Αν αναρωτιέσαι πώς να την βγάλεις φτηνά σε μία πάμφθηνη πόλη όντας τουρίστας συνέχισε να διαβάζεις…

Το Βελιγράδι είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα της Σερβίας. Είναι μία όμορφη πόλη των Βαλκανίων, με έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ παράλληλα είναι ίσως μία από τις φτηνότερες πόλεις της Ευρώπης.

Δεδομένου ότι το Βελιγράδι βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα αποτελεί συχνά πόλο έλξης Ελλήνων και ιδιαίτερα νέων. Αν κι εσύ, λοιπόν, είσαι ένας από αυτούς που σκοπεύουν να επισκεφτούν το Βελιγράδι λίαν συντόμως, παρακάτω σου παραθέτω 6 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Βελιγραδάκι μου … δωρεάν!

1. Απόλαυσε τη θέα από το Kalemegdan

To Kalemegdan είναι το κάστρο του Βελιγραδίου και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Εντός του βρίσκονται κάποια μνημεία και ένα υπέροχο πάρκο, γνωστό και ως πάρκο του Kalemegdan. Αυτό το κάστρο βρίσκεται σε ύψωμα και από εκεί μπορείς να δεις όλη την πόλη.

Για να μπεις στο Kalemegdan δε χρειάζεται να πληρώσεις εισιτήριο και πολλοί νέοι επιλέγουν να πηγαίνουν βόλτα και να κάθονται εκεί πέρα, είτε είναι καλοκαίρι, είτε είναι χειμώνας. Προσωπικά το συνιστώ ανεπιφύλακτα και πιστεύω ότι αν δεν επισκεφτείς το Kalemegdan, ουσιαστικά δεν έχεις επισκεφτεί το Βελιγράδι!

2. Κάνε μία βόλτα στην Ada Ciganlija

6 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Βελιγράδι δωρεάν!

Στη θέα από το Kalemegdan θα δεις την ένωση 2 ποταμών -του Δούναβη και του Σάβα. Η Ada Ciganlija (ή Ada) είναι ένα τεχνητό νησάκι στον ποταμό Σάβα, το οποίο οι ντόπιοι έχουν μπερδέψει με παραλία.

Το καλοκαίρι κάνουν ηλιοθεραπεία ή μπάνιο στο ποτάμι, ενώ τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα (που δεν είναι πολλές) πηγαίνουν βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο και γενικότερα περνούν χρόνο εκεί πέρα. Όποιος πήγε είπε τα καλύτερα. Εγώ δεν πέτυχα και πολλές ηλιόλουστες ημέρες!

3. Ξενάγηση στην πόλη

Οι Σέρβοι είναι ένας πολύ ανοιχτός και φιλόξενος λαός. Επίσης, οι Σέρβοι αγαπούν τη χώρα και την κουλτούρα τους και όταν την επισκέπτεσαι επιδιώκουν να σε ξεναγούν σε αυτήν.

Έτσι υπάρχουν κάποια εντελώς δωρεάν tour στην πόλη, τα οποία διαρκούν περίπου 3 ώρες. Ξεκινούν από το “άλογο” (που είναι κάτι σαν την Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη) δύο φορές την ημέρα και είναι στα αγγλικά. Όπως μπορείς να δεις εδώ υπάρχουν 3 ειδών tour. Εγώ προτίμησα το πρώτο που είναι στο κέντρο της πόλης και έμεινα πολύ ευχαριστημένη, αφού είδα όλα τα ιστορικά σημεία και η ξεναγός ήταν πολύ σαφής δημιουργώντας παράλληλα μία ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Αγαπημένη στιγμή του tour: Όταν η ξεναγός μας κέρασε ράκια στις 4 το απόγευμα.

4. Φωτογράφιση στο Ζέμουν

Τι είναι το Ζέμουν; Το Ζέμουν παλαιότερα αποτελούσε προάστιο του Βελιγραδίου στις όχθες του ποταμού Σάβα, αλλά πλέον ανήκει στην περιοχή του Novi Beograd (ή Νέο Βελιγράδι). Το Νέο Βελιγράδι είναι -προφανώς- και η πιο σύγχρονη όψη του Βελιγραδίου.

Αν δε θέλεις να πάρεις το 3ωρο free tour για το Ζέμουν, μπορείς να πάρεις το αντίστοιχο αστικό λεωφορείο και να περιηγηθείς μόνος σου. Είναι ένα όμορφο μέρος για να βγάλεις φωτογραφίες, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να πιεις έναν καφέ ή να κάνεις όλα τα παραπάνω.

5. Γνώρισε τους 2 πιο όμορφους δρόμους της πόλης

Skardaljia

Αυτοί οι δρόμοι που απέχουν 5-10 λεπτά μεταξύ τους είναι η Knez Michailova και η Skardaljia. Δεν είμαι και καμιά Αθηναία αλλά η Knez Michailova μου θύμισε την Ερμού του Βελιγραδίου: κόσμος, μαγαζιά και street performances (από χορευτές μέχρι κάθε είδους μουσικούς). Τα street performances μάλιστα είθισται να είναι πολύ επιτυχημένα -και φυσικά δωρεάν- και αποτελούν ένα μεγάλο συν για το δρόμο.

Η Skardaljia ήταν η μποέμ γειτονιά του Βελιγραδίου. Η πόλη εκσυγχρονίστηκε, αλλά αυτή η γειτονιά έχει ξεμείνει να μας μεταφέρει σε μία άλλη πιο ανέμελη και ρομαντική εποχή. Αν επισκεφτείς το Βελιγράδι με το άλλο σου μισό είμαι σίγουρη ότι θα τη διασχίσεις πολλές φορές.

6. Άναψε ένα κερί στην εκκλησία του Αγίου Σάββα

Ή αν δε θέλεις, μην ανάψεις! Όπως και να έχει η συγκεκριμένη εκκλησία είναι must see στο Βελιγράδι, αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο ναό στα Βαλκάνια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο. Ένα από τα Free tours καταλήγει εκεί πέρα, αλλά κατά την άποψή μου μπορείς να τον επισκεφτείς χωρίς ξεναγό διότι βρίσκεται σε απόσταση ενός τετάρτου από το κέντρο με το αστικό. Aν, πάλι, δε σου αρέσουν τα αστικά, μπορείς να πας με ταξί ή να περπατήσεις.

Και αν αναρωτιέσαι πώς είναι να ζεις 6 εβδομάδες στο Βελιγράδι διάβασε εδώ την δική μου εμπειρία!

Σχόλια