Άλλη μία εβδομάδα φτάνει στο τέλος της και ακόμα ένα καλοκαιρινό σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών και περιμένει να το αξιοποιήσεις, όπως του αξίζει!

Επιμέλεια: Μαίρη Μαθιουδάκη & Γεωργία Μανλή

Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι, για το πώς θα περάσεις αυτό το Σ/κ  όσο το δυνατόν φτηνότερα και παράλληλα ποιοτικότερα, αδράττοντας την κάθε σου στιγμή, τότε μην αγχώνεσαι καθόλου γιατί εμείς σου έχουμε τη λύση! Είτε αποφασίσεις να μείνεις μέσα είτε είσαι έτοιμος/-η για grande εξόδους και μπαρότσαρκες, με τις επιλογές που σου έχουμε παρακάτω δεν θα βαρεθείς ούτε λεπτό!!

Αρχικά, όσον αφορά τις εξόδους σου, ιδού κάποιες εναλλακτικές προτάσεις που σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσουν.

Είσαι άτομο της τελευταίας στιγμής και εργαζόμενο νιάτο που πήζει στο καυσαέριο και στα τσιμέντα της μεγαλούπολης; Τότε εγώ είμαι ο άνθρωπος σου! Και αν είσαι, δε, και Βορειοελλαδίτης/ισα και τυχαίνει να βρίσκεσαι Σαλόνικα, σίγουρα θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ.

Τα σαββατοκύριακα στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε κάθε μεγαλούπολη είναι μαγευτικά ακριβώς γιατί έχεις πληθώρα επιλογών και σίγουρα μέσα σε αυτές θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Προτάσεις για το Σάββατο

Προτάσεις για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο: Γεωργία και Μαίρη

Αρχικά, τα πρωινά στη «νύφη του Θερμαϊκού» επιβάλλεται η περατζάδα από την λεωφόρο Νίκης, κατά κόσμον ” παραλιακή”, όπου διάφοροι πλανόδιοι μικροπωλητές εκθέτουν τα έργα τους, και πουλάνε τα προϊόντα τους ρεμβάζοντας στο Θερμαϊκό κόλπο.

Αν είσαι αθλητικός τύπος κιόλας, έχεις την ευκαιρία να διασχίσεις όλη την λεωφόρο έως το Λευκό Πύργο και γιατί όχι έως τη Νέα παραλία κάνοντας τζόκινγκ ή ποδήλατο με τους πολυάριθμους ποδηλάτες που θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Εσύ, αν δεν έχεις το δικό σου, μην ανησυχείς, μπορείς κάλλιστα να προμηθευτείς ένα από διάφορα πάρκινγκ και σημεία της κοντινής περιοχής (Central Parking – ΧΑΝΘ, Μέγαρο Μουσικής κλπ.)

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν την ησυχία τους μακριά από την βαβούρα και την πολυκοσμία, επιθυμώντας να περάσουν ανενόχλητοι το πρωινά του σαββατοκύριακού τους συντροφιά με το αγαπημένο τους βιβλίο, χωρίς όμως να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματός τους.

Για εσένα, λοιπόν, που εμπίπτεις σε αυτή τη κατηγορία, σου προτείνουμε μερικά ιδιαίτερα σημεία στη πόλη τα οποία θα εκτιμήσουν όλοι οι λάτρεις του διαβάσματος:

1. Tabya

Η TABYA βρίσκεται στο υπέροχο στενό της Μελενίκου δίπλα από την καμάρα και είναι μία από τις ωραιότερες διατηρητέες μονοκατοικίες που ανακατασκευάστηκε το 2014. Το σπίτι της TABYA είναι ανοιχτό για εικαστικές εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, bazaar δίσκων μουσικής, κύκλους συζητήσεων, σεμινάρια, προβολές και άλλες δραστηριότητες που θα λατρέψει ο κάθε φιλότεχνος. Το κτίριο αποπνέει έντονα μια σπιτική ατμόσφαιρα με χειροποίητα κυρίως έπιπλα στο εσωτερικό του.

Διεύθυνση: Κων/νου Μελενίκου 14, Θεσσαλονίκη 546 35

2. Ακυβέρνητες Πολιτείες

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι μια νέα προσπάθεια στον χώρο του βιβλίου, των εντύπων και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα καφέ – βιβλιοπωλείο (και ίσως και το μοναδικό). Ήσυχο, άνετο και μαγικό. Όπως ακριβώς και το βιβλίο. Βρίσκεται στην Αλ. Σβώλου 28, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε περιμένει εναγωνίως να το επισκεφτείς!

Διεύθυνση: Αλ. Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη 546 22

3. Βiscotto coffe +

Άλλο ένα χαλαρό καφέ για ποιοτικό διάβασμα, όχι όμως σαν τα άλλα. To biscotto coffee+ είναι ένας χώρος στα ανατολικά που πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από την κλασσική έννοια του “café”, όπου μπορείς απολαμβάνοντας ποικιλία ροφημάτων και άνεση στα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια να διαβάσεις ήσυχα και συγκεντρωμένα κάτω από την τσιλάτη μουσική ατμόσφαιρα του. Ο χώρος, λοιπόν, είναι κατάλληλος για διάβασμα καθώς καλύπτει και τις ανάγκες σύνδεσης στο διαδίκτυο και παροχής ρεύματος για το laptop ή το tablet σου σε κάθε σημείο του.

ΔιεύθυνσηΠυλαία 555 35

Μετά το όμορφο πρωινό που έχεις περάσει, η μέρα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να συνεχιστεί με ξεχωριστά brunch γιατί σίγουρα θα έχεις πεινάσει.

Πάρε, λοιπόν, την παρέα σου και επισκέψου ένα από τα παρακάτω μαγαζάκια:

1. Spoon

 

Εάν βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης και ξετρελαίνεσαι με τις βάφλες, πρέπει να περάσεις από το νούμερο 48 της οδού Παύλου Μελά. Σοκολάτα, φράουλες, bueno, oreo, πουράκια, smarties και άλλες λιχουδιές “αγκαλιάζουν” τις τραγανές βάφλες και σε κάνουν να θέλεις να τις δοκιμάσεις όλες!

 

 

 

 

2. Fat Mammas’s Brunch n’ Lunch

Γι’ αυτά τα Pancakes θα γίνει μάχη στην παρέα και όχι άδικα! Φιλική ατμόσφαιρα, καλό φαγητό και γεύσεις που θα σε κάνουν να μην ξέρεις τι να επιλέξεις, συνθέτουν το σκηνικό στο κατάστημα της οδού Μελενίκου. Ωστόσο, οι επιλογές είναι πολλές και σε κρέπες, βάφλες, ομελέτες, τοστ λουκάνικα κ.α. με τις τηγανίτες να είναι το αγαπημένο όσων απολαμβάνουν εκεί το φαγητό τους!

Διεύθυνση5, Κων/νου Μελενίκου, Θεσσαλονίκη 546 35

 3. Canteen

Στη Δημ. Γούναρη θα βρεις το Canteen, μια επιλογή –εγγύηση για όσους λατρεύουν τις γλυκές και αλμυρές λιχουδιές. Με πίτσες, κρύα σάντουιτς, Pancakes και άλλες πολλές γευστικές προτάσεις, το Canteen σου προσφέρει ένα από τα καλύτερα brunch στην πόλη!


Έφτασε, λοιπόν, το πολυαναμενόμενο βραδάκι, και ενώ το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη βαράει ως συνήθως κόκκινο, η καλύτερη επιλογή για σένα και την παρέα σου είναι τα δροσερά cocktails που σερβίρονται στις πανέμορφες ταράτσες-μπαρ που κοσμούν τις περισσότερες πολυκατοικίες του κέντρου.

Ιδού, λοιπόν, κάποιες από τις αγαπημένες μου ταράτσες:

Fragile στην Ταράτσα, (Βαλαωρίτου 29)

WonderWall Roof’n’Roll Hall, (Αιγύπτου 16Α)

-Urania Bar, Πάικου 4 & Καποδιστρίου 7 (είσοδος από Πάικου)

-Vanilla World Skybar, (Χάψα 2 και Καρατάσου)

Για σένα, που είσαι σινεφίλ, η ταράτσα στο Μέγαρο Μουσικής (οροφή κτηρίου Μ2) σου υπόσχεται μαγευτικές κινηματογραφικές βραδιές με θέα τον Θερμαϊκό, οπότε ρίξε μια ματιά στις ταινίες που προβάλλονται και επισκέψου το οπωσδήποτε!

Προτάσεις για την Κυριακή

Οι κυριακάτικες εξορμήσεις στη Χαλκιδική είναι κάτι σαν «θεσμός» για τη Θεσσαλονίκη, γιατί ως γνωστόν σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!!

Τσέκαρε, λοιπόν, δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χερσονήσου:


Στη μαγευτική Κασσάνδρα:

Εντυπωσιακές, τεράστιες αμμουδιές, με τιρκουάζ νερά, οργανωμένες  με beach bar και εγκαταστάσεις για όλα τα θαλάσσια σπορ. Από τη Σάνη, τη Φούρκα, το Ποσείδι, το Παλιούρι, την Καλλιθέα, μέχρι το Πευκοχώρι, το Πολύχρονο, τον Χανιώτη, την Κρυοπηγή, η Κασσάνδρα μαγεύει όποιον την επισκεφτεί!

 Στην εξωτική Σιθωνία:

Οι ορμίσκοι στις Καβουρότρυπες και στο Καρύδι, με τα πράσινα νερά και την ολόλευκη άμμο, θα σου κλέψουν την καρδιά. Ή, μήπως, η περίφημη Καλόγρια, o πευκόφυτος όρμος της ακτής Κωβιού με τα υπέροχα νερά, ο Παράδεισος, η Νικήτη με την οργανωμένη πλαζ της που εκτείνεται σε χιλιόμετρα; Στην Τορώνη θα κολυμπήσεις κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο και στο Πόρτο Κουφό, τον αρχαίο Τορωναίο λιμένα, θα συγκλονιστείς από το τοπίο με τα απόκρημνα βράχια που κλείνουν μέσα τους το λιμάνι αφήνοντας ένα άνοιγμα περίπου 300 μέτρων.


 

Τέλος, για σένα, που δεν θες να αποχωριστείς τους ρυθμούς της πόλης ούτε την Κυριακή αλλά και παράλληλα αναζητάς να δροσιστείς με την αλμύρα της θάλασσας, μπορείς τώρα να αποδράσεις με τα καραβάκια του Θερμαϊκού προς τη Περαία και τους Νέους Επιβάτες.  Μια όμορφη διαδρομή στον Θερμαϊκό περίπου 50 λεπτών, που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη!

Part B

Σε περίπτωση τώρα που τυχαίνει να μην είσαι κάτοικος της μαγευτικής συμπρωτεύουσας ή θέλεις να περάσεις ένα γαλήνιο, ανέξοδο, χαλαρωτικό και διαφορετικό Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να χρειαστεί να αποχωριστείς τον προσωπικό σου χώρο ή αν πάλι τα σχέδια για το weekend που σχεδίαζες ναυάγησαν, συνέχισε να μας διαβάζεις!

Τα σαββατοκύριακα στο σπίτι είναι μονότονα και βαρετά και αν δε βγω τώρα τότε πότε; #ΝΟΤ

Τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι είναι η ευκαιρία σου να ξεκουραστείς και να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες για όσα έρχονται.

Η συνταγή για να το πετύχεις αυτό είναι εξαιρετικά απλή: βάζεις λίγες δόσεις φαντασίας, άφθονη όρεξη και μερικά κιλά δημιουργικότητας. Βοnus υλικό: αγαπημένα πρόσωπα!!

Αν λοιπόν κατάφερα να σου κινήσω έστω και λίγο την περιέργεια για τις προοπτικές που μπορεί να κρύβει μέσα του το Σαββατοκύριακο ενός σπιτόγατου, έλα να δούμε μερικές προτάσεις  που θα σου δώσουν αυτό το… κάτι που θέλεις.

Ιt’s spa time:

Δεν είναι κάτι που μπορείς να προσφέρεις συχνά στον εαυτό σου. Είμαι, μάλιστα, σίγουρη ότι έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι το σπα είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορεί να έχεις…

Έχω όμως να σου πω ότι κάνεις λάθος!

Γέμισε την μπανιέρα σου με νερό, το αγαπημένο σου αφρόλουτρο – το δικό μου λατρεμένο είναι το τριαντάφυλλο- βάλε κάποια μουσική με ήχους της φύσης, πλαισίωσε την μπανιέρα σου με αρωματικά κεριά, καθώς και φυσικά sticks και αιθέρια έλαια από εκχυλίσματα λουλουδιών και βοτάνων της αρεσκείας σου– εγώ επιλέγω έλαιο βερίκοκου ή λεβάντας.

Τέλος, δεν έχεις παρά να αφεθείς στο απόλυτο ταξίδι των αισθήσεων!!

Για μερικές extra δώσεις χαλάρωσης και απόλαυσης θα σου προτείνω – μη με πεις υπερβολική – ένα ποτήρι Moschato D’ Asti παρέα με λίγα ζουμερά κατακόκκινα κερασάκια!

DIY Cocktail Bar

Η μετατροπή του μικρού μπαλκονιού σε μια μικρή επίγεια όαση ηρεμίας δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, πίστεψέ με.

Κρέμασε λίγα φωτάκια, από αυτά που στολίζεις τα Χριστούγεννα στο δέντρο, βγάλε έξω κάποια από τα μαξιλάρια σου, πρόσθεσε μερικά κεράκια σε καλοκαιρινούς τόνους και φτιάξε μια μικρή γωνιά για να τοποθετήσεις τα ποτά σου∙ ένα κουτί ή κάποιο μικρό μπαουλάκι με λίγη μπογιά και χρωματιστά φωτάκια μπορεί να μετατραπεί πανεύκολα σε ένα καταπληκτικό mini bar με κρυφό φωτισμό!

Mη ξεχάσεις να κάνεις μια σύντομη επίσκεψη στο ανθοπωλείο της γειτονιάς σου για μικρές πινελιές χρώματος και αρωμάτων, όπως και να προσκαλέσεις τους φίλους για να μοιραστείτε το νέο σου Bar και φυσικά… τις homemade ποτάρες σου 😉

Επειδή opening party χωρίς κοκτέιλ δε γίνεται σου αφήνω εδώ δύο αγαπημένες, γρήγορες και δοκιμασμένες συνταγές για ερασιτέχνες bartenders:

  • Cuba Libre ala Akis

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς ένα ψηλό ποτήρι με άφθονο (τριμμένο) πάγο, 2 σφηνάκια λευκό ρούμι, 125ml κόλα και 10ml στυμένου χυμού lime.

H διαδικασία απλούστατη: γεμίζεις το ποτήρι με το χυμό lime, στη συνέχεια προσθέτεις του ρούμι, την κόλα και ανακατεύεις ελαφρά. Τέλος σερβίρεις με δύο φέτες λάιμ.

  • Αmericano

Ποτό ίδιας φιλοσοφίας με διαφορετικά υλικά όμως. Εδώ έχουμε: 30 ml Campari, 30 ml γλυκό βερμούτ, σόδα. Αφού προσθέσουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ποτήρι τα ανακατεύουμε καλά, βάζουμε αρκετό πάγο και επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα.

Αν, πάλι, οι φίλοι σου οδηγούν και δεν θέλουν να πιουν, μπορείς να βρεις εδώ υπέροχα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, κατάλληλα για την περίσταση!

Ό,τι δε σου αρέσει άλλαξέ το!

Άνοιξε το λάπτοπ σου, άφησε τα ηχεία σου να πάρουν φωτιά και το χώρο σου να πλημμυρίσει με τους ήχους της μουσικής και ξεκίνα να φαντάζεσαι πως μπορείς να ανακαινίσεις το σαλονάκι σου ή το υπνοδωμάτιο σου, χωρίς να χρειαστείς να πάρεις τίποτα καινούριο.

Συχνά, το να μετακινείς πράγματα από δωμάτιο σε δωμάτιο ή να βγάζεις ξανά στην επιφάνεια αντικείμενα που είχες κρύψει σε κάποιο ντουλάπι αρκεί για να δώσει στο χώρο σου μια φρέσκια ματιά!

Πολύτιμο όπλο σε αυτό το δημιουργικό χαμό είναι οι φωτογραφίες, τις οποίες μπορείς να κρεμάσεις με μανταλάκια σε σκοινί ή σύρμα που θα το τοποθετήσεις σε κάποιον τοίχο σου. Έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις φτιάξει το δικό σου μοναδικό photo lab!

Aφού τελειώσεις, διάλεξε την πιο φωτεινή και αναπαυτική γωνιά του σπιτιού σου, πάρε το σημειωματάριο σου ή μια λευκή κόλλα και ξεκίνα να γράφεις τις σκέψεις σου, τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις ή όλα εκείνα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έλθεις λίγο πιο κοντά σε εσένα, θα σε ακούσεις και θα νιώσεις να αδειάζεις από αρνητικές σκέψεις και άγχη.


Όπως και να αποφασίσεις να περάσεις αυτό σου το Σαββατοκύριακο, το βασικό είναι  να το αφιερώσεις σε εσένα, ούτως ώστε η Δευτέρα να σε βρει ξεκούραστο/-η και γεμάτο/-η ενέργεια για μερικές ακόμα συναρπαστικές στιγμές ζωής!!

Σχόλια