Έχεις κι εσύ απορία;

Με μια πρόταση; Το Facebook χωρίς κανόνες. Με μια ακόμη; Το Pinterest με τσόντες.
Το Tumblr, όπα, μια ακόμα. Το υποσυνείδητο κάθε 15χρονου κοριτσιού.

Το Tumblr, λοιπόν, το social media που κανείς δεν παραδέχεται πως χρησιμοποιεί, δημιουργήθηκε το 2007 από τον David Karp. Η χάρη του, βρίσκεται στο πόσο απλό είναι στην χρήση του, και πόσο προσωπικό νιώθει.
Δημιουργώντας το blog σου, ξεκινάς να ψάχνεις άλλα blog, σχετικά με τα ενδιαφέροντά σου. Και καλά να είναι, το site, παρέχει υλικό για κάθε γούστο.
Τι στο διάολο είναι το Tumblr;
Θες να ψαχτείς με μουσική; Σ’ έχει. Φωτογραφία και original υλικό από μικρούς, διαδικτυακούς καλλιτέχνες; Θα πάθεις την πλάκα σου με το ταλέντο που υπάρχει εκεί έξω. Λάτρης των memes και του περίεργου humor; Έχεις ήδη βρει τους συναγωνιστές shit-posters σου. Θες βρε αδερφέ, να χαρείς gif με porn στην τελική; Blogs αφοσιωμένα στην απεικόνιση erotica αποτελούν το 22% της κίνησης του site.

Η πλατφόρμα και οι χρήστες της αφήνουν πίσω κάθε αναστολή. Μακριά απ’ τις Μανούλες του Facebook, τα ψώνια του Instagram και τους keyboard warriors του Twitter. Η πιο άμεση επαφή που μπορείς να έχεις με τους online φίλους σου, βρίσκεται στα μοβ του Tumblr. Φαίνεται πως κανείς δεν υποκρίνεται, και όλοι ασχολούνται ελεύθερα με αυτά που πραγματικά τους ενδιαφέρουν. Χωρίς ντροπές και δικαιολογίες.

Αν το 4Chan και το Reddit οφείλονται για την εξάπλωση των memes στην pop κουλτούρα, τότε το Tumblr είναι ο υπαίτιος για την διάδοση της εσωστρεφικότητας και του νιχιλισμού που δέρνει την γενιά μας. Όλοι έχουν κατάθλιψη εκεί μέσα. Ή τουλάχιστον, αυτό θα καταλάβαινε κανείς απ’ τα ποιήματα, τα blog entries και τις ασπρόμαυρες εικόνες που κυριαρχούν. Τσόντα και κατάθλιψη. Έτσι περιγράφεται τέλεια η ψυχή του Tumblr.

Αλλά είναι πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Όντας χρήστης του site κι εγώ, τα τελευταία 5-6 χρόνια, ακόμα βρίσκω δύσκολο να κρατήσω την σελίδα μου θεματικά δεμένη. Τόσοι πολλοί άνθρωποι, ανεβάζουν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα posts, που δεν μπορείς να αντισταθείς στο να κάνεις reblog.

Reblog. Ό τι το share για Facebook και το retweet για το Twitter. Το μέσο για να μοιραστείς ότι βρίσκεις αντιπροσωπευτικό στην αρχική σου, και να δώσεις στους followers σου να καταλάβουν ποιος είσαι. Ό τι ποστάρεις και κάνεις reblog, εμφανίζεται στο προσωπικό σου blog, και ταυτόχρονα, στις αρχικές όσων σε ακολουθούν. Εκεί, για να κάνουν κι εκείνοι reblog, και ο κύκλος να συνεχιστεί.

Αλλά μην ακούς εμένα, αν και θα ‘πρεπε. Φτιάξε, έστω και για έναν μήνα, το δικό σου blog, και αναζήτησε στα tag τα πρώτα 10 πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό. Και τα λέμε το 2020, που ακόμα θα είσαι μέσα και θα κάνεις reblog κάθε μέρα, με τον Kanye West για πρόεδρο της Αμερικής.

Σχόλια