Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας είναι ένας θεσμός που αξίζει!

Κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου και για οχτώ ημέρες (από Κυριακή σε Κυριακή) πραγματοποιείται ο παλαιότερος πολιτισμικός θεσμός της χώρας μας στους τομείς του χορού και της μουσικής, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας.

Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας: Κάθε Αύγουστο κάτι πολύ όμορφο συμβαίνει στη Λευκάδα

Λίγα λόγια για την ιστορία του θεσμού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας αποτελεί μέρος της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας του νησιού των ποιητών, του λόγου και της τέχνης.

Ιδρύθηκε το 1962 με σύνθημα την ειρήνη, τη φιλία και τη συναδέλφωση των λαών μέσω της λαϊκής τέχνης, του χορού και της μουσικής.

Σε μια δύσκολη εποχή, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, το Φεστιβάλ της Λευκάδας ήταν το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχαν αποστολές από σοσιαλιστικές χώρες.

Έχοντας επιβιώσει στα σκληρά χρόνια της χούντας, της μεταπολίτευσης και της σύγχρονης οικονομικής κρίσης, το Διεθνές Φεστιβάλ φτάνει στο σήμερα και συμπληρώνει φέτος 56 χρόνια, όντας ένας ζωντανός οργανισμός, που προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του σύγχρονου κόσμου, στις όμορφες αλλά και στις δύσκολες πλευρές του.

Δεκάδες συγκροτήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη παρουσιάζουν τους χορούς, τα έθιμα, τους μύθους των πατρίδων τους, από τη Δύση στην Ανατολή κι από το αργεντίνικο τάνγκο, στη βραζιλιάνικη σάμπα και στους χορούς των Μαορί.

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες παρελάσεις την πρώτη και την τελευταία Κυριακή και τις δύο εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης, οι πέντε ήπειροι γίνονται ένα στη σκηνή αναδεικνύοντας τη σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς που κουβαλάμε από την αρχαιότητα ως ανθρωπότητα αλλά και ως κάθε λαός ξεχωριστά.

Στην παρουσίαση του Φεστιβάλ είναι εδώ και 35 χρόνια (από το 1983) ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Γιατί αξίζει να το παρακολουθήσεις αν βρεθείς στη Λευκάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου;

Γιατί θα περάσεις ένα βράδυ γεμάτο όμορφες μουσικές και χρώματα, σε έναν πανέμορφο και ειδυλλιακό χώρο δίπλα στη θάλασσα, με φόντο ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας και το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε άμεση επαφή με πολιτισμούς από κάθε άκρη του κόσμου που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να ταξιδέψεις πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα για να γνωρίσεις. Θα απολαύσεις ένα πολιτισμικό ταξίδι που θα σου μείνει αξέχαστο.

Κι ακόμη, γιατί αν κάτι ξεχωρίζει πέρα από τη μουσική και τον χορό είναι το νεανικό στοιχείο του Φεστιβάλ. Οι εκατοντάδες έφηβοι και νέοι που το πλαισιώνουν ως χορευτές, μουσικοί, εθελοντές και ξεναγοί διαμορφώνουν την όμορφη ταυτότητα της διαπολιτισμικής φιλίας και αλληλεπίδρασης.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις εκτός από τις χορευτικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ;

  • Διαδραστικά εργαστήρια εκμάθησης χορών και άλλων τεχνών που πραγματοποιούνται από τις αποστολές των χωρών που συμμετέχουν.
  • Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ σχετικά με τις συμμετέχουσες χώρες.
  • Καθημερινές παρελάσεις και εκδηλώσεις στους δρόμους της πόλης αλλά και στα χωριά της Λευκάδας.
  • Γεύματα με παραδοσιακή κουζίνα από τις χώρες που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ.
  • Επισκέψεις σε μικρές αγορές με παραδοσιακά προϊόντα, ενθύμια και σουβενίρ που προσφέρει κάθε συγκρότημα από τη χώρα του.

 

56ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

19-26 Αυγούστου 2018

Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας

[Όλες οι εικόνες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας (liff.gr) και τις σελίδες του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας στο Facebook.]

Σχόλια