Λίγο πριν τη συναυλία του στην Τεχνόπολη στις 18 Ιουλίου και την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του, ο ταλαντούχος συνθέτης Theodore μιλά στο Frapress.gr για τη σχέση του με τις νότες…

Στα 18 του δανείστηκε ένα στίχο του Μπουκόφσκι και τον έκανε τραγούδι “Love is a dog from Hell”. Με δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του και το τρίτο προ των πυλών,το μουσικό του ταξίδι του  που ξεκίνησε το 2012 δεν γνωρίζει σύνορα. Μπορεί να μην έγινε αστροφυσικός όπως ήθελε, σίγουρα όμως με την ατμοσφαιρική μουσική του μας μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση. Είναι ο Θοδωρής Πολυχρονόπουλος ή αλλιώς Theodore.

Την συναυλία θα ανοίξουν οι Foam, ένα νέο pop electronic duo από την Αθήνα που συνδυάζει επιρροές από την indie, electronic, downtempo και dream pop μουσική.

Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε την πόλη για τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου δίνουμε ραντεβού στην Tεχνόπολη για την πιο ατμοσφαιρική συναυλία της πόλης!

Εισιτήρια
Προπώληση: 8€ // Ταμείο: 12€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30 // Ώρα Έναρξης: 22.00

Συνθέτης, στιχουργός, πιανίστας, ερμηνευτής, ποιο ρόλο προτιμά περισσότερο ο Theodore;

Για διαφορετικούς λόγους μου αρέσουν όλοι οι ρόλοι, αλλά δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κανέναν γιατί το σύνολο είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι ολοκληρωμένος.

Μοιράζεις τη ζωή σου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία. Πώς πήρες την απόφαση να μετοικήσεις στην Αγγλία και θεωρείς ότι αυτό έχει επηρεάσει τη μουσική σου ταυτότητα;

Τα τελευταία τρία χρόνια μένω μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά το 30% της χρονιάς βρίσκομαι στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας για συναυλίες. Η μουσική μου ταυτότητα είναι σίγουρα επηρεασμένη από τον τρόπο και τον τόπο ζωής μου, καθώς στην Αθήνα νιώθω πιο δημιουργικός, και μπορώ να οργανώσω καλύτερα την μουσική μου δουλειά παγκοσμίως.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου αυτή την περίοδο;

Στον δίσκο που μόλις ολοκλήρωσα, έγραψα για τη σχέση μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου, και τον ρόλο που παίζει στη δημιουργία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης και η μεγαλύτερη αγωνία μου.

Έχεις γράψει μουσική και για τον κινηματογράφο. Πόσο διαφορετικό είναι να γράφεις μουσική για σένα από μια ταινία;

Γράφοντας μουσική για μένα, υπάρχουν μόνο τα όρια του μυαλού μου, ενώ γράφοντας μουσική για ταινία, οφείλω να εξυπηρετήσω το όραμα που έχει ο δημιουργός της. Από αυτό προκύπτουν διάφοροι περιορισμοί, αλλά είναι σίγουρα κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που σε έχουν επηρεάσει και θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους;

Αγαπώ πολύ τους Radiohead και τους Sigur Ros, αλλά ονειρεύομαι να συνεργαστώ με τους Max Richter και Steve Reich.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που το ακούς και θα ήθελες να είναι δικό σου;

Υπάρχουν πολλά κομμάτια που έχω θαυμάσει και ζηλέψει, για λίγο. Παρόλα αυτά, αφομοιώνω όλες μου τις επιρροές, και γράφω τη δική μου μουσική.

Σίγουρα η μουσική είναι προσωπική υπόθεση του καλλιτέχνη. Τι σε ενδιαφέρει περισσότερο να αγγίξεις το κοινό ή να ολοκληρωθείς και να εξελιχθείς εσύ περισσότερο μέσα από τις συνθέσεις σου;

Με ενδιαφέρει να κινούμαι προς την ολοκλήρωση και να εξελίσσομαι εγώ προσωπικά, έτσι ώστε με το αποτέλεσμα αυτό να κάνω και το κοινό μου να νιώθει έντονα συναισθήματα.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να «αλλαξοπιστήσεις» μουσικά για να προσεγγίσεις μεγαλύτερο κοινό;

Φτιάχνω τη μουσική που βγαίνει από μέσα μου, οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αληθινό.

Πρόσφατα ταξίδεψες στην Αμερική, και παρευρέθηκες στο μεγάλο φεστιβάλ SXSW, αλλά και το Rockwood Music Hall της Νέα Υόρκης. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Η εμπειρία ήταν μοναδική με πολύ έντονες στιγμές πάνω στη σκηνή. Ξεχωρίζω τη συνάντησή μου στο δρόμο με τον Bob Boilen από το NPR μετά την συναυλία μου στο SXSW, αλλά κυρίως ξεχωρίζω τον χαρούμενο κόσμο που ήρθε στο live της Νέας Υόρκης παρά το χιόνι.

Υπάρχει κάποια δυνατή εμπειρία πάνω στη σκηνή που θα ήθελες να μοιραστείς;

Κάθε εμπειρία στη σκηνή είναι και πιο δυνατή από την προηγούμενη. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή ήταν στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, με υπέροχο κόσμο, χώρο και ατμόσφαιρα. Κοιτιόμασταν στα μάτια και τραγουδούσαμε.

Η μουσική σίγουρα αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο ακόμη και στις δύσκολες περιόδους στη ζωή ενός δημιουργού. Τι σημαίνει μουσική για σένα; Έχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη να αποστασιοποιηθείς από τη μουσική και να κάνεις ένα διάλειμμα;

Δεν το έχω νιώσει αυτό το συναίσθημα, κάθε μέρα που περνάει νιώθω ακόμα περισσότερο την ανάγκη να βυθιστώ στη μουσική και την δημιουργία.

Τι θα δούμε στη συναυλία σου στην Τεχνόπολη;

Με την συναυλία στην Τεχνόπολη κλείνει για μένα ένας κύκλος, και ανοίγει μια καινούρια περίοδος. Θα παίξουμε μουσική από τους δύο προηγούμενους δίσκους μου, αλλά και κάποια κομμάτια από τον καινούριο, για πρώτη φορά στην Αθήνα! Το show επίσης θα έχει πολύ ιδιαίτερα φώτα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Θα συμμετάσχεις και σε άλλα φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι θα κάνουμε ένα μικρό τουρ στα ελληνικά νησιά, κι έπειτα θα ταξιδέψουμε στην Ευρώπη για φεστιβάλ και το επόμενό μας τουρ.

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο μουσικό που θέλει να κυνηγήσει το όνειρο του;

Θα τον συμβούλευα να έχει γερό στομάχι, πολλή υπομονή, κι επιμονή. Αλλά πρωτίστως, πριν ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, θα τον συμβούλευα να ξέρει πολύ καλά γιατί το κάνει.

Σχόλια