Είναι φορές που πραγματικά νιώθεις πως σου πάνε όλα στραβά. Δεν είναι η μέρα σου, ο μήνας ίσως και η χρονιά σου. Νιώθεις μέσα σου μια ανείπωτη μιζέρια. Πάρε μια βαθιά ανάσα και διώξε ό,τι σε βαραίνει. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις.

Σε πολλές φάσεις της ζωής μας αισθανόμαστε πως οι καταστάσεις πιέζουν περισσότερο από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Ειδικά στη φοιτητική ζωή κάτι τέτοιο καταλήγει σύνηθες, καθώς προσπαθούμε να συνδυάσουμε πολλούς ρόλους σε ένα πρόσωπο. Σπουδαστής, εργαζόμενος, φίλος, σύντροφος, πολίτης κ.α. Το πρόσωπό μας όμως κάποια στιγμή θα το ρίξει το δάκρυ του γιατί είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι και σε καμία περίπτωση πλασμένοι από ατσάλι. breakdown GIF

Τι ακριβώς είναι η αρνητική ενέργεια;

Η γιαγιά μας το έλεγε “μάτι” ή “γρουσουζιά”. Το πρώτο, συνήθως, οφείλεται στο “μάτι του κόσμου”, δηλαδή στη ζήλια και την αντιπάθεια των άλλων. Η γρουσουζιά είναι κάτι επόμενο και οδηγεί σε φαύλο κύκλο αν δεν πετάξουμε τα πλην  ( – ) από πάνω μας και δεν αγκαλιάσουμε τα συν ( + ).

Σήμερα είναι της μόδας να μιλάμε για vibes. Είναι αρκετά διαδεδομένα τα logo “good vibes only” τα οποία όσο mainstream κι αν φαίνονται, δεν παύουν να προκαλούν μικρά χαμόγελα σε όποιον τα συναντά.

Πώς συναντάμε όμως τα bad vibes;

Μικρά καθημερινά ατυχήματα, μελαγχολία, διαρκής εκνευρισμός, έντονες διαφωνίες με τους γύρω μας, αδιαθεσία, πονοκέφαλος, σωματική και ψυχική ένταση. Και μην ξεχνάμε το γνωστό “προαίσθημα”. Είτε βγαίνει αληθινό είτε όχι, υπάρχει αυτό το αβάσιμο και περίεργο feeling.

Μην ξεχνάμε μία βασική λέξη.“Ψυχοσωματικά”. Και μία ακόμη πιο βασική και πολύ σοβαρή στις μέρες μας. “Αυτοάνοσα”. Είναι ασθένειες που τις προκαλεί ο ίδιος μας ο οργανισμός. Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τον εαυτό μας για την αποτροπή βλαβερών σωματικών και ψυχικών ασθενειών.

Μεγάλα Βήματα

toxic britney spears GIF

  • Διώχνεις τους τοξικούς ανθρώπους. (Δε θα σε γεμίζει τοξίνες η κάθε Σούλα – Βούλα που δε μπορεί να λύσει τα δικά της θέματα).
  • Κάνεις πράγματα επειδή σε γεμίζουν και όχι επειδή στα επιβάλλουν οι άλλοι.
  • Περνάς χρόνο με τον εαυτό σου χωρίς να φοβάσαι τη μοναξιά.
  • Μία λέξη. Αυτοβελτίωση. Εξασκήσου σε κάτι που είσαι καλός ή θες να γίνεις καλός.
  • Θέσε τα όρια σου. Δε θα σε ποδοπατά κανείς.
  • Κάνε καλές πράξεις! Η καλοσύνη ανταποδίδεται.
  • Αγάπα. Karma is a bitch. Άσε τη ζωή να κάνει τη δουλειά της και να εκδικηθεί για εσένα. Το μίσος δε χωράσει μέσα μας γιατί απλούστατα κλέβει χώρο από τον εαυτό μας.  friends lisa kudrow phoebe phoebe buffay friends tv GIF
  • ΑΝΕΠΝΕΕ. 

breathe in help GIF

Μικρά (αλλά εξίσου σημαντικά) βήματα

  • Κάνε γιόγκα στο σπίτι. Το youtube είναι γεμάτο από κανάλια γυμναστών που σου μαθαίνουν επωφελείς στάσεις και τεντώματα για σωματική ευεξία και ψυχική ισορροπία.
  • Διαλογίσου. Αφού τελειώσεις τις ασκήσεις μπορείς να μείνεις λίγα λεπτά σε όποια στάση σε βοηθάει και με κλειστά μάτια να πας στο happy place σου. Σε μια κατάσταση ύπνου και ξύπνιου. Σε μια ηρεμία.
  • Γέμισε το δωμάτιο αρώματα. Μπορείς να κάψεις αρωματικά στικ (σου προτείνω γιασεμί και σανδαλόξυλο), να ανάψεις κεριά και να στάξεις στα χέρια σου μικρές σταγόνες από αιθέρια έλαια.
  • Άκου μουσική. Μουσική που σε εκφράζει. Αν ψάξεις “zen music” θα βρεθείς με πολλές επιλογές για να καθαρίσει το μυαλό σου.
  • Αγόρασε φυτά. Μικρά γλαστράκια. Στο δημοτικό φυτεύαμε φακές. Μπορείς να κάνεις και αυτό για να έχει μεγαλύτερη αξία, μιας και θα τους έχεις δώσει εσύ ζωή. Στα φυτά μπορούμε να μιλάμε αλλά και να παίζουμε μουσική. Είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί, στο κάτω κάτω!
  • Ζωγράφισε. Μπορείς να σχεδιάσεις ή και να χρωματίσεις mandala σε ειδικά βιβλία. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το μυαλό συγκεντρώνεται στις βασικές του λειτουργίες και αποσπάται από ό,τι το προβληματίζει, με αυτό τον τρόπο!

illustration smoking GIF by Aiste Papartyte

Και μην ξεχνάς! Μοιράσου. Όλοι τα ίδια περνάμε και μόνο με το διάλογο και την ειλικρίνεια καταφέρνουμε να ξεπερνάμε μικρές και μεγάλες δυσκολίες. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα! 

Σχόλια