Τι σημαίνει σήμερα Φεμινισμός;

Σε αυτό το προσωπικό και πολύ καλά τεκμηριωμένο δοκίμιο, το οποίο βασίζεται στην εξαιρετικά δημοφιλή ομιλία της συγγραφέα στα TEDx με τον ίδιο τίτλο, η Νιγηριανή Chimamanda Ngozi Adichie προσφέρει στους αναγνώστες έναν μοναδικό ορισμό του φεμινισμού στον 21ο αιώνα, έναν ορισμό που βασίζεται στην αποδοχή και την ευαισθητοποίηση.

Αντλώντας από τις εμπειρίες της και τη βαθιά της κατανόηση για τον συχνά συγκεκαλυμμένο έμφυλο χαρακτήρα κοινών πρακτικών, η Adichie μας προσφέρει μία διεισδυτική διερεύνηση του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα και απευθύνει ένα αγωνιστικό κάλεσμα:

Ας είμαστε όλοι Φεμινιστές!

Εισαγωγή

Μου φαίνεται πως η λέξη φεμινιστής και η ιδέα καθαυτή του φεμινισμού περιορίζονται και αυτές από στερεότυπα. Αποφάσισα να διαβάσω το υπέροχο αυτό δοκίμιο στις διακοπές μου διότι είναι κάτι για το οποίο δεν είχα μία πολύ ξεκάθαρη άποψη.

Ας είμαστε όλοι Φεμινιστές.

Μέσα από το θαυμάσιο δοκίμιο αυτό συνειδητοποίησα ότι η συζήτηση περί φύλου δεν είναι εύκολη. Προκαλεί αμηχανία στους ανθρώπους, ενίοτε έως και εκνευρισμό. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αποφεύγουν να μιλήσουν για το φύλο ή σπεύδουν να απορρίψουν τα προβλήματα  του φύλου. Επειδή το να σκέφτεσαι για την αλλαγή του status quo είναι πάντα άβολο.

Μερικοί με ρωτούν, ”Γιατί Φεμινιστής; Γιατί δεν λες απλώς ότι πιστεύεις στα ανθρώπινα δικαιώματα ή κάτι ανάλογο;” Επειδή θα ήταν άδικο.

Ο φεμινισμός είναι, βεβαίως μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικώς, επιλέγοντας όμως να χρησιμοποιήσεις την αόριστη έκφραση ανθρώπινα δικαιώματα αρνείσαι το συγκεκριμένο και ιδιαίτερο πρόβλημα του φύλου.

Έτσι προσποιείσαι ότι δεν είναι οι γυναίκες εκείνες που, επί αιώνες αποκλείονταν. Έτσι αρνείσαι ότι το πρόβλημα του φύλου στοχεύει τις γυναίκες ότι το πρόβλημα δεν ήταν το να είσαι άνθρωπος, μα να είσαι θηλυκός άνθρωπος.

Επί αιώνες ο κόσμος ο διαιρούσε τα ανθρώπινα όντα σε δύο ομάδες και στη συνέχεια απέκλειε και καταπίεζε τη μία ομάδα. Το σωστό είναι η λύση του προβλήματος αυτό τουλάχιστον να το αναγνωρίζει.

Ο δικός μου ορισμός

Ο δικός μου ορισμός του Φεμινιστή είναι ένας άντρας ή μία που γυναίκα που λέει:

Ναι υπάρχει πρόβλημα με το φύλο ως έχει σήμερα και πρέπει να το διορθώσουμε, πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα. Όλοι μας γυναίκες και άντρες πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Φεμινιστής: Αυτός που πιστεύει στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ισότητα των φύλων.


Σχετικά με το βιβλίο ” Ας είμαστε όλοι Φεμινιστές ”, Φεβρουάριος 2017

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη

Σχόλια