«Η AIESEC για μένα αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο και κατά κάποιον τρόπο, ένα δεύτερο πανεπιστήμιο.»

Το κύρος ενός παγκόσμιου οργανισμού όπως η AIESEC μεγάλωσε ακόμη περισσότερο στα μάτια μας, όταν ήρθαμε σε επαφή με τον Σταύρο Καλλιοντζή, πρώην ιδρυτικό μέλος της AIESEC στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διαβάστε την παρακάτω συνέντευξη για να μάθετε πώς ένας οργανισμός 62 ετών, επηρέασε τον τότε 20χρονο Σταύρο.

Πηνελόπη: Πώς γνώρισες την AIESEC και τι συναισθήματα σου προκάλεσε ένας τέτοιος οργανισμός το 1980;

Σταύρος: Την AIESEC τη γνώρισα το 1980 όταν ήμουν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τότε, αποφασίστηκε από τις τοπικές επιτροπές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και του Πανεπιστημίου Πειραιά (πρώην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή) να επεκτείνουν την AIESEC στην Ελλάδα, ιδρύοντας την AIESEC του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (πρώην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή). Κάπως έτσι, θαυμάσαμε το μεγαλείο του οργανισμού και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την AIESEC ΠΑΜΑΚ, όπου και ήμουν ιδρυτικό μέλος.

Τα προεδρία των τοπικών επιτροπών, μας έκαναν σεμινάρια για το τι σημαίνει ο οργανισμός, τι εμπειρίες προσφέρει μέσω των διαπολιτισμικών της ανταλλαγών και ποιο είναι το παγκόσμιο δίκτυο των χωρών της. Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι μου με την AIESEC ΠΑΜΑΚ. 

AIESEC Alumni: Όλα όσα μαθαίνει κανείς για την AIESEC και δεν ξεχνά ποτέ!

Στην κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας!

Πηνελόπη: Πώς η AIESEC αναπτύσσει τους νέους και πως ένιωσες το ίδιο κατά τη διάρκεια της εμπειρίας σου;

Σταύρος: Η AIESEC βοηθά και αναπτύσσει τους νέους μέσω των ανταλλαγών, γνώσεων, εμπειριών και ανάπτυξης δεξιοτήτων, τη δημιουργία σχέσεων και διασυνδέσεων ανάμεσα στα μέλη και τους συνεργάτες της, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο. Μέσα από τις υπέροχες εμπειρίες που βίωσα, τόσο στο εξωτερικό, -όπου πραγματοποίησα ανταλλαγή στην Πολωνία- ζώντας σε μία ξένη χώρα, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, άλλον τρόπο ζωής, όσο και στο εσωτερικό μέσω πολλών σεμιναρίων, συνεδρίων και της απόκτησης μέσω αυτών, αρκετών δεξιοτήτων.

Στην AIESEC έμαθα τι σημαίνει ανάπτυξη ικανοτήτων αλλά και υιοθέτησα τις αξίες της αποδοχής, υποδοχής και φιλοξενίας διαφορετικών ατόμων από όλο τον κόσμο.

Πηνελόπη: Τι impact έχει δώσει 62 χρόνια τώρα η AIESEC Ελλάδος;

Σταύρος: Η AIESEC Ελλάδος τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε μόνο στα οικονομικά πανεπιστήμια. Επιτελώντας το όραμά της, η AIESEC Ελλάδος έχει καταφέρει πλέον, όλοι οι νέοι 18-30 ετών να έχουν πρόσβαση στον οργανισμό, καθώς σήμερα υπάρχουν 7 τοπικές επιτροπές ανά την Ελλάδα.

Ο αντίκτυπος της AIESEC στην Ελλάδα συνιστά το μέτρο της αποδοτικότητάς της, όπως ανέφερα παραπάνω, μέσω των διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Οι νέοι από 18 έως 30 ετών έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες σε οργανισμούς με κοινωνικό αντίκτυπο, σχολεία, ΜΚΟ, startup εταιρίες και πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο.

Πηνελόπη: Τι κερδίζεις πραγματικά από τον οργανισμό;

Σταύρος: Πιστεύω ότι αυτό που κερδίζουν οι νέοι που ασχολούνται με την AIESEC είναι η διεύρυνση του επαγγελματικού ορίζοντα στη διεθνή αγορά εργασίας, καθώς λόγω της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, εκτός από τα προσόντα και τις γνώσεις που είναι απαραίτητες, πρέπει να γνωρίζουν και τους κανόνες επικοινωνίας σε διεθνές επίπεδο. Με δυο λόγια, η AIESEC για μένα αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο και κατά κάποιον τρόπο, ένα δεύτερο πανεπιστήμιο.

1 φωτογραφία, 5 εθνικότητες (Σουηδός, Έλληνας, Βέλγος, Ισπανός, Πολωνή) στη Βαλτική θάλασσα. Και κάπως έτσι, καταλαβαίνεις την αξία και το κύρος του παγκόσμιου αυτού οργανισμού.

Πηνελόπη: Γιατί αξίζει ένας νέος 18+ ετών να γίνει μέλος της AIESEC;

Σταύρος: Για να εξερευνήσει τον κόσμο, να πάρει τεχνογνωσία, να αποκτήσει εμπειρίες, να ανακαλύψει διαφορετικές νοοτροπίες, να αναπτύξει τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και να γνωρίσει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Δες εδώ 5+1 λόγους για τους οποίους αξίζει να γίνεις μέλος της AIESEC!

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα aiesec.gr και aiesec.gr/belong.

 

Σχόλια