Ένας σύντομος οδηγός για το Survivor του/της  πρωτοετή στο Ρέθυμνο.

Αγαπημένε μου πρωτοετή,

καταρχάς θέλω να σου δώσω πολλά πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία σου!

Είτε το κουμπί της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε οδήγησε στην πολυπόθητη σχολή είτε σε κάποια άλλη επιλογή, εγώ νιώθω πολύ χαρούμενη για εσένα, γιατί ξέρω πόση προσπάθεια και πόσες ψυχικές δυνάμεις χρειάζεται για να καταφέρεις να αποκαλείσαι φοιτητής/-τρια!

Τα συγχαρητήρια όμως δεν τελειώνουν εδώ και αυτό γιατί αν με διαβάζεις σημαίνει ότι η ζωή κούνησε το μαγικό της ραβδάκι και αποφάσισε να σε προσγειώσει στην πόλη της τέχνης, της διασκέδασης, της παράδοσης, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της φοιτητικής ζωής στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια θα μετατραπεί στο δικό σου Ρεθυμνάκι, εκεί όπου θα ζήσεις χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, έρωτες, ξενύχτια και πολλές ακόμη αξέχαστες εμπειρίες.

Φοιτητική ζωή στο Ρέθυμνο: Οδηγός επιβίωσης για τους πρωτοετείς του Ρεθύμνου

Πιθανόν αυτή τη στιγμή που με διαβάζεις να σε έχουν πλημμυρίσει ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς η χαρά και ο ενθουσιασμός για τη νέα ζωή που ανοίγεται μπροστά σου ίσως έχουν αρχίσει να δίνουν δειλά δειλά τη θέση τους στο άγχος και την αγωνία για όσα θα ακολουθήσουν από εδώ και έπειτα. Ίσως πάλι να αναρωτιέσαι, για ποιο λόγο έχω βαλθεί να σε πείσω ότι το Ρέθυμνο είναι η ιδανική φοιτητούπολη. Εσύ είχες κάνει άλλα σχέδια…

Για αυτό, λοιπόν, αποφάσισα να προσπαθήσω να βοηθήσω λίγο την κατάσταση ελπίζοντας ότι θα καταφέρεις μέσα από τη δική μου εμπειρία να λύσεις μερικές από τις απορίες που βολτάρουν αδιάκοπα στο μυαλό σου και να σχεδιάσεις τα επόμενα βήματα σου, εκείνα που θα σε οδηγήσουν στην πιο απολαυστική τετραετία της ζωής σου!!

1. Πού θα μείνεις

Φωτογραφία από: spirossoulis.com

Είμαι σίγουρη ότι μπορεί ήδη να έχεις ξεκινήσει να πακετάρεις τα αγαπημένα σου πράγματα και να σκέφτεσαι πως θα είναι το νέο σου σπίτι, το δικό σου σπίτι.

Ανυπομονείς να κλείσεις την πόρτα του πατρικού σου πίσω, όταν ξαφνικά αρχίζει να χοροπηδάει μέσα στο μυαλό σου με μεγάλα φωτεινά γράμματα:

Ποια πόλη, ποια πόρτα θα χτυπήσω τώρα εγώ; Και άντε και η πόλη είναι γνωστή, που θα μείνω βρε παιδιά;

Το ερώτημα αυτό είναι πολύ βασικό και για να το προσπεράσεις χρειάζεται οργάνωση, υπομονή και…γρήγορες κινήσεις.

Δε θέλω να σε αγχώσω, αλλά το Ρέθυμνο κάθε χρόνο υποδέχεται μερικές χιλιάδες φοιτητές. Φοιτητές πολλοί, σπίτια όμως λίγα. Για αυτό θα ήταν καλό, αν βέβαια είναι εφικτό, να μη χρονοτριβείς, ώστε να βρεις ένα όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες σου και στα θέλω σου σπίτι.

Πριν περάσουμε στα υπέρ και τα κατά των βασικών περιοχών του Ρεθύμνου οφείλω να σε προετοιμάσω για τα ενοίκια, τα οποία κυμαίνονται από 230 έως και 350 με 400 ευρώ!!

Φυσικά μπορεί να ανήκεις στους τυχερούς και να βρεις και κάτι πιο οικονομικό.

Δυστυχώς, όμως, συνήθως αυτό είναι η εξαίρεση στον κανόνα των ρεθυμνιώτικων ενοικιαστηρίων. Η αυξημένη ζήτησή τους έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών, ενώ συχνά δεν υπάρχει αναλογία τιμής και παροχών.

Μη μου αγχώνεσαι όμως από τώρα για αυτό. Άλλωστε για όλα υπάρχει πάντα μια λύση, κάθε κλειδαριά έχει και ένα, τουλάχιστον, αντικλείδι.

Και σε αυτή την περίπτωση το αντικλείδι είναι κάποια ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο, τα οποία ενοικιάζουν τα δωμάτια τους σε φοιτητές. Έτσι με 300-350 ευρώ ίσως και φθηνότερα – δεν είμαι σίγουρη- μπορείς να έχεις ένα χαριτωμένο φοιτητόσπιτο στο ενοίκιο του οποίου συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος, του νερού και του Ίντερνετ.

Θα ήταν λοιπόν καλό πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση σου, να ενημερώσεις τους γονείς σου, ώστε να σχεδιάσετε μαζί ένα οικονομικό πλάνο. Επίσης στις διαπραγματεύσεις άφησε τους να κάνουν…τα μαγικά τους. Πάντα τα καταφέρνουν καλύτερα!

Αυτά είχα να πω για το οικονομικό… Πάμε λοιπόν τώρα να γνωρίσεις τις περιοχές του Ρεθύμνου μέσα από τα δικά μου μ…γυαλιά.

Μυσίρια/Περιβόλια

Βρισκόμαστε στην αρχή της πόλης του Ρεθύμνου.

  • Ήσυχες γειτονιές με στάσεις αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ, σούπερ μάρκετ και ταβερνούλες.
  • Ιδανική περιοχή για εσένα που θα σπουδάσεις στα ΤΕΙ και αναζητάς ένα σπίτι κοντά στη σχολή σου.

Ωστόσο, πριν βρεις σπίτι εκεί κοντά πρέπει να το  σκεφτείς καλά, καθώς σε χωρίζουν 30-40 λεπτά περπατήματος από το κέντρο. Βέβαια τα λεωφορεία και τα ταξί θα διευκολύνουν σίγουρα την κατάσταση.

Καλλιθέα

Είναι η περιοχή που διαδέχεται τα Περιβόλια και καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της πόλης.

  • Νεόδμητες, κατά κύριο λόγο, πολυκατοικίες και διαμερίσματα με μοντέρνο design.
  • Οι γείτονες σου θα είναι στην πλειοψηφία τους φοιτητές.
  • Πολλές αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ σε μικρή απόσταση σχεδόν από κάθε γειτονιά της Καλλιθέας.
  • Πληθώρα σούπερ μάρκετ, καφέ, εστιατορίων, γυμναστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.
  • Εκπληκτική θέα και γρήγορη πρόσβαση στην παραλία του Ρεθύμνου.

Το μόνο, αν θα μπορούσα να βρω κάτι, αρνητικό και εδώ είναι ότι για να επισκεφτείς το κέντρο της πόλης χρειάζεσαι γύρω στα 20 λεπτά περπάτημα.

Μασταμπάς

Η Καλλιθέα σε συνδυασμό με την περιοχή του Μασταμπά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα Βόρεια Προάστια του Ρεθύμνου.

  • Σύγχρονες πολυκατοικίες.
  • Διαθέτει σούπερ μάρκετ, γυμναστήρια, σχολές χορού, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ωδείο.
  • Μικρή απόσταση, αρκετά κοντά στο κέντρο (10-15 λεπτά περπάτημα).

Αν έχει ένα μειονέκτημα είναι το τότε είναι  το ότι η πιο κοντινή στάση χρειάζεται 5-10 λεπτά περπάτημα.

Κέντρο/Παλιά Πόλη

Φτάσαμε στην καρδιά του Ρεθύμνου!!

Τα σπίτια εδώ είναι σε απόσταση αναπνοής από οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς. Χρειάζεσαι γύρω στα 5-10 λεπτά για να φτάσεις όπου θες, ενώ οι περισσότερες γειτονιές έχουν και μια στάση δίπλα τους.

Το μόνο αρνητικό που χαλάει το ιδεατό αυτό κάδρο είναι ότι πρόκειται για σπίτια παλαιάς κατασκευής, ενώ αν βρεις σπίτι στην παλιά πόλη ίσως να έρθεις αντιμέτωπος/-η με τις…κατσαρίδες.

Περιοχή Κουμπές/Σαρακίνα

Ισχύει ό τι και για την Καλλιθέα -Περιβόλια. Μια περιοχή δίπλα στη θάλασσα, με όμορφη θέα, η οποία όμως απαιτεί περπάτημα για την πρόσβαση στο κέντρο.

Περιοχή του Γάλλου

Ο Γάλλος μοιάζει με μικρό χωριό, είναι εκεί όπου στεγάζεται η Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου.

  • Κρύβει μέσα του όλα τα πλεονεκτήματα του να ζεις σε μια μικρή, πράσινη περιοχή με γραφικά σπίτια.
  • Κατοικείται σχεδόν μόνο από φοιτητές.
  • Απέχει μόλις 1 με 2 λεπτά από το Πανεπιστήμιο.

Η μεγάλη αδυναμία της περιοχής είναι ότι για να πηγαίνεις οπουδήποτε αλλού πέραν του πανεπιστημίου χρειάζεσαι ταξί, λεωφορείο ή να έχεις προσωπικό όχημα, ενώ συχνά αναφέρουν κάποιοι φοιτητές προβλήματα με την υγρασία.

Οι οδοί που σου συστήνω:

  1. Μοάτσου Θ. (Κέντρο)
  2. Οποιαδήποτε γειτονιά γύρω από τον Δημοτικό Κήπο
  3. Ν. Καζαντζάκη (Κέντρο, κοντά στη σχολή χωροφυλακής)
  4. Γειτονιές πλησίον του Μουσικού Σχολείου
  5. Δημοκρατίας (Κέντρο)
  6. Κουντουριώτου (Η κεντρική λεωφόρος της πόλης)
  7. Μικρασιατών (προς Μασταμπά)
  8. Καποδιστρίου (Καλλιθέα)
  9. Μάρκου Πορτάλιου (Καλλιθέα)
  10. Σταμαθιουδάκη (Κουμπές)

2.  Πρόσβαση στις σχολές

Το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου είναι γνωστά για τις διακρίσεις και την ποιότητα ακαδημαϊκών σπουδών τους. Αυτός είναι ένας ακόμη, λοιπόν, λόγος για να νιώθεις τυχερός που πέρασες εκεί!

Όπως προανέφερα, οι πανεπιστημιακές σχολές του Ρεθύμνου βρίσκονται στον οικισμό του Γάλλου, ανάμεσα σε άφθονο πράσινο και με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, όπως και το Φρούριο της Φορτέτζας. Το Campus διαθέτει συνολικά 9 τμήματα, ενώ παράλληλα θα βρεις εκεί τη Βιβλιοθήκη, το Γυμναστήριο, βιβλιοπωλείο, την εστία και τις απαραίτητες υπηρεσίες (Μέριμνα, Γραφείο Διασύνδεσης, κτλ).

Αν μένεις σε οποιαδήποτε περιοχή εκτός του Γάλλου μην ανησυχείς καθόλου. Τα λεωφορεία για Πανεπιστήμιο περνούν σχεδόν ανά 10/15 λεπτά από όλες  τις στάσεις της πόλης. Χρειάζεσαι μόνο εισιτήρια των 0,70 ή μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών (γύρω στα 25 ευρώ).

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  βρίσκεται στην περιοχή Περιβόλια, μέσα δηλαδή στην πόλη. Αυτό σημαίνει ότι σε βολεύουν τα λεωφορεία προς Περιβόλια ή και Πάνορμο.

tip
Φρόντισε να είσαι στη στάση σου τουλάχιστον 15 λεπτά πριν, καθώς οι φοιτητές είναι πάρα πολλοί και ειδικά το χειμερινό ενδέχεται να βλέπεις τα λεωφορεία να περνούν, αλλά να μη σταματούν λόγω του κόσμου. Οπλίσου λοιπόν με υπομονή!

3. Ψυχαγωγία και Διασκέδαση

Ρέθυμνο χωρίς ψυχαγωγία και διασκέδαση δε λογάται, όπως λέμε εμείς εδώ στην Κρήτη. Μπορείς να φανταστείς γλυκό χωρίς σοκολάτα; Ε…κάπως έτσι.

Όποια ρεθεμνιώτικη πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω της πυρήνες πολιτισμού και ευκαιρία να διασκεδάσεις και να περάσεις ανέμελες στιγμές με την παρέα σου.

Στην παραλιακή θα βρεις μερικές από τις πιο talk of the town καφετέριες, με  απολαυστική θέα. Ανεβαίνοντας προς την Φορτέτζα θα συναντήσεις μικρά ειδυλλιακά καφενεία και εστιατόρια.

Βολτάροντας στα στενά της πόλης θα σκοντάψεις πάνω σε δεκάδες ρακάδικα, γνωστά για το φαγητό τους, την τσικουδιά τους, αλλά κυρίως για τις βραδιές με ζωντανή μουσική.

Φυσικά ο κατάλογος περιέχει και διάφορα μπαράκια, κλαμπάκια για όλα εκείνα τα βράδια που δε θα θέλεις να κοιμηθείς.

Εγώ θα σου αναφέρω μερικά από κάθε είδος, που νομίζω ότι αξίζουν την επίσκεψη σου:

  1. Βankery (δίπλα στον δημοτικό κήπο- Cafe/Bistro)
  2. Sweet Cup (γλυκοπωλείο απέναντι από το Δημαρχείο)
  3. Αροκάρια (oδό Σαλαμίνος, κοντά στο club Ice)
  4. Fraoules, Living Room, Nuvel (παραλιακή) και Hνωμένα Βουστάσια, Home (στην παραλιακή από τη μεριά της Φορτέτζας)
  5. Ασίκικο, Ρακοδικείο, Μαρουβάς, Μπακαλόγατος (μερικά από τα αγαπημένα μου ρακάδικα)
  6. Ιce, Metropolis, Smooth, Ναυπηγείο (κάτι για το βράδυ)
Μην ξεχνάς

Στην πράξη οι αποστάσεις εντός της πόλεως είναι μηδαμινές. Η καλύτερη λύση είναι το περπάτημα, αλλά και μια εξαιρετική εναλλακτική είναι το ποδήλατο.

Επισκέψου σύντομα τη σελίδα της Μέριμνας, ώστε να ενημερωθείς για το πότε πρέπει να κάνεις αιτήσεις για σίτιση και στέγαση, εάν ενδιαφέρεσαι.

Εδώ θα βρεις τον ιστότοπο κάθε σχολής. Να κοιτάζεις καθημερινά τις ανακοινώσεις από τη σχολή σου, ώστε να ενημερώνεσαι για όσα σε αφορούν.

Το Πανεπιστήμιο όπως και το ΤΕΙ  διαθέτουν διάφορες πολιτιστικές και όχι μόνο ομάδες φοιτητών, όπως π.χ ομάδα τάνγκο, τη θεατρική ομάδα Σκηνή και Σαπούνι, κτλ. Μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης θα βρεις το Φοιτητικό Στέκι, τον πυρήνα του πολιτισμού για τον φοιτητικό κόσμο. Δικτυώσου λοιπόν!

To Ρέθυμνο είναι κατά κάποιο τρόπο η καλλιτεχνική πρόταση της Κρήτης. Αν ανήκεις λοιπόν στους εραστές της τέχνης μη λησμονήσεις να ενημερωθείς για τα μαθήματα φωτογραφίας, αλλά και για τις διάφορες δραστηριότητες (π.χ. τμήμα εικαστικών) του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα αξιοθέατα και τις σπουδές στο Ρέθυμνο δες εδώ!

Σχόλια