Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου είναι μια ανάσα μακριά! Κι αν σε τρομάζει το θερμόμετρο που αγγίζει το κόκκινο, οι προτάσεις μας θα σου προσφέρουν μια βουτιά στη χαλάρωση, τη διασκέδαση και τη δροσιά!

Επιμέλεια: Θανάσης Εζίρογλου και Δήμητρα Κώτση

Ακόμη κι αν δεν διαθέτεις μια κατάξανθη κόμη σαν της κοπέλας στη φωτογραφία ή ένα τόσο ωραίο αυτοκίνητο για να ξαπλώσεις στο καπό του, σου εγγυόμαστε ότι ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις, θα αισθανθείς την ίδια ξεγνοιασιά και αναζωογόνηση! 😎

Για εσένα που μένεις στην πανέμορφη καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη ή σχεδιάζεις να την επισκεφτείς:

1) Navona

Το ιταλικών προδιαγραφών εστιατόριο και μπαρ της νέας παραλίας είναι μια ιδανική πρόταση για όσους προτιμούν μια ξεχωριστή έξοδο για το Σαββατοκύριακο. Φιλόξενος και γεμάτος στυλ χώρος, με εξαιρετικής ποιότητας κοκτέιλ, ποτά καθώς και νοστιμότατο φαγητό. Η ατμόσφαιρα ιδανική καθώς η περιοχή της νέας παραλίας και οι lounge μουσικές του σε μεταφέρουν αλλού.

Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 2

Πηγή εικόνας: Navona Facebook Page

Πηγή εικόνας: Navona Facebook Page

2) Whope

Αποτελεί τη νέα άφιξη του καλοκαιριού στη πόλη, στην περιοχή των Λαδάδικων. Το στυλ του θυμίζει κάτι από εξωτικό μπαρ. Υπάρχει έντονη παρουσία του αφρικάνικου στοιχείου και η μουσική μαζί με το ποτό σε μεταφέρουν και εδώ αλλού. Μια μικρή όαση σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της πόλης σε περιμένει να την ανακαλύψεις!

Διεύθυνση: Αιγύπτου 11, Θεσσαλονίκη

Whope Facebook Page

3) Fragile στη ταράτσα

Κλασικό στέκι καλοκαιριού για όποιον θέλει να ανέβει ψηλά. Για αυτόν που θέλει να νιώσει ελεύθερος από άποψη περιβάλλοντος και γενικά να περάσει καλά. Ενδείκνυται για όλες τις μέρες αφού πέσει βέβαια πρώτα ο ήλιος. Το στυλ αρκετά μίνιμαλ με κάποια ελαφριά στοιχεία vintage συμπληρώνουν το πακέτο!

Διεύθυνση: Βαλαωρίτου 29, Θεσσαλονίκη

Πηγή εικόνας: Fragile – στην ταράτσα Facebook Page

Για εσένα που θέλεις να απολαύσεις μια καλοκαιρινή απόδραση για να ευχαριστηθείς τη θάλασσα και τη φύση, προτείνουμε: Λευκάδα και Μεγανήσι.

Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι το «νησί των Ποιητών» ή αλλιώς το «στεριανό» νησί (λόγω της πλωτής γέφυρας που την ενώνει με τη στεριά). Είναι προσβάσιμη δια ξηράς, δια θαλάσσης και δια αέρος, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Πηγή εικόνας: Θωμάς Σβορώνος/Dreamworx/AromaLefkadas

Τι να κάνεις:

Να περιπλανηθείς στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης, δοκιμάζοντας τοπικά προϊόντα και γλυκά όπως λαδόπιτα. Ανάμεσα στα καντούνια που μοσχοβολούν γιασεμί και αγιόκλημα.

Θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά το λευκαδίτικο αρχιτεκτονικό σύστημα που είναι μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και να ανακαλύψεις ιστορικά κτίρια όπως αυτό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (αρχοντικό οικ. Ζουλινού), τις ενετικής αρχιτεκτονικής εκκλησίες του 17ου αιώνα και την οικεία του Λευκαδίτη ποιητή Άγγελου Σικελιανού (εντός της οποίας στεγάζεται το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού).

Τα βράδια, δεν αποκλείεται να συναντήσεις στα σοκάκια της πόλης παρέες κανταδόρων που κάνουν την ατμόσφαιρα να μοιάζει σαν από άλλη εποχή!

Πηγή εικόνας: Λευτέρης Ζακυνθινός/AromaLefkadas

Να επισκεφθείς το κάστρο της Αγ. Μαύρας.

Στο επιβλητικό μεσαιωνικό κτίσμα που συναντάμε στην είσοδο του νησιού, βρισκόταν σε παλιότερα χρόνια το κέντρο της πόλης που επίσης ονομαζόταν Σάντα Μαύρα. Εκτός από ιστορικό έχει και πολιτισμικό ενδιαφέρον καθώς τα βράδια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται στο όμορφο περιβάλλον του εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Να κάνεις μια βουτιά στα νερά του Δημοσάρη

Οι καταρράκτες του Δημοσάρη στο Νυδρί αποτελούν μια όαση δροσιάς μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα. Ακόμη κι αν δεν θες να τολμήσεις μια βουτιά, αξίζει μια βόλτα στους καταρράχτες, κάτω από τη σκιά των πλατάνων.

– Οι πιο θαρραλέοι, που θέλουν ένα περιπετειώδες Σαββατοκύριακο, αξίζει να γνωρίζουν ότι η Λευκάδα έχει επιλεγεί από τον Telegraph ως το καλύτερο ελληνικό νησί για watersports. Σε πολλές παραλίες του νησιού (Λυγιά, Αγ. Ιωάννης, Νυδρί, Βασιλική κ.α.) μπορείς να επιδοθείς στην αγαπημένη σου δραστηριότητα επιλέγοντας ανάμεσα σε kitesurf, windsurfing, parasailing, jet ski και πολλά άλλα.

Για πεζοπορία ενδείκνυται το σχεδόν παραμυθένιο Φαράγγι της Μέλισσας και για αλεξίπτωτο πλαγιάς το Κάθισμα.

Φαράγγι της Μέλισσας/Πηγή εικόνας: AromaLefkadas

-Να μείνεις μακριά από τον καύσωνα

Και πώς θα το πετύχεις; Με μια βόλτα στην Καρυά. Το πιο όμορφο, παραδοσιακό, γραφικό και δροσερό χωριό της ορεινής Λευκάδας.

– Να δοκιμάσεις banoffee και σπιτική frozen λεμονάδα στο «One Red Dot» (Φιλαρμονικής 10), όπως  επίσης καφέ και κοκτέιλ στο πιο όμορφο all-day bar της πόλης, στους «Χάρτες» (Άγγελου Σικελιανού 13).

Πηγή εικόνας: Instagram: xartes_cafe

-Αν σου αρέσουν οι κρουαζιέρες, μπορείς καθημερινά να επισκεφτείς με καραβάκι μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, αν όχι του κόσμου όπως το Πόρτο Κατσίκι, τους Εγκρεμνούς, το Αγιοφύλλι κ.α.

-Να θαυμάσεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του Ιονίου.  Κι αν αναρωτιέσαι από πού θα μπορέσεις να το δεις…

  • Από το εστιατόριο «Η Ράχη» στην Εξάνθεια.
  • Από το δυτικό κανάλι της πόλης.
  • Από την παραλία του Αη-Γιάννη.
  • Από το Κάθισμα, στα δυτικά του νησιού, όπου θα το συνδυάσεις με μπάνιο στα τιρκουάζ νερά μίας από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας.
  • Από το Ακρωτήριο Λευκάτας (ή Κάβο Δουκάτο)

Ακρωτήριο Λευκάτας/Πηγή εικόνας: Χρήστος Σαμιώτης/AromaLefkadas

Μεγανήσι

Το Μεγανήσι είναι το μεγαλύτερο από τα καταπράσινα Πριγκηπονήσια της Λευκάδας και προσφέρεται με τις κρυστάλλινες θάλασσές του για πιο ήρεμες διακοπές.

Ακόμη κι αν δεν επιλέξεις διαμονή στο Μεγανήσι, μπορείς να το επισκεφτείς σε κάποια από τις κρουαζιέρες που διοργανώνονται καθημερινά από τη Λευκάδα με προορισμό το Μεγανήσι, τα υπόλοιπα Πριγκηπονήσια και το Σπήλαιο Παπανικολή (το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο).

Πριγκηπονήσια

Για εσένα που αναζητάς κάτι εναλλακτικό για το Σαββατοκύριακο:

Κάνε Εθελοντισμό

Οι ανάγκες για εθελοντισμό μπορεί να αυξάνονται σε έκτακτες περιπτώσεις και καταστροφικά γεγονότα, ωστόσο ποτέ δεν παύουν να είναι υπαρκτές.

Ακόμη κι αν δεν μένεις σε κάποια μεγάλη πόλη αλλά στην επαρχία, σίγουρα υπάρχουν στην περιοχή σου φιλανθρωπικές ή φιλοζωικές οργανώσεις, είτε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που χρειάζονται τη συνεισφορά σου.

Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσουν να κάνεις ένα καλοκαιρινό σαββατοκύριακο, ωστόσο μπορείς να πάρεις την παρέα σου και να ανακαλύψετε μαζί τη διασκεδαστική και εκπαιδευτική πλευρά αυτής της υψηλής και ευγενικότατης αξίας, της προσφοράς!

 

Για εσένα που αγαπάς τα βιβλία και σχεδιάζεις να μείνεις σπίτι ή θέλεις ένα καλό βιβλίο να σε συντροφεύσει στα ταξίδια σου, προτείνουμε:

1) Όλη η τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες». Τώρα θα μου πείτε να τις διαβάσω όλες; Αν μπορείτε βέβαια, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της μεταπολεμικής πεζογραφίας. Μέσα από πολλές οπτικές γωνίες ο Τσίρκας δείχνει τις διαφορετικές πλευρές του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα -αν και διαδραματίζεται στη περιοχή της Αιγύπτου- και αυτόματα οι απόψεις του περί πολιτικής –του τύπου πελατειακές σχέσεις, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό- οι οποίες ισχύουν και σήμερα τον κατατάσσουν γιατί όχι στους κλασικούς Έλληνες πεζογράφους.

2) «Το δώρο του Θυμού» από τον Αρούν Γκάντι, εγγονό του σπουδαίου Μαχάτμα Γκάντι κυκλοφόρησε το 2018. Στο βιβλίο μεταφέρονται οι απόψεις του δεύτερου για το σχέδιο της μια βίας με σκοπό την απελευθέρωση της Ινδίας αλλά ένα σχέδιο που πρέπει να αποτελεί ευαγγέλιο για όλους εμάς. Έχει τον υπότιτλο «11 μαθήματα ζωής για τον σύγχρονο κόσμο» και αποτελεί εξαιρετικό ανάγνωσμα παραλίας. Ανήκει στα βιβλία αυτοβελτίωσης στα οποία το ελληνικό κοινό το τελευταίο καιρό δείχνει έντονη προτίμηση.

3) «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου», του André Aciman

Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία του Guadagnino που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου 2018 κυκλοφόρησε στα ελληνικά μόλις ένα μήνα πριν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο Έλιο και ο Όλιβερ, το φόντο είναι η καλοκαιρινή ιταλική ριβιέρα του ’80 και η ιστορία τους είναι αδύνατον να μην μας παρασύρει να τη ζήσουμε κι εμείς μαζί τους, παρακολουθώντας ένα καλοκαιρινό ειδύλλιο που ξεκινά από το στάδιο της εφηβικής αβεβαιότητας και φτάνει σε εκείνο του απόλυτου συναισθήματος. Το ιδανικότερο ανάγνωσμα για ένα αυγουστιάτικο σαββατοκύριακο!

Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, ευχόμαστε να περάσεις ένα υπέροχο, αξέχαστο σαββατοκύριακο!

Σχόλια