Όποιος δεν έχει πάει στη Ρώμη, ονειρεύεται να πάει. Όποιος την έχει ήδη επισκεφτεί, έχει μαγευτεί από την ομορφιά και την αύρα της. Αλλά, όποιος έχει ζήσει στη Ρώμη, την έχει ερωτευτεί.

Ξεκάθαρα posterasmus depressed, είπα να διοχετεύσω όλη μου την ενέργεια στη συγκέντρωση εμπειριών, αναμνήσεων και χρήσιμων πληροφοριών για τους τυχερούς-άτυχους που θα κάνουν Erasmus στη Ρώμη.

PART 1

Πώς θα επιβιώσω στη Ρώμη;

Θα ιδρώσεις, θα κλάψεις, θα μαλώσεις, θα απελπιστείς αλλά στο τέλος θα το βρεις. Το κόλπο είναι να πας προετοιμασμένος στη Ρώμη και στην Ιταλία γενικότερα. Η Ιταλία δεν διαφέρει πολύ από την Ελλάδα, οπότε δεν θα πάθεις τόσο μεγάλο πολιτισμικό σοκ όπως οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί.

1. Να είσαι προετοιμασμένος για κακή διοίκηση, γραφειοκρατία και δημιουργία προβλημάτων αντί για πρόταση λύσεων. Αυτά κυρίως αφορούν την πανεπιστημιακή διοίκηση. Τουλάχιστον έχουν καλές εγκαταστάσεις και πολύ γρασίδι για να αράζεις όταν έχεις κενό.

2.Το δεύτερο απελπιστικό πρόβλημα που θα συναντήσεις είναι η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σου κατακρεουργούν τις ελπίδες να είσαι εκεί στην ώρα σου. Μην κάνεις το λάθος να μπλέξεις με λεωφορεία. Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι το τελευταία τρένο ή μετρό το βράδυ θα εμφανιστεί.

Τα ΜΜΜ της Ρώμης έχουν αυτόνομο τρόπο σκέψης, οπότε «όλα μπορούν να συμβούν». Το μόνο αξιόπιστο μέσο μεταφοράς είναι το μετρό, αρκεί να μένεις κοντά σε στάση του και να μην το χρησιμοποιείς τις πρωινές ώρες και την ώρα αιχμής.

erasmus στη Ρώμη

Κατά τα άλλα, η Ρώμη πάντα προσπαθεί να βρει τρόπους να σου χαλάσει τη μέρα και μετά, από το πουθενά, εμφανίζεται μπροστά σου μια κρυμμένη εκκλησία ή ένα σιντριβάνι και όλα είναι και πάλι μαγευτικά.ςασ

PART 2

Πώς θα τα βγάλω πέρα με το πανεπιστήμιο;

Να πούμε αρχικά, ότι το ιταλικό σύστημα εκπαίδευσης δεν είναι και το καλύτερο. Η ύλη είναι τεράστια για κάποια μαθήματα και οι καθηγητές δεν εξηγούν όλα τα πράγματα που θα ρωτήσουν στις εξετάσεις. Παρόλα αυτά είναι πολύ πιο προσιτοί και φιλικοί από τους Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου.

Οι εξετάσεις είναι προφορικές και ο άριστος βαθμός είναι το 30. Η βάση είναι το 18 και την δίνουν συνήθως σε εμάς τους καημένους Ερασμίτες που προφανώς δεν έχουμε το ίδιο επίπεδο ιταλικών στα προφορικά με τους Ιταλούς. Αλλά που να καταλάβουν αυτοί ότι για εμάς είναι η τρίτη ξένη γλώσσα;

SOS: Αν θες να τα πας καλά, πρέπει να έχεις ξεκινήσει το διάβασμα από την αρχή του εξαμήνου και να διαβάσεις όλες τις άχρηστες πληροφορίες που σκέφτεσαι ότι δεν πρόκειται να σε ρωτήσουν. Κι όμως!

Η κύρια είσοδος του Πανεπιστημίου Sapienza.

Παρά τη δυσκολία των εξετάσεων στα ιταλικά, το campus του Sapienza είναι υπέροχο για άραγμα και έχει ό,τι μπορείς να χρειαστείς. Από τράπεζα και ταχυδρομείο, μέχρι πεντανόστιμη λέσχη σίτισης και φωτοτυπάδικο. Το σημαντικότατο θέμα του φαγητού λύνεται με τη σίτιση στην οποία κάνεις αίτηση επιτόπου με την κάρτα του δημοσιονομικού σου κώδικα, την οποία βγάζεις υποχρεωτικά στην αρχή του εξαμήνου, και κάθε γεύμα κοστίζει 3€ για τους φοιτητές που κάνουν Erasmus στη Ρώμη.

Μπορεί σε εμάς που συνήθως τρώμε δωρεάν, τα 3€ να φαίνονται πολλά, αλλά δεν είναι. Με 3€ έχεις ένα πρώτο πιάτο (ζυμαρικά), δεύτερο πιάτο (κρέας), συνοδευτικό, ψωμί και γλυκό. Η εναλλακτική στο πρώτο ή στο δεύτερο είναι μια τεράστια πίτσα την οποία ψήνουν εκείνη την ώρα ή μια σαλάτα την οποία μπορείς να πάρεις και σπίτι σου.

Διάβασε εδώ την εμπειρία ενός Ερασμίτη φοιτητή στο Παρίσι!

PART 3

Πώς θα περάσω τέλεια κάνοντας Erasmus στη Ρώμη;

Όταν απλά επισκέπτεσαι την Ιταλία, συνήθως χάνεσαι στην τεράστια μάζα τουριστικών αξιοθέατων και εστιατορίων που μόνο ιταλικά δεν είναι.

Fun fact: Η Ρώμη, το 2017, βρέθηκε στη 12η θέση των πόλεων με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο. Κάθε χρόνο καταφθάνουν στη Ρώμη περίπου 9 με 10 εκατομμύρια τουρίστες. Επομένως, μέσα σε όλο αυτό το χάος, πρέπει να βρεις τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα μέρη που αξίζουν μια επίσκεψη και δεν χρειάζεται να περιμένεις και 2 ώρες στην ουρά για να τα κάνεις.

Παρακάτω, λοιπόν, η utlimate bucket list για ένα σωστό Erasmus στη Ρώμη.

*Φυσικά, αυτά να τα κάνεις αφού κάνεις όλα τα τουριστικά must, δεν είναι τόσο διάσημα χωρίς λόγο.

**Με συγκίνηση, δηλώνω ότι τα έχω κάνει όλα και θα τα ξαναέκανα ευχαρίστως.

  • Κάνε πικνίκ ή απλά χαλάρωσε στο απέραντο γρασίδι της Villa Borghese.


  • Χάσε το δρόμο σου στη Villa Doria Pamphilli.
  • Περπάτησε κατά μήκος του Lungotevere (καλοκαιρινό street festival) το απόγευμα.

  • Δες το ηλιοβασίλεμα από το πιο ρομαντικό μέρος της Ρώμης, στον Giardino degli Aranci.

Η θέα από τον Giardino degli Aranci.

  • Κοίταξε μέσα από την «όχι και τόσο μυστική» κλειδαρότρυπα του Τάγματος της Μάλτας στο λόφο του Αβεντίνου.

Αυτή είναι η θέα κοιτώντας μέσα από μία κλειδαρότρυπα.

  • Κάνε aperitivo (μπουφές και κοκτέιλ) με φίλους στo Momart στην Piazza Bologna (11€ και δεν αντέχεις να φας άλλο).
  • Διέσχισε τη Via Nicolò Piccolomini, κατά προτίμηση με αμάξι ή σκούτερ, και, όχι μόνο θα απολαύσεις μια υπέροχη θέα του τρούλου του Αγίου Πέτρου, αλλά θα ανακαλύψεις και μία συναρπαστική οπτική ψευδαίσθηση.

Η Via Piccolomini.

  • Άραξε με κιθάρες και ποτά σε ταράτσα. Σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες της Ρώμης έχουν υπέροχες ταράτσες.
  • Βγες για ποτό στο Bar dei Brutti στο San Lorenzo (το ποτό κοστίζει 2.5€ και έχει πάντα κόσμο έξω στο δρόμο).
  • Κάνε predrinking σε ένα σπίτι και μετά πήγαινε στο Ex Dogana. Κλαμπ το οποίο παλιά ήταν τελωνείο και αποθήκες για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Έχει εκδηλώσεις σχεδόν όλες τις μέρες της εβδομάδας και το ΠΣΚ έχει themed parties στις πολλές αίθουσες του. Μπορείς να αλλάζεις στυλ μουσικής όποτε θες!
  • Τουλάχιστον στην αρχή, πήγαινε στα πάρτι του ESN. Γνωρίζεις κόσμο, τα ποτά έχουν έκπτωση και χορεύεις μέχρι να πέσεις κάτω.
  • Κάνε τον κύκλο του Colosseo με ένα σκούτερ.
  • Νοίκιασε ένα αμάξι με την παρέα σου και κάντε το απόλυτο ιταλικό roadtrip.
  • Επισκέψου τους κήπους της Villa dEste στο Tivoli.

Οι κήποι της Villa d’Este.

  • Επισκέψου την αρχαία Ρωμαϊκή αγορά το βράδυ και αγνάντεψε το συνδυασμό φεγγαριού και φωτισμένων αρχαίων ερειπίων.
  • Επισκέψου την Fontana di Trevi τα ξημερώματα, όταν δεν είναι κανείς.
Erasmus στην Ιταλία

H Fontana di Trevi φωτισμένη το βράδυ.

  • Δες την υπέροχη θέα ολόκληρης της Ρώμης από το ψηλότερο σημείο της, στον λόφο Gianicolo.

Δηλαδή αξίζει να κάνω Erasmus στη Ρώμη;

Η λίστα είναι υπερβολικά μεγάλη για να απαριθμήσω όλα αυτά που πρέπει να κάνεις. Αλλά είτε πας στη Ρώμη για ταξίδι, είτε για να ζήσεις, απλά προσπάθησε να ανακαλύψεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κρύβει η Ρώμη.

Δεν θα σε απογοητεύσει, όπως δεν απογοήτευσε και εμένα. Τη Ρώμη, ή θα τη σιχαθείς, ή θα την αγαπήσεις. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο. Και σίγουρα θα γκρινιάξεις και θα σου σπάσει τα νεύρα αλλά το μυαλό σου όλο εκεί θα γυρνάει. *Tested*.

Σχόλια