Αν δεν γνωρίζεις για την ημίτρελη και εμμονική ιδιοσυγκρασία του Ισπανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Πέδρο Αλμοδόβαρ, θα σε θεωρήσω άτυχο.

Αν όμως γνωρίζεις για τον ίδιο και για το έργο του, αυτό το quiz είναι εδώ… για να σε ”τεστάρει”.

Ας μιλήσουμε εν συντομία, για τον αυτοδίδακτο αυτόν καλλιτέχνη.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ γεννήθηκε το 1949, σε ένα μικρό χωριό, στην Calzada de Calatrava, και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νεανικής του ηλικίας του σε θρησκευτικά σχολεία, καθώς οι γονείς του τον προόριζαν για ιερέα (που να ‘βλεπαν και την ταινία του ”Οι αμαρτωλές καλόγριες” ).

Όμως, η κοντόφθαλμη επαρχιακή νοοτροπία τον έπνιγε, με αποτέλεσμα, σε ηλικία 17 χρονών, να μετακομίσει στην Μαδρίτη, με την ελπίδα να σπουδάσει σκηνοθεσία στην εθνική ισπανική σχολή κινηματογράφου.

Για κακή του τύχη, λίγο πριν την εγκατάστασή του στην νέα πόλη, η σχολή κλείνει, με εντολή του τότε δικτάτορα Francisco Franco. Παρόλα αυτά δεν πτοήθηκε. Αγόρασε μια κάμερα Super-8 και άρχισε να δημιουργεί τις δικές του μικρές ταινίες κιόλας από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα, είναι ίσως, ο πιο επιφανής Ισπανός σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, έχοντας τιμηθεί επάξια, με αρκετές διακρίσεις και βραβεία για τις περισσότερες ταινίες του και παρόλο που είναι όλες στην ισπανική γλώσσα, έχουν αγαπηθεί από όλο τον κόσμο και κυρίως από την Αμερική.

Αν και κάποιες ταινίες του έχουν θεωρηθεί αμφιλεγόμενες και έχει κατηγορηθεί ακόμα και για σεξισμό, λόγω κάποιων τολμηρών πλάνων με πρωταγωνιστή το γυναικείο κορμί, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει μια τέτοια επιφανειακή ερμηνεία των έργων του ή ακόμα, να αμφισβητήσει το ταλέντο του και τις αξιοζήλευτες σκηνοθετικές του τεχνικές.

Οι ταινίες του είναι βίαιες, αισθησιακές, παράτολμες και taboo-breaking αλλά ηθικές, μελοδραματικές, με έντονο το στοιχείο του παρελθόντος, της θηλυκότητας, της αμαρτίας, της σεξουαλικότητας, της συγχώρεσης, της λύτρωσης και της ενσυναίσθησης. 

Ο Almodóvar, γεμίζει τις οθόνες μας με τολμηρά χρώματα, ευφυείς συνθέσεις και εφευρετικές γωνίες της κάμερας, ώστε πάντα να μας προκαλεί οπτικό οργασμό, να εγείρει τις αισθήσεις μας και να μας δημιουργεί την εμμονική περιέργεια και αγωνία της επόμενης σκηνής. Οι δε σκηνές, είναι σχεδόν χειρουργικά μελετημένες, ώστε κάθε μια από αυτές, να έχει κάτι να μας διδάξει.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το quiz! 

Βρες ποιες από τις ταινίες του, απεικονίζονται στις παρακάτω φωτογραφίες. Για να δουμε αν τις ξέρεις…

1. Quiz: Από ποιες ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι οι παρακάτω φωτογραφίες;

 

2. 

 

3. 

4.

5.

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13.  

Πόσες βρήκες τελικά;;

 

Αν τις βρήκες όλες, ειλικρινά συγχαρητήρια!!

Αν δεν βρήκες τις περισσότερες ή καμία, θα στις παραθέσω από κάτω για να τις δεις όπωσδήποτε!!

 

  1. Átame! (1989)
  2. Kika (1993)
  3. Carne trémula (1997)
  4. Los abrazos rotos (2009)
  5. Volver (2006)
  6. Entre tinieblas (1983)
  7. Laberinto de pasiones (1982)
  8. La ley del deseo (1987)
  9. La piel que habito (2011)
  10. Todo sobre mi madre (1999)
  11. Matador (1986)
  12. La mala educación (2004)
  13. Mujeres al borde de un ataque de “nervios” (1988)

Σχόλια