Εικόνα άρθρου:dion-photos.tumblr.com

‘Ένα καλοκαίρι είναι ωραίο όταν τελειώνει έτσι ακριβώς όπως άρχισε’.

-Απόφθεγμα που γυρνούσε κάθε βράδυ του Αυγούστου στην αρχική του Tumblr.

Το ημερολόγιο γράφει 1 Σεπτεμβρίου, η αρχή του φθινοπώρου.

Ήρθε για ακόμη μία φορά αυτή η στιγμή…να αποχαιρετήσεις άλλο ένα καλοκαίρι. Ένα δύσκολο αντίο που συνοδεύεται από αναμνήσεις γεμάτες ζέστη και ήλιο τα πρωινά και δροσερές φέτες καρπούζι στο βραδινό αεράκι με φόντο τον ξάστερο καλοκαιρινό ουρανό.

Πιο πολύ από όλους τους μήνες όμως, δυσκολότερο είναι να αποχαιρετήσεις τον Αύγουστο σου, που τόσο πολύ λαχτάρησες να χορτάσεις γνωρίζοντας πως έρχεται το τέλος της φετινής καλοκαιρινής σου ιστορίας.

Το όνομα του Αυγούστου

Για έναν μήνα με αυτοκρατορικό όνομα απαιτείται μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Σύμφωνα με το αττικό ημερολόγιο, ο Αύγουστος, που ονομαζόταν Μεταγειτνιών, ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και είχε 29 ημέρες. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο έκτος μήνας, ο Sextilis, με 31 ημέρες. Το όνομα Αύγουστος προέκυψε όταν ο Αύγουστος Καίσαρας αποφάσισε να δώσει το όνομα του σε αυτόν τον μήνα.

Το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι

Κάθε χρόνο γίνεται ένας ντόρος γύρω από το όνομα της πανσελήνου του όγδοου μήνα του έτους. Συναυλίες και αφιερώματα διοργανώνονται ετησίως σε πολλά μέρη της Ελλάδος προς τιμήν του, και φέτος φυσικά δεν έλειψε τίποτα. Το μαγευτικό φεγγάρι του Αυγούστου δικαίως έχει την δική του φήμη, καθώς κάθε χρόνο η θέση της Σελήνης σε σχέση με την ατμόσφαιρα και το φως του ήλιου μας προσφέρουν ένα φυσικό πορφυρό θέαμα στον θόλο του τελευταίου καλοκαιρινού ουρανού.

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος για πολλούς κρύβει οιωνούς και άλλους μία απαράμιλλη έμπνευση για δημιουργία. Κοιτάζοντας κατάματα το φεγγάρι συνειδητοποιείς την μικρότητα σου μέσα στο σύμπαν, κι ας είναι ένας μικρός δορυφόρος ενός μικρού πλανήτη σε ένα από τα άπειρα ηλιακά συστήματα.

Ελπίζω να είχες την ευκαιρία, είτε μόνος είτε με κάποιον στην συντροφιά σου, να παρατηρήσεις έστω για ένα λεπτό το φεγγάρι του φετινού Αυγούστου. Εκεί προς το τέλος του μήνα είναι ένα ακόμη από τα σημάδια της λήξης του τριμήνου, που σου χαρίζουν αυτές τις μικρές απαραίτητες στιγμές μελαγχολίας και ευγενούς θλίψης που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις και να εκτιμήσεις όλα όσα σου χαρίστηκαν.

Αύγουστος: Ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον πιο αγαπημένο μήνα του χρόνου

oh-we-are-the-infinity.tumblr.com

Η ησυχία του Αυγούστου

Τον Αύγουστο, σε αντίθεση με τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού, όλα κινούνται με περισσότερη ηρεμία, αφού οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές. Ο κόσμος στις πόλεις δια μαγείας εξαφανίζεται και είναι η μοναδική περίοδος του χρόνου που μπορείς να απολαύσεις την ησυχία σε πολυσύχναστα μέρη που σπάνια είναι άδεια από ανθρώπους και να ανακαλύψεις άλλα τόσα που κρύβονταν πίσω από την σκιά και τα βήματα του πλήθους.

Η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, είναι μία κούκλα τα βράδια του Αυγούστου που μπορείς να παρατηρήσεις ανενόχλητος τα φώτα και τις λεωφόρους της, να ακούσεις τον ήχο της χωρίς βοή και να την ερωτευτείς ξανά. Γι’αυτό φίλε αναγνώστη μην υποτιμάς την πόλη τον Αύγουστο και μετέτρεψε την βαρεμάρα σε απόλαυση.

Η αταραξία του μήνα, επίσης, σου παρέχει την διάθεση και τον χρόνο να κάνεις πράγματα τα οποία θέλεις εδώ και καιρό, όμως τα αναβάλλεις. Τελείωσες όποια σειρά ή βιβλίο είχες αφήσει στα μισά, κάπου εκεί μέσα στην εξεταστική. Είχες την ευκαιρία να δεις συγγενείς που στο τηλέφωνο σου έκαναν παράπονα πως έχεις πάρει τα βουνά και γενικά να περάσεις περισσότερο χρόνο με τους δικούς σου.

Αύγουστος: Ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον πιο αγαπημένο μήνα του χρόνου

Αυτοί που φεύγουν τον Αύγουστο

Μία συνήθεια, κακά τα ψέματα, που μάθαμε από παιδιά όσον αφορά τα καλοκαίρια ήταν οι αποχαιρετισμοί. Είτε ήσουν-είσαι αυτός που φεύγει, είτε αυτός που μένει και κουνά το μαντήλι το αίσθημα είναι το ίδιο. Τα καλοκαιρινά μας φιλαράκια και οι καλοκαιρινοί μας έρωτες είναι μία σύντομη γλυκόπικρη σύμβαση  της ζωής μας που με την υπογραφή του Αυγούστου κλείνει είτε οριστικά είτε περιμένοντας την ανανέωση του επόμενου καλοκαιριού.

Και για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, όλο το καλοκαίρι μας αυτό είναι! Ανθίζει πάνω σε φιλίες και έρωτες, αγκαλιές και τσακωμούς, αγκάθια και πούπουλα. Τα ταξίδια, τα παιχνίδια και τα γέλια δεν υφίστανται χωρίς την παρουσία των ανθρώπων αυτών που πλαισιώνουν το φετινό θερινό πορτραίτο των αναμνήσεών σου. Γι’αυτό ο Αύγουστος είναι εδώ να μας υπενθυμίζει ότι και αγάπη υπάρχει άφθονη και πρόσωπα να την επενδύσεις για όλα τα υπόλοιπα καλοκαίρια σου. Όσο κι αν μας πληγώνει το τέλος, πάντα σηματοδοτεί μια νέα ευκαιρία για ξεκίνημα.

Αύγουστος: Ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον πιο αγαπημένο μήνα του χρόνου

oneireuomai-kosmous.tumblr.com

Τραγούδια για τον Αύγουστο

*τον ύμνο του Αυγούστου δεν θα μπορούσα παρά να μην τον βάλω πρώτο

 

Ποιήματα για τον Αύγουστο

Οδυσσέας Ελύτης: Αύγουστος

Ο Αύγουστος ελούζονταν
μες στην αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.

Αύγουστε μήνα και Θεέ
σε σένανε ορκιζόμαστε
πάλι του χρόνου να μας βρεις
στο βράχο να φιλιόμαστε.

Ο Αύγουστος ελούζονταν
μες στην αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.

Απ’ την Παρθένο στο Σκορπιό
χρυσή κλωστή να ράψουμε
κι έναν θαλασσινό σταυρό
στη χάρη σου ν’ ανάψουμε.

(Τα Ρω του Έρωτα, εκδ. Ίκαρος)


Γιάννης Ρίτσος: Μεσημέρι Αυγούστου

Πίσω απ’ τις γρίλιες είναι το μεγάλο μεσημέρι.
Τα σκόρπια σπίτια κάτασπρα, κ’ ένα κόκκινο
κάτω απ’ το λόφο. Λίγο πιο πάνω, ξέρουμε,
είναι η μεγάλη ασβεστωμένη μάντρα. Από κει
κατεβαίνει η δροσιά προς τους ευκάλυπτους, κι ένα άρωμα
από σάπια ροδάκινα σωριασμένα στο δρόμο.

Άξαφνα τα τζιτζίκια σώπασαν. Δυο ηλιοκαμένα σώματα
στ’ άσπρα σεντόνια. Βγάλε και το δαχτυλίδι σου –
μου πιάνει ένα δικό μου χώρο στο μικρό σου δάχτυλο.

(Γιάννης Ρίτσος, Ποιήματα, τ. 4ος, Κέδρος)

Σχόλια