Το περιβάλλον μας καταστρέφεται…

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Η ρύπανση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του ανθρώπου και τον ταλαιπωρεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες. Όσο περισσότερο προοδεύουμε τεχνολογικά, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη μητέρα-φύση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός, πλέον, και οι επιστήμονες φοβούνται για την εξαφάνιση κάποιων ειδών από τη γη.

Ας δούμε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα μέσα από τις παρακάτω εικόνες…

1. Προσπαθώντας να βρεις δρόμο

16 φωτογραφίες για τη ρύπανση του περιβάλλοντος που θα σε βάλουν σε σκέψεις

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τα συσσωρευμένα σκουπίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μέγεθος ή η εξάπλωση των απορριμάτων είναι απρόβλεπτα, αλλά έχουν ληφθεί σαφείς εικόνες της ύπαρξής τους από έναν δορυφόρο στην περιοχή του βόρειου Ειρηνικού.

2. Αναπνέοντας μέσα από σκουπίδια

ρύπανση περιβάλλοντος

Αυτή είναι μια εικόνα του ποταμού Yamuna που χρησιμοποιείται τακτικά ως χωματερή. Αυτό το αγόρι προσπαθεί να κολυμπήσει και αναρωτιέται «πότε θα καταλάβουν οι άνθρωποι τις συνέπειες των ενεργειών τους»;

3. Βρώμικοι ωκεανοί

ρύπανση περιβάλλοντος

Πρόκειται για ένα πολύ μολυσμένο τμήμα της Καραϊβικής. Βλέποντας αυτήν την εικόνα ευχόμαστε το πλαστικό να μην είχε εφευρεθεί ποτέ. Υπήρξε ένα σχόλιο από την Blue Planet Society που ισχυριζόταν ότι τα σκουπίδια πιθανότατα προήλθαν από τον τοπικό ποταμό Montigua και έφθασαν στη θάλασσα λόγω ισχυρών βροχών.

4. Σώζοντας κάτι τελευταίο

ρύπανση περιβάλλοντος

Αυτή είναι μια πολική αρκούδα που αρνείται να αφήσει το τελευταίο κομμάτι πάγου. Βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής και, όπως και άλλες πολικές αρκούδες, αντιμετωπίζει επίσης την κρίση της κατάρρευσης του πάγου. Η κρίση αυτή συμβαίνει λόγω των μεταβολών της θερμοκρασίας που προκαλούνται από το αυξημένο επίπεδο εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και ρύπανσης. Ο πάγος της θάλασσας είναι πολύ σημαντικός για να επιβιώσουν, καθώς εκεί κυνηγούν, ξεκουράζονται και ζευγαρώνουν. Η κρίση έχει πλήξει σχεδόν 19 περιοχές της Αρκτικής.

5. Ο πεθαμένος ποταμός

μόλυνση περιβάλλοντος

Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει ένα μολυσμένο ποταμό στην πόλη Luoyang της επαρχίας Henan στην Κίνα και λήφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Η ρύπανση προήλθε από 2 παράνομα χημικά εργοστάσια που πετούσαν τα απόβλητα της παραγωγής τους. Κοιτάζοντας της εικόνα αυτή τίθεται το ερώτημα τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας.

6. Ζώα πνιγμένα στο λάδι

ρύπανση περιβάλλοντος

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στην ακτή της Λουιζιάνα όπου ένα πουλί ήρθε να σβήσει τη δίψα του, αλλά παγιδεύτηκε στην πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο. Είναι τραγικό να βλέπουμε ότι τα ζώα και τα πουλιά υποφέρουν εξαιτίας των ανθρώπινων ενεργειών.

7. Το βυθισμένο νησί

ρύπανση περιβάλλοντος

Ίσως να μην φαίνεται κάτι λάθος στην παραπάνω εικόνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει και τίποτα σωστό. Αυτές είναι οι Μαλδίβες, οι οποίες αναμένεται να βυθιστούν τα επόμενα 50 χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.

8. Εικόνα ντροπής

ρύπανση περιβάλλοντος

Αυτό το αγόρι στην παραπάνω εικόνα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πίνει μολυσμένο νερό. Ένας από τους φωτογράφους ήταν παρών σε αυτό το περιστατικό στο νομό Fuyuan στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας στις 20 Μαρτίου 2009. Παρεμπιπτόντως, στις 22 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

9. Η μάσκα

ρύπανση περιβάλλοντος

Το παραπάνω σενάριο φαίνεται ανησυχητικό. Έλαβε χώρα σε μια πόλη στη βόρεια Κίνα, όπου το επίπεδο ρύπανσης αυξήθηκε 40 φορές περισσότερο από τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και οι άνθρωποι αγωνίζονταν να αναπνεύσουν.

10. Μαζική θλίψη

ρύπανση περιβάλλοντος

Αυτός είναι ο ποταμός Yangtze όπου υπάρχει μαζική συγκέντρωση λυμάτων, που πραγματοποιείται από χαρτοβιομηχανία στο Anqing στην επαρχία Anhui. Η ρύπανση των υδάτων υπήρξε κύριο μέλημα για την Κίνα εδώ και αρκετό καιρό.

11. Το Μεγάλο Τείχος

ρύπανση περιβάλλοντος

Η παραπάνω εικόνα είναι του Μεγάλου Τείχους της Κίνας, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά άσχημη. Ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου έχει τώρα μεγάλη ανάγκη αποκατάστασης και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή ορισμένοι αυστηροί κανονισμοί.

12. Η πράσινη παγίδα

ρύπανση περιβάλλοντος

Δεν πρόκειται για βλάστηση. Είναι άλγη που καλύπτουν την επιφάνεια του νερού στην ακτή του Qingdao, στην Κίνα. Αυτή η εικόνα λήφθηκε το 2011 και ήταν ανησυχητική για τους περιβαλλοντολόγους σε όλο τον κόσμο, λόγω των αυξανόμενων σχηματισμών άλγης στους ωκεανούς, στους ποταμούς ακόμη και στις μικρές λίμνες.

13. Σχηματισμός αφρού σε ποτάμι

ρύπανση περιβάλλοντος

Με την πρώτη ματιά, αυτή η εικόνα φαίνεται ονειρική. Αλλά, δεν είναι μια εικόνα ονείρου και δεν στέκονται σε ένα σύννεφο. Αυτός είναι ένας ποταμός, που ονομάζεται Yamuna, και έχει μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό που αρχίζει να παράγει ένα παχύ αφρό.

14. Ένα χέρι γεμάτο μόλυνση

ρύπανση περιβάλλοντος

Η παραπάνω εικόνα λήφθηκε στη λίμνη Chaohu της Κίνας, όπου ένας ψαράς πήρε μια χούφτα μολυσμένο νερό από τον ποταμό. Τα ζώα εκεί υποφέρουν και δε θα αργήσει η μέρα που θα υποφέρουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

15. Πεθαμένα ψάρια

ρύπανση περιβάλλοντος

Η παραπάνω εικόνα είναι του κόλπου Guanabara στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Τα ψάρια εδώ είναι νεκρά λόγω των μολυσμένων υδάτων. Φαντάσου τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτό το νερό για πόσιμο σκοπό.

16. Μπάνιο από λάδι

ρύπανση περιβάλλοντος

Η παραπάνω εικόνα δείχνει έναν εργάτη που καθαρίζει μια πετρελαιοκηλίδα στο Dalian της Κίνας. Ένας αγωγός πετρελαίου εξερράγη εκεί, οδηγώντας σε μαζική πετρελαιοκηλίδα. Το περιστατικό συνέβη το 2010 και περίπου 250 πετρελαιαγωγοί εξερράγησαν και το πετρέλαιο χύθηκε σε μια έκταση μεγαλύτερη από 500 τετραγωνικά μίλια.

Αν αυτές οι εικόνες σε συγκίνησαν έστω και λίγο, κάνε ό τι καλύτερο μπορείς για το περιβάλλον. Οι μικρές πράξεις οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές. Το συναίσθημα που θα έπρεπε να επικρατεί βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες, είναι η ντροπή!

Πηγή: Bright Side

Σχόλια