Αγαπημένα λογοτεχνικά αριστουργήματα που πήραν σάρκα και οστά στην κινηματογραφική οθόνη!

Είναι γνωστό ότι διαφορετικές μορφές τέχνης συνδυάζονται. Αυτό, λοιπόν, συμβαίνει και με δύο βασικούς καλλιτεχνικούς χώρους: αυτόν του κινηματογράφου και αυτόν της λογοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ου και του 21ου αιώνα είδαμε αγαπημένα κλασικά βιβλία να γίνονται κινηματογραφικές παραγωγές με μεγάλη επιτυχία και ορισμένες φορές μάλιστα να κυριαρχεί το δίλημμα τι από τα δύο άξιζε περισσότερο.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από αυτές τις κινηματογραφικές μεταφορές:

1. Mrs. Dalloway – Virginia Woolf 

5 κλασικά βιβλία που έγιναν ταινίες

Με σκηνοθέτη τον Μarleen Gorris και πρωταγωνίστρια τη Vanessa Redgrave, το βιβλίο της Virginia Woolf που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1925, μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Μία γυναίκα 52 ετών, μια «τέλεια οικοδέσποινα»,η κυρία Ντάλογουει προετοιμάζει μια από τις συνηθισμένες κοσμικές δεξιώσεις της, όταν ξαφνικά επιστρέφει από την ιδέα η πρώτη της αγάπη, ο Πίτερ Γουόλς (Michael Kitchen). Ο ερχομός του της ξυπνά έντονες αναμνήσεις από το παρελθόν και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη παρούσα κατάσταση.

 

2. Pride and Prejudice – Jane Austen
5 κλασικά βιβλία που έγιναν ταινίες

Ο Joe Wright πήρε τη πρωτοβουλία και έκανε ταινία το πιο ρομαντικό έργο όλων των εποχών. Στην επαρχιακή Αγγλία του 19ου αιώνα, η ζωή της Λίζι Μπένετ (Keira Knightley) και των τεσσάρων ανύπαντρων αδερφών της αναστατώνεται από τον ερχομό του πλούσιου κυρίου Μπίνγκλει (Simon Woods) και του φίλου του, κυρίου Ντάρσι (Matthew MacFadyen).

Όμως ο υπερήφανος χαρακτήρας τους και οι κοινωνικές προκαταλήψεις της εποχής δημιουργούν συναισθηματικές αναστατώσεις αλλά και μπερδέματα ανάμεσα τους. Είναι ένα βιβλίο του 1813 που ακόμα και τώρα θεωρείται άκρως επίκαιρο.

3. The Great Gatsby – Scott Fitzgerald 

5 κλασικά βιβλία που έγιναν ταινίες

Με πρωταγωνιστή τον Leonardo Dicaprio και σκηνοθέτη τον Baz Luhrmann εξελίσσεται το αριστούργημα που αντικατοπτρίζει το Αμερικάνικο Όνειρο. Βρισκόμαστε στη Ν. Υόρκη τη δεκαετία του 1920. Ο Γκάτσμπυ είναι πάμπλουτος, μένει σε μια έπαυλη, έχει μπάτλερ, υπηρέτες και διοργανώνει θρυλικά πάρτι.

Κανείς δε ξέρει ποιος είναι πραγματικά και πώς απέκτησε όλο αυτό τον πλούτο. Όλοι γοητεύονται από το μυστηριώδες παρελθόν του άλλα και τον τρόπο ζωής του. Όμως, ο ίδιος έχει έναν απόλυτο, ρομαντικό και ανεκπλήρωτο έρωτα για την πανέμορφη, αλλά παντρεμένη Νταίζη. Ο Γκάτσμπυ όμως ξεχωρίζει. Και ο τρόπος σκέψης του τον κάνει όντως «Υπέροχο».

4. Great Expectations – Charles Dickens 5 κλασικά βιβλία που έγιναν ταινίες

Το κορυφαίο, κατ’ εμέ, έργο όλων των εποχών, έχει εμφανιστεί στη πορεία του χρόνου με πολλές παραλλαγές στις κινηματογραφικές αίθουσες. Εδώ, λοιπόν, ο ορφανός Πιπ, βοηθά έναν κατάδικο να δραπετεύσει. Ένα χρόνο μετά, θα πιάσει δουλειά στο σπίτι της κυρίας Χάβισαμ, μια γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, η οποία ζει στην απομόνωση από τότε που την εγκατέλειψαν, πριν από 30 χρόνια.

Τις ελεύθερες του ώρες τις περνά παίζοντας με την όμορφη Εστέλλα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Πιπ μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία, από έναν άγνωστο ευεργέτη, και πηγαίνει στο Λονδίνο. Τα παιδικά του όνειρα αρχίζουν να εκπληρώνονται και ως τζέντλεμαν πλέον, χρησιμοποιεί την πρωτόγνωρη θέση του για να πλησιάσει την Εστέλλα… μια ανεκπλήρωτη φαντασίωση!

5. Lady Chatterley’s Lover – D.H. Lawrence

5 κλασικά βιβλία που έγιναν ταινίες

Ένας συγγραφέας που σπάει τα δεδομένα της εποχής τους και μιλά καθαρά για τον ωμό έρωτα. Όταν ο βαρόνος Τσάτερλι παραμένει ανάπηρος μετά από ένα τραύμα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η νεαρή και όμορφη γυναίκα του, Κονστάνς ξεκινά μια ερωτική σχέση με τον κηπουρό του σπιτιού τους, έναν όμορφο και γεροδεμένο άντρα. Ένα βιβλίο/ ταινία που δείχνει τα ταμπού της εποχής αλλά και την ιδιοσυγκρασία μιας γυναίκας.

 

Ενδεικτικά, άλλα κλασικά βιβλία που έγιναν αξιόλογες ταινίες:

  1. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ
  2. Οι Άθλιοι
  3. Μικρές Κυρίες
  4. Άννα Καρένινα
  5. Το Κοράκι
  6. Τα σταφύλια της Οργής
  7. Στη φωλιά του Κούκου
  8. Λολίτα
  9. Ανεμοδαρμένα Ύψη
  10. Τα απομεινάρια μιας Μέρας
  11. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

Σχόλια