Πτυχές της νοηματικής που θα σε πείσουν να την αγαπήσεις και 5 λόγοι που θα σπάσουν κάθε ενδοιασμό σου να τη διδαχτείς.

Έχει συμβεί και σε εσένα να συναντήσεις έναν άνθρωπο κωφό και να νιώσεις αμήχανα επειδή δε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του; Σε εμένα πολλές φορές και η ανάγκη μου να ενσωματώσω όλους τους ανθρώπους κωφούς ή μη με οδήγησε στο να γράψω αυτό το άρθρο. Διάβασε παρακάτω 5 λόγους που θα σε πείσουν ότι η νοηματική είναι μία γλώσσα που αξίζει να μάθεις.

1. Θα μιλάς τη γλώσσα της καρδιάς

Η νοηματική γλώσσα εκφέρεται με τα χέρια και τις κινήσεις αυτών. Κάθε μεμονωμένη κίνηση ή συνδυασμών κινήσεων εκφράζουν ένα νόημα. Οι εκφράσεις του σώματος, οι κινήσεις των χεριών, των καρπών, των ώμων, είναι πολύ σημαντικές στη δομή της νοηματικής.

5 λόγοι που αξίζει να μάθεις νοηματική

2. Θα αντιληφθείς τον κόσμο των κωφάλαλων

Έρχεσαι σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα και για μένα αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο όφελος. Νιώθεις ότι ανοίγεις την πόρτα σε μία κοινωνία των ίσων. Το να μιλάμε τη γλώσσα των κωφαλάλων αποτελεί διαβατήριο γι’αυτούς να εισέλθουν στον κόσμο μας και να μη νιώθουν ξένοι και απομονωμένοι.

3. Θα βελτιώσεις την εκφραστικότητά σου

Οι ακούοντες όσο περνάνε τα χρόνια όλο και λιγότερο εκφραστικοί είμαστε. Αρχίζουμε να χάνουμε τον αυθορμητισμό μας, γιατί φοβόμαστε μη μας πληγώσουν ή πέσουμε θύμα χλευασμού. Οι κωφοί με τη νοηματική περιγράφουν συναισθήματα που δεν αποτυπώνονται απόλυτα με λέξεις. Για παράδειγμα, ο τρόμος, η χαρά, το ξάφνιασμα, η λύπη είναι καταστάσεις τις οποίες μπορείς να τις περάσεις στον συνομιλητή παίρνοντας απλά τις κατάλληλες εκφράσεις προσώπου και σώματος. Τι πιο αποτελεσματικό;

4. Έχει μια ξεχωριστή δομή

Η δομή διαφέρει από τη προφορική. Για παράδειγμα σε μια πρόταση στη νοηματική, πρώτα έχουμε το αντικείμενο, μετά το υποκείμενο, το επίθετο και τελευταίο έχουμε το ρήμα. Αντίστοιχα όταν ρωτάμε κάτι, οι ερωτηματικές αντωνυμίες ή επιρρήματα (τι, πώς, κτλ) μπαίνουν επίσης στο τέλος της πρότασης.

Βασικά στοιχεία επίσης για τη δομή της νοηματικής είναι οι λεγόμενοι “ταξινομητές”. Ας πούμε ότι με το ένα χέρι σχηματίζω τη λέξη αυτοκίνητο και με το άλλο την λέξη δέντρο. Όταν τα φέρω σε επαφή θα δηλώσω ότι το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το δέντρο.

5. Διευρύνεις τους ορίζοντές σου

Το να μάθεις μία δεύτερη ξένη γλώσσα διευρύνει τους ορίζοντές σου. Γιατί, λοιπόν, μία γλώσσα που εξελίσσει το μυαλό μας αλλά και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη δε μας πάει πολλά βήματα μπροστά; Οι περισσότεροι άνθρωποι αφού μάθουν νοηματική γίνονται καλύτεροι, μαθαίνουν να “ακούν” περισσότερο και να σέβονται τον συνάνθρωπό τους. Αν όλοι μας γνωρίζαμε τη γλώσσα τους κανείς δε θα ένιωθε μόνος και απομονωμένος.

Μη ξεχνάμε ότι ήδη στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και γενικά στις Σκανδιναβικές χώρες υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα στο δημοτικό όπου τα παιδιά μαθαίνουν νοηματική. Ας παλέψουμε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο που όλοι νιώθουν μέρος του όλου και του “εμείς”.