Εικόνα άρθρου: Thinking Bout You – By Polly Nor

Αγάπα τον εαυτό σου γιατί, είναι το άτομο που θα είσαι σίγουρα μαζί του για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Αναμφίβολα, όσο κι αν κάποιος έχει εξοικειωθεί με τον εαυτό του και τον αγαπά θα υπάρξουν στιγμές στην ζωή του που θα αισθανθεί άβολα με αυτό που είναι. Η κατάσταση αυτή είναι ένα απόλυτα υγιές φαινόμενο το οποίο αν κάποιος δεν έχει βιώσει ποτέ, ίσως κινείται στην σφαίρα του ναρκισσισμού.

Βέβαια, ούτε και η συνεχής ιδέα ενός κακού/άσχημου εαυτού είναι υγιής. Είναι μία επώδυνη κατάσταση, ψυχοφθόρα και κυρίως μία μοναχική εσωτερική διαδικασία. Μέσα στην μοναξιά σου, λοιπόν, μάθε να ακούς και να αγκαλιάζεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Οι άνθρωποι είμαστε μοναδικές οντότητες που πολλές φορές στον κύκλο της ομάδας που εντασσόμαστε χάνουμε την επικοινωνία με τον προσωπικό μας εαυτό και κρατάμε εκείνη με τον κοινωνικό. Συμμορφωνόμαστε στις ιδέες και τις εικόνες που μας παρουσιάζουν οι άλλοι, φορώντας παρωπίδες προς το δικό μας εσωτερικό πρότυπο.

Γι’ αυτό ακολουθώντας μικρά tips μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω και να ξεπεράσουμε κάθε ανασφάλεια!

1.Αν έμαθα κάτι, στα λίγα χρόνια που προσπαθώ να ανακαλύψω τον δικό μου εαυτό, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι. Εσύ είσαι όμορφος. Είσαι όμορφος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Σκέψου πόσα καλά πράγματα έχεις κάνει και πόσα κοπλιμέντα έχεις πάρει για αυτά. Επικεντρώσου σε αυτά.

Tip: Παρατήρησε τον εαυτό σου και τους άλλους για όση περισσότερη ώρα μπορείς και θα καταλάβεις την ομορφιά μέσα από κάθε μικρή κίνηση.

2.Πριν κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη για να κρίνεις το παραμικρό σου ελάττωμα, να είσαι ευγνώμων που είσαι ζωντανός και συντηρείς μία ολόκληρη ψυχοσύνθεση. Είσαι ένας άνθρωπος με ιδέες, όνειρα και απόψεις.

Tip: Αντί να ποζάρεις κάθε φορά που κοιτάζεις στον καθρέφτη, προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου να χαμογελάει.

3.Ίσως είναι λίγο κλισέ, αλλά η κίνηση του σώματος σου θα σε βοηθήσει να το αγαπήσεις. Η άθληση θα σε φέρει πιο κοντά με το σώμα σου και θα σε κάνει να νιώσεις κάθε μέρος του. Η άθληση θα ανεβάσει κατευθείαν την σεροτονίνη σου και αυτό θα σε κάνει πιο χαρούμενο. Επίσης, όταν αθλείσαι. αισθάνεσαι ότι φροντίζεις τον εαυτό σου-άρα τον αγαπάς.

Tip: Ένας δεκάλεπτος περίπατος στην γειτονιά, μία playlist για να χορεύεις μόνος στο δωμάτιο σου, ακόμη και δέκα squats την μέρα είναι ένα βήμα παραπάνω προς την εξοικείωση με το σώμα σου.

4.Είσαι αποτελεσματικός. Ο καθένας είναι καλός σε κάτι. Είναι καλός σε αυτό που του αρέσει. Επένδυσε την ενέργεια σου σε οτιδήποτε σε γεμίζει και μην σπαταλάς άλλο χρόνο από την ζωή σου συγκρίνοντας τις αποτυχίες σου με το πού είναι καλοί οι άλλοι. Η ζωή είναι μικρή, κάνε αυτό που θες, γίνε αυτό που θες.

Tip: Κλέψε έστω και λίγη ώρα κάθε μέρα για να αφιερώσεις σε δραστηριότητες που σου αρέσουν και ξέρεις να τις κάνεις καλά.

5.Τα λάθη είναι για να κάνουν τους ανθρώπους! Είτε το λάθος σου είναι μία καμμένη κατσαρόλα, είτε μια αποτυχημένη σχέση είναι κομμάτι της εμπειρίας σου. Πάρε τον χρόνο σου, επεξεργάσου το, στεναχωρήσου. Το επόμενο μέρος της διαδικασίας είναι να κρατήσεις την ανάμνηση ως έναν εμβολιασμό που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις μία μελλοντική κατάσταση.

Tip: Μην μετανιώνεις για τίποτα! Αν δεν έκανες αυτά που έκανες, δεν θα ήσουν αυτός που είσαι σήμερα.

6.Μην κρύβεσαι. Αν το περιβάλλον σου σε εμποδίζει να αποκαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό και φοβάσαι την επίκριση, βρες τον χώρο να το κάνεις. Περιτριγύρισε τον εαυτό σου με δεκτικούς και ανοιχτούς ανθρώπους που θα σε αγαπήσουν όπως είσαι! Μην ανησυχείς αν δεν τους έχεις βρει ακόμη είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Tip: Μπες σε μαγαζιά και χώρους που σε εμπνέουν και νομίζεις πως ταιριάζουν στην προσωπικότητα σου και κάνε φίλους.

7.Σταμάτα να κρίνεις πρώτος! Αν θες να πιάσει το προηγούμενο πρέπει να σταματήσεις εσύ να κρίνεις πρώτους τους άλλους. Η επίκριση σου προς τους άλλους αντανακλά τις δικές σου ανασφάλειες. Ψάξε να τις βρεις, απομυθοποίησε τες, αγαπήσου. Έτσι θα αγαπήσεις και θα αγαπηθείς κιόλας.

Tip: Κάθε φορά που θα σκεφτείς κάτι αρνητικό για κάποιον, να θυμάσαι ότι αυτό είναι μόνο μέσα από τα δικά σου μάτια, όχι η πραγματικότητα.

Ίσως αυτές οι μικρές συμβουλές να μην σου ταιριάξουν, ίσως να βρεις μόνος σου τον τρόπο να ανακαλύψεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου! Εξάλλου, όλοι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με την ίδια ανάγκη για αυτοπραγμάτωση.

“Το παράδοξο είναι, ότι όταν αποδεχθώ τον ευατό μου για αυτό που είμαι, τότε ακριβώς μπορώ να αλλάξω”- Carl Rogers

Σχόλια