρνουν!

Ξεκίνα από την πύλη του St. Florian στην αρχή του δρόμου Floriańska. Μη βιαστείς. Κι αυτό ισχύει για ολόκληρη τη διαδρομή.

Αφού φωτογραφίσεις το Barbican, το μεγαλύτερο οχυρωματικό κτήριο του είδους του, ειδικά σχεδιασμένο για να αποκρούσει μια πιθανή οθωμανική επίθεση τον 15ο αιώνα, συνέχισε προς την Florian Gate.

Εδώ σίγουρα θα σταματήσεις. Είτε επειδή αποτελεί το μοναδικό κομμάτι των μεσαιωνικών τειχών της παλιάς πόλης που έχει επιβιώσει και θες να το περιεργαστείς, είτε επειδή απλά θα συναντήσεις κάποιον μουσικό του δρόμου να σκορπάει απλόχερα τις μελωδίες του στους περαστικούς.

Υπαίθρια αγορά με πίνακες ζωγραφικής στην αρχή της οδού Floriańska

Περπατώντας κατά μήκος της Floriańska θα φτάσεις στη  Rynek Główny (την πλατεία της παλιάς πόλης ντε!). Μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης με μήκος 200 μέτρα. Εδώ κι αν θα σταματήσεις.

Θα βρεις αμέτρητα πράγματα που θα σoυ τραβήξουν την προσοχή, ανάλογα τα γούστα σου. Και θα βρεις και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις. Η παλιά αγορά υφασμάτων έχει εξελιχθεί σε τουριστική αγορά. Οι αμαξάδες με αμφίεση υπερπαραγωγή σε περιμένουν για μια βόλτα εποχής.

Σε μια γωνιά της πλατείας δεσπόζει ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός Mariacka (της Αγίας Μαρίας δηλαδή). Εδώ ο -αγιοποιηθείς πλέον- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ διετέλεσε επί μακρόν εφημέριος πριν γίνει επίσκοπος της πόλης Κρακοβίας. Παρεμπιπτόντως, η λέξη υπερηφάνεια είναι λίγη για να περιγράψει το συναίσθημα των κατοίκων της πόλης για τον πρώτο Πολωνό Πάπα, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο (που μάλλον δεν θα γράψω ποτέ!).

Στο καμπαναριό αυτού του ναού, κάθε μία ώρα, κάποιος (που κάνει μία από τις πιο περίεργες  δουλειές στον κόσμο, που μόνο στην τουριστική βιομηχανία βρίσκεις) βγαίνει στα παράθυρα με μία σάλπιγκα και παίζει μια μελωδία. Μια μελωδία που έρχεται από τα βάθη του Μεσαίωνα και τότε προειδοποιούσε για επερχόμενο κίνδυνο. Μια μέρα κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, το βέλος ενός Τατάρου τοξότη σταμάτησε την μελωδία όταν καρφώθηκε στο λαιμό του σαλπιγκτή.

Η μελωδία μέχρι και σήμερα σταματάει στο ίδιο ακριβώς σημείο. Σύμφωνα με το θρύλο πάντα. Υπάρχει και η φήμη ότι η ιστορία ξεκίνησε ως ανέκδοτο, όταν κάποιος βρήκε τη μελωδία περίεργη.

Η πλατεία της παλιάς πόλης και ο καθεδρικός της Αγίας Μαρίας το βράδυ

Αν έχεις αρκετό χρόνο διαθέσιμο, πρέπει να επισκεφτείς το υπόγειο μουσείο που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της παλιάς πόλης, με την είσοδο να στέκεται διακριτικά σε μια γωνία της πλατείας. Ένα διαδραστικό, αρχαιολογικό και ιστορικό μουσείο για την πόλη της Κρακοβίας σε έναν χώρο 6000 τετραγωνικών μέτρων. Θα χρειαστείς γύρω στις τρεις ώρες για να το απολαύσεις.

Θα ξαναγυρίσεις στην πλατεία σίγουρα. Θα γυρίζεις κάθε μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στην Κρακοβία. Όταν τη χορτάσεις, κατευθύνσου κατά μήκος του δρόμου Grodzka. Εδώ όλα παραμένουν εξίσου όμορφα, αλλά θα βρεις κυρίως τουριστικά μαγαζιά και μερικά κρυμμένα μαγαζιά με αντίκες.

Άποψη της πλατείας της παλιάς πόλης

Επίσης, θα συναντήσεις μερικά Milk bars (bar mleczny στα Πολωνικά). Τα συγκεκριμένα μαγαζιά είναι απομεινάρια της σοβιετικής περιόδου. Σε αυτά μπορείς να βρεις φτηνό -πολύ φτηνό όμως- φαγητό, κυρίως παραδοσιακά Πολωνικά πιάτα.

Στα πιο αυθεντικά από αυτά, η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση παραπέμπει έντονα στη σοβιετική περίοδο. Σε συνδυασμό με το φαγητό και τους κυρίως ντόπιους πελάτες, το να τρως σε αυτές τις καντίνες είναι και μια πολιτισμική εμπειρία.

Εννοείται πως στα περισσότερα δε μιλούν Αγγλικά, οπότε μερικές λέξεις στα Πολωνικά θα σου είναι χρήσιμες. Αλλιώς, μπορείς να ακολουθήσεις τη δική μου μέθοδο και να ρισκάρεις διαλέγοντας κάτι τυχαία από το μενού.

Το κάστρο Wawel στις όχθες του ποταμού Βιστούλα

Το τέλος της Grodzka είναι και το τέλος της βασιλικής οδού. Και σαν βασιλική οδός, δε μπορούσε να καταλήγει παρά σε κάστρο. Και συγκεκριμένα στο κάστρο Wawel.

Και εδώ η περιήγηση θα σου πάρει ώρα. Την προσοχή σου θα τραβήξει ο καθεδρικός του κάστρου. Θα συναντήσει πάνω του όλα τα αρχιτεκτονικά στυλ. Ενώ, αποτελεί και ένα από τα σύμβολα της χώρας.

Στο εσωτερικό του έχουν ταφεί πάνω από εκατό βασίλισσες και βασιλιάδες, αλλά και σημαντικά πρόσωπα για την Πολωνία. Μπαίνοντας στον καθεδρικό κοίταξε ψηλά. Θα δεις να κρέμονται αλυσοδεμένα τα κόκαλα του δράκου της Κρακοβίας. Θα μπορούσαν να είναι και κόκαλα μαμούθ. Λέμε τώρα!

Εκτός από τον καθεδρικό μπορείς να επισκεφτείς το κάστρο και μια σειρά από διαφορετικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του.

Το καταπράσινο Planty Park που περιβάλλει την παλιά πόλη

Υπάρχει, όμως και μια ακόμα βόλτα, χαλαρωτική και ξέγνοιαστη που μπορείς να κάνεις. Περπάτησε το Planty Park. H πόλη οριοθετείτε εξωτερικά από τα τείχη και περιβάλλεται εσωτερικά από το καταπράσινο Planty Park. Περπάτησε το όλο. Από άκρη σ’ άκρη. Μη σε λυπηθείς!

Για το τέλος άφησα το καλύτερο. Το Kazimierz. Εκεί θα πας για φαγητό, καφέ, ποτό, διασκέδαση και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Το Kazimierz είναι η παλιά Εβραϊκή συνοικία.

Η Κρακοβία, όπως και η υπόλοιπη Πολωνία είχε σημαντικές εβραϊκές κοινότητες. Για την ακρίβεια στην πρωτεύουσα Βαρσοβία υπήρχε η δεύτερη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο μετά την Νέα Υόρκη.

Αυτά μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα πλαίσια της τελική λύσης του εβραϊκού ζητήματος, οι ναζί διέλυσαν τις εβραϊκές κοινότητες και οδήγησαν την πλειονότητα των Εβραίων της Πολωνίας στα κρεματόρια της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς.

Δρόμος στο Kazimierz, την παλιά Εβραϊκή συνοικία

Ξέφυγα λίγο από το θέμα μας, αλλά καλό είναι να ξέρουμε τι συνέβη στα μέρη που βρισκόμαστε. Στην τελική, τους διάφορους τόπους τους κάνουν αυτό που είναι, οι άνθρωποι που ζουν και έζησαν εκεί. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μεγάλο και θα έπρεπε να είναι το θέμα ενός άλλου άρθρου.

Στο Kazimierz, λοιπόν, να περιπλανηθείς και να χαθείς. Να χαθείς και να ανακαλύψεις μαγαζιά, καφέ, φαγάδικα, μπαράκια, εβραϊκά μνημεία, εβραϊκά βιβλιοπωλεία και άλλα μαγαζιά, beer gardens και εμπνευσμένα συνθήματα και εικόνες στους τοίχους. Αν του δώσεις τον χρόνο που του αξίζει θα ανακαλύψεις μερικά διαμαντάκια.

Street art στην οδό Bożego Ciała στο Kazimierz

Εγώ θα σου πω μόνο τα βασικά. Το βράδυ κάνε μια βόλτα από την πλατεία, θα βρεις  μαγαζιά για όλα τα γούστα με νέο κόσμο και φτηνά ποτά. Μην παραλείψεις να πιεις έναν καφέ ή ποτό στην Αλχημεία. Ένα μαγαζί στην πλατεία με ξεχωριστό χαρακτήρα και πολύ καλές τιμές – μεταξύ μας τώρα για την Πολωνία μιλάμε, πρέπει να το θες πολύ για να βρεις ακριβά μαγαζιά.

Όλα αυτά που διάβασες παραπάνω είναι πολύ λίγα από όσα σου προσφέρει η Κρακοβία. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα να δεις και να κάνεις, αλλά  ήδη έχω ξεφύγει. Στο τέλος του άρθρου θα βρεις και μερικά μυστικά για την Κρακοβία. Αν έφτασες μέχρι εδώ και δεν τα διαβάσεις, θα χάσεις.

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα στενά του Kazimierz

Και κάτι ακόμα. Αν φτάσεις μέχρι την Κρακοβία, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Άουσβιτς. Αφιέρωσε μια ολόκληρη μέρα και να είσαι σίγουρος πως θα φύγεις από εκεί συγκλονισμένος. Θα πάρεις τροφή για σκέψη για εβδομάδες. Δεν είναι τόσο η ίδια η θηριωδία που σε αγγίζει. Έχουν γίνει κι άλλες θηριωδίες στην παγκόσμια ιστορία.

Αυτό που θα σε προβληματίσει περισσότερο είναι το πόσο άρτια οργανωμένη και καλοσχεδιασμένη ήταν η διαδικασία εξολόθρευσης ανθρώπινων πληθυσμών σε εκείνα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα οργάνωνε κανείς μία βιομηχανική μονάδα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους. .Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίσκεψη στα στρατόπεδα του Άουσβιτς θα είναι μια εμπειρία ζωής.

Η σιδηροδρομική γραμμή του Άουσβιτς, μέσω της οποίας κατέφθαναν τα τρένα με τους εκτοπισμένους.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ

  • Στο Kazimierz δοκίμασε οπωσδήποτε street food στην αλάνα στην οδό Swietego Wawrzynca. Αλλά αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις είναι zapiekanka. Μισή μπαγκέτα, με τυρί και μανιτάρια, ψημένη. Και αυτό είναι οι βάση. Από πάνω μπορείς να βάλεις ότι τραβάει η ψυχή σου. Η zapiekanka είναι παραδοσιακό street food της Πολωνίας. Λένε πως το καλύτερο που μπορείς να βρεις είναι στην Κρακοβία και συγκεκριμένα στο Kazimierz. Και μετά από έναν μικρό γύρο της Πολωνίας μπορώ να στο επιβεβαιώσω.
  • Τα βράδια, γύρω στις 9 πέρασε οπωσδήποτε από την εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στα μέσα περίπου της οδού Grodzka. Εκεί, εκτός από μια καταπληκτική εκκλησία, θα συναντήσεις κάθε βράδυ, την ίδια ώρα, έναν μουσικό του δρόμου. Τον Andy Grabowski. Ο Grabowski παίζει καταπληκτικό τσέλο συνδυασμένο με ηλεκτρονικές λούπες. Οι μουσικές του, μαζί με το σκηνικό με τα μισοφωτισμένα αγάλματα και την εκκλησία από πίσω του, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.

  • Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερο για τους δρόμους, τα κτήρια, την ιστορία, τους θρύλους και τους ανθρώπους της Κρακοβίας, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις κάποιο από τα πολλά walking tour που προσφέρονται. Προτείνω ανεπιφύλακτα το Free Walking Tour. Μια ομάδα από επαγγελματίες ξεναγούς που προσφέρει ποιοτικά tours και στο τέλος του, αν έχεις μείνει ευχαριστημένος δίνεις στον ξεναγό μερικά zloty.

  • Στην Κρακοβία θα φας και ΤΟ παγωτό. Αν κατηφορίζεις στην οδό Starowislna, κάποια στιγμή θα το συναντήσεις στον αριθμό 81. Θα το δεις από μακριά. Για την ακρίβεια θα δεις μια ουρά ανθρώπων να περιμένει. Μην την φοβηθείς. Προχωράει γρήγορα. Και θα είναι από τις φορές που θα είσαι χαρούμενος που στήθηκες και περίμενες σε μια ουρά. Αν είσαι τυχερός και δεν έχει ουρά, κινδυνεύεις να το προσπεράσεις γιατί το μόνο που υπάρχει απέξω είναι μια ταμπέλα που γράφει tradycyjny lody, που σημαίνει παραδοσιακό παγωτό. Που εκτός από παραδοσιακό είναι και μοναδικό.
  • Στο ατμοσφαιρικό Kazimierz, κάθε Σάββατο στήνεται παζάρι με αντίκες, παλιακά και vintage αντικείμενα και ρούχα. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερη, ενώ θα νοιώσεις και τους πραγματικούς ρυθμούς της πόλης. Κράτα αρκετά zloty και μην το παρακάνεις με τα παζάρια. Είπαμε παζάρι, αλλά όχι ανατολίτικο. Συνδύασε το με μια πρωινή περιπλάνηση στην συνοικία του Kazimierz

Σχόλια