Η Χαλκιδική είναι ο επίγειος παράδεισος της Βόρειας Ελλάδος. Η Κασσάνδρα Χαλκιδικής πρόκειται για ένα φανταστικό τοπίο που εμπεριέχει πράσινο, βουνά, χιλιάδες κορυφαίες παραλίες πανεύκολα προσβάσιμες & μικρά κολπάκια με καταγάλανα νερά.

Χαλκιδική

Το «στολίδι» της Βόρειας Ελλάδας με τα 400 km ακτογραμμής και με την πλούσια φυσική ομορφιά δεν είναι άλλο από τη Χαλκιδική.

Τρεις χερσόνησοι που φθάνουν στο βάθος του Αιγαίου πελάγους , μια εκ των οποίων είναι το Περιβόλι της Παναγίας ή αλλιώς Άγιο Όρος και οι άλλες δύο η Κασσάνδρα και η Σιθωνία σας καλούν να τις ανακαλύψετε. Το χερσαίο τμήμα της Χαλκιδικής είναι κατάφυτο από παρθένα δάση κωνοφόρων ενώ φιλοξενεί δύο σπουδαία ποτάμια, τον Χαβρία και τον Ολύνθιο. Η πατρίδα του οικουμενικού φιλοσόφου Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, η αρχαία σημαντική πόλη Όλυνθος, το Σπήλαιο των Πετραλώνων όπου βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος, το Ιερό του Άμμωνα Δία , η αρχαία πόλη Μένδη , σπουδαίες ακτές , εύγευστα τοπικά προϊόντα, μουσεία, σημαντικά Φέστιβαλ αποτελούν ορισμένους μόνο λόγους για να επισκεφθείτε τη Χαλκιδική.

Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Η Κασσάνδρα είναι η δυτικότερη χερσόνησος της τρίαινας της Χαλκιδικής. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα μέρη στην Χαλκιδική με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, έχοντας να επιδείξει πάρα πολλά όσον αφορά τον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα.

Είναι ένας παραδεισένιος κόσμος, με ατέλειωτες αμμουδιές και πευκόφυτες εκτάσεις που φτάνουν ως την γαλαζοπράσινη θάλασσα. Οι όμορφες τοποθεσίες μοιάζουν σαν κανείς να μην έχει πατήσει στο αγνό τους έδαφος, με την πυκνή βλάστηση και τα διαφανή νερά να κατευθύνονται προς μια μεγαλειώδη ένωση.

Σε απόσταση 80 km από τη Θεσσαλονίκη συναντά κανείς τη φιλόξενη  Ν. Φώκαια και στη συνέχεια το ταξίδι στο όνειρο ξεκινά με επόμενο σταθμό την παραδοσιακή Άφυτο, και στη συνέχεια την κοσμοπολίτικη Καλλιθέα.

Ακολουθούν η πευκόφυτη Κρυοπηγή, η γραφική Χανιώτη, το πανέμορφο Πολύχρονο και το πασίγνωστο Πευκοχώρι.

Ο επισκέπτης φθάνει στο ιδιαίτερο Παλιούρι και από εκεί ανηφορίζει για την παραδοσιακή Αγία Παρασκευή. Επόμενη στάση είναι η Νέα Σκιώνη, με τη μακραίωνη ιστορία και τις πανέμορφες ακτές.

Η Καλάνδρα υποδέχεται  τον επισκέπτη προσφέροντας του αξέχαστες εμπειρίες και ακολουθούν η πανέμορφη Φούρκα και το κατάφυτο Κασσανδρινό. Στη χερσόνησο δεσπόζει η Κασσάνδρεια που αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου.

Άφυτος (Άθυτος), Κασσάνδρα Χαλκιδική

Η Άθυτος των ζωγράφων, η Άθυτος των ανθρώπων της που την αγαπούν και την ονειρεύονται με το λαογραφικό Μουσείο Αλετρά . Ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι στον Τορωναίο Κόλπο με τα πλακόστρωτα σοκάκια της και τα πέτρινα αρχοντικά της.

Η Άθυτος , το τρίτο κατά σειρά χωριό μετά τον ισθμό της Ποτίδαιας, απλώνεται στον ίδιο χώρο από το 3.000 π.χ. τουλάχιστον.

Καλλιθέα, Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Η Καλλιθέα είναι προσφυγικό χωριό έκτασης 3.500 στρεμμάτων. 0ι κάτοικοι της εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Προέρχονταν από το Μάλτεπε της Προποντίδας και την ευρύτερη περιοχή της Κερασσούντας του Πόντου. Πριν το 1925 στην Καλλιθέα λειτουργούσε Καλογερικό Μετόχι υπό τη μορφή τσιφλικιού, που διοικούνταν από το Ρώσικο Μοναστήρι στο ‘Αγιο ‘Ορος.

Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων και την αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής ο συνοικισμός ονομάσθηκε “Νέο Μάλτεπε” από τους πρόσφυγες και μέχρι το 1945 διοικούνταν από την κοινότητα Άφυτις.

Το 1946 γίνεται αυτοτελής Κοινότητα με την επωνυμία “καλλιθέα”, που δηλώνει την όμορφη θέση που κατέχει το χωριό.

Γαλάζιες ακτές και άφθονο κέφι υπόσχεται η Καλλιθέα, ένας διεθνής προορισμός για όλους. Το μέρος σφύζει από ζωή και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα του εξωτερικού.

Κρυοπηγή, Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Η Κρυοπηγή βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας & είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά πευκόφυτου λόφου με υπέροχη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας.

Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και η σημερινή Κρυοπηγή βρίσκεται μεταξύ των θέσεων και πόλεων Νεάπολη & Φλέγρα. Το άριστο κλίμα, ο συνδυασμός κατάφυτου βουνού και πεντακάθαρης θάλασσας  έχει τιμηθεί με πολλές γαλάζιες σημαίες, μαζί με τις uψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, καθιστούν την Κρυοπηγή το πιο αξιόλογο θέρετρο της περιοχής.

Χανιώτη, Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό πήρε το όνομά του από τον πρώτο κάτοικο του που καταγόταν από τα Χανιά της Κρήτης και εγκαταστάθηκε στο Παλιό χωριό που βρίσκετε στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας, στα Νότια του σημερινού χωριού και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων.

Το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση το 1930 μετά από σεισμό που επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή. Η περιοχή είναι γεμάτη από πηγές και πλούσια βλάστηση. Η πανέμορφη παραλία της Χανιώτης αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μέσα στο χωριό θα βρείτε άφθονο πράσινο και δεκάδες όμορφες γωνιές όπου μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές προτάσεις για διασκέδαση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Πολύχρονο, Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Η ιστορία του Πολύχρονου ξεκινά από το 650 π.Χ. όταν ήρθαν στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Ερετριείς και ίδρυσαν ως αποικία τους τη Νεάπολη η οποία παρ’ όλες τις βαρβαρικές επιδρομές που γνώρισε κατόρθωσε να επιβιώσει ως το 540μ.Χ. οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Ούννους.

Τον 11ο αιώνα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή αυτή γεωργοκτηνοτρόφοι και έφτιαξαν το χωριό «Πολύχροω», το οποίο ονόμασαν έτσι εξαιτίας των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν εκεί. Το χωριό γνώρισε έντονα τον τουρκικό ζυγό και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του ’21 πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους.

Λίγα χρόνια αργότερα από τους λίγους επιζήσαντες που είχαν καταφύγει αλλού για να σωθούν, γύρισαν και ξαναέφτιαξαν το χωριό που λόγω λεκτικής παραφθοράς ονομάστηκε Πολύχρονο.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά μέρη της Χαλκιδικής με χιλιάδες επισκέπτες κάθε τουριστική περίοδο που φημίζεται για την μεγάλη παραλία που εκτείνεται κατά μήκος του οικισμού. Τέλος Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το νέο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

 

 

Σχόλια