Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το Job Pairs και το έργο που επιτελεί!

Πριν από λίγο καιρό είχα τη χαρά να μιλήσω με τη Μαρία και τον Σωκράτη για το Job-Pairs στο Innovathens, όπου και φιλοξενείται. Μια σίγουρα πρωτότυπη πρωτοβουλία που παρέχει μια ολιστική εμπειρία mentoring σε όποιον βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας.

Ας δούμε, όμως, τι μας είπαν…

Πώς ξεκίνησε το Job-Pairs και πότε γνωρίσατε εσείς τον οργανισμό;

Μαρία: Ξεκινήσαμε το 2013 ως μια πρωτοβουλία της κ. Βακόλα και του κ. Νικολάου και ως μια προσπάθεια να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έψαχναν για δουλειά. Από τη μία πλευρά είχαμε επαφές με στελέχη που μας έλεγαν τι ωραία πράγματα γίνονται εντός του πανεπιστημίου, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εν μέσω της κρίσης όλα αυτά τα παιδιά που ψάχνουν για δουλειά και από την άλλη είχαμε τους φοιτητές που μας έλεγαν πως δεν ξέρουν πως να ξεκινήσουν, διότι όλοι ζητάνε προϋπηρεσία.

Η ιδέα ήταν πρακτικά να γεφυρωθούν οι δύο πλευρές και άτομα τα οποία ψάχνουν για δουλειά να έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη της αγοράς.

Job Pairs: Δημιούργησε ευκαιρίες καριέρας

Η μεγάλη βάση του Job-Pairs είναι στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι, που έχουν πρόσφατα τελειώσει τις σπουδές τους, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε ηλικιακό περιορισμό, οπότε έχουμε και ανθρώπους που μπορεί να είναι σε μια άλλη φάση επαγγελματικά, να έχουν βγει εκτός της αγοράς, να θέλουν να αλλάξουν κλάδο. Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.

Εγώ σαν Μαρία ήμουν μέλος της πρώτης ομάδας που ήμασταν και φοιτητές στο μεταπτυχιακό του HR στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στήσαμε τις πρώτες διαδικασίες, φροντίσαμε όλο αυτό να αποκτήσει δομή και οργάνωση και αρχίσαμε σιγά σιγά να του δίνουμε μορφή.

Σωκράτης: Εγώ γνώρισα το Job-Pairs το 2017, όντας φοιτητής στο Μεταπτυχιακό της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν κάτι που μου έδινε μια εξαιρετική δυνατότητα για εθελοντική εργασία αλλά και να δω στην πράξη πράγματα που μάθαινα στο Μεταπτυχιακό. Υπήρξα για ένα χρόνο εθελοντής, ως Account Manager και από τον περασμένο Φλεβάρη εργάζομαι full time σε αυτό.

Το Job-Pairs είναι εθελοντικό;

Mαρία: Εγώ και ο Σωκράτης εργαζόμαστε κανονικά πια για το Job-Pairs, όμως όλοι οι υπόλοιποι είναι εθελοντές. Οι μέντορες προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, τη γνώση και τις εμπειρίες τους και η μεγάλη ομάδα που διαχειρίζεται την επικοινωνία των “επαγγελματικών ζευγαριών” είναι και αυτοί εθελοντές.

Έχουμε πάνω από 20 άτομα που επιβλέπουν τα ζευγάρια mentor – mentee που δημιουργούνται, φέρνουν σε επαφή τον mentor με τον mentee, στέλνουν υποστηρικτικό υλικό, βλέπουν αν γίνονται οι συναντήσεις, λύνουν απορίες και στέλνουν την αξιολόγηση στο τέλος του προγράμματος. Χωρίς τους εθελοντές δε θα μπορούσε να λειτουργήσει όλο αυτό.

Job Pairs: Δημιούργησε ευκαιρίες καριέρας

Πόσο εύκολα αναζητά κάποιος βοήθεια κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας;

Μαρία: Ως επί το πλείστον κάνουν αίτηση άτομα από μόνα τους σε εμάς. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν κάναμε υπερβολική διαφήμιση του προγράμματος, ποτέ μέχρι σήμερα δεν βγήκαμε να πούμε μαζικά είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όλα σας τα επαγγελματικά προβλήματα. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ψάχνονται ενεργά για την καριέρα τους, που έχουν μια ανησυχία για το πώς θα πάνε παρακάτω, πώς θα γίνουν καλύτεροι. Οπότε μπαίνουν στο site μας, συμπληρώνουν την αίτηση ώστε εμείς στη συνέχεια να τους βρούμε τον κατάλληλο mentor.

Σωκράτης: Αυτό που ξεχωρίζει τους συμμετέχοντες του Job-Pairs είναι ότι έχει προηγηθεί μια διαδικασία που ψάχνουν να δουν πως θα κάνουν το επόμενο βήμα. Αυτό σημαίνει, πώς αυτοί οι άνθρωποι ενεργά αναζητούν εργασία και δε συμμετέχουν έτσι απλά σε όλο αυτό.

 

Για να είσαι πετυχημένος χρειάζεται να πάρεις πρωτοβουλία και να αναλάβεις εσύ την ευθύνη της καριέρας σου. Οι ευκαιρίες δεν σου έρχονται ουρανοκατέβατες αλλά εσύ τις δημιουργείς. Εσύ δημιουργείς τις συνθήκες της επιτυχίας σου.

Job Pairs: Δημιούργησε ευκαιρίες καριέρας

Είναι ένα ταμπού τελικά να παραδεχτεί κάποιος τη δυσκολία του να βρει εργασία;

Μαρία: Νομίζω ότι είναι ταμπού για τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες είχαν συνηθίσει να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό πλαίσιο, έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό ρόλο. Όταν ξαφνικά αυτό το χάσουν χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν όλη τους τη ζωή. Νιώθουν λίγο άσχημα, συγκρίνονται με τους άλλους συναδέλφους, συνομηλίκους. Στις μικρότερες ηλικίες δε θεωρώ ότι υφίσταται τόσο και ειδικά εν μέσω κρίσης.

Σωκράτης: Συμφωνώ και νομίζω ότι δεν είναι και κακό να περάσεις από όλα τα στάδια. Ακόμα και το στάδιο της ματαίωσης σε οδηγεί στο να βρεις τον τρόπο να κάνεις το επόμενό σου βήμα προς την κατεύθυνση που θες. Ίσως είναι λίγο πιο έντονο το συναίσθημα αυτό τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης.

 

Το Job-Pairs έρχεται να σου αλλάξει το mindset και τον τρόπο που επιλέγεις να δεις την πραγματικότητα. Αν ξεκινάς με την προκατάληψη πως δε θα βρεις δουλειά, θα είναι πραγματικά δύσκολο να το πετύχεις, αν όμως το δεις θετικά, πάρεις πρωτοβουλίες και το κυνηγήσεις, τότε βλέπεις ότι υπάρχει αποτέλεσμα.

Job Pairs: Δημιούργησε ευκαιρίες καριέρας 

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας mentor;

Σωκράτης: H μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αλλάξει ο mentor τη νοοτροπία του mentee. Να μη περιμένει ο mentee να έρθει η αγορά και να κουμπώσει πάνω στο δικό του προφίλ και ανάγκες, αλλά ο ίδιος ο mentee να κάνει ενέργειες που θα εφαρμόσουν στις ανάγκες της αγοράς. Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της ενσυναίσθησης, να κατανοήσεις δηλαδή τη θέση που βρίσκεται ο άνθρωπος απέναντί σου, να θυμηθείς τη δική σου αντίστοιχη εμπειρία, τα δικά σου συναισθήματα και έτσι μπορείς να αναπτύξεις και μια πιο ουσιαστική σχέση.

Μαρία: Εδώ να προσθέσω πως έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό νέων αποφοίτων, οι οποίοι δεν βγαίνουν εύκολα από τη ζώνη άνεσης τους, λόγω ακαδημαϊκών προσόντων που μπορεί να έχουν, δεν πειραματίζονται εύκολα, φοβούνται και είναι διστακτικοί να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Μας έχει τύχει πολλές φορές να αντιμετωπίζουμε ακόμα και προβλήματα απόστασης με την οικία του mentee και την εταιρεία του mentor.

Η μεγαλύτερη πρόκληση με τους νέους είναι να καταλάβει ο mentee πως μέσα στις δυσκολίες πρέπει να καταφέρει να κολυμπήσει και να ορίσει ποιος είναι. Τώρα στους μεγαλύτερους σε ηλικία mentees πρόκληση είναι η διαχείριση των συναισθημάτων της ματαίωσης από την πολύχρονη ανεργία και των προσδοκιών του περιβάλλοντός τους.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να αποκτήσει mentor μέσω του Job-Pairs;

Μαρία: Υπάρχει στο site μας πεδίο, όπου μπαίνει ο mentee και μας υποβάλλει αίτηση. Εκεί μας λέει κάποια στοιχεία για τον εαυτό του, τι έχει σπουδάσει και ποιοι είναι οι επαγγελματικοί του στόχοι. Αντίστοιχα υπάρχει και αίτηση για κάποιον που θέλει να γίνει mentor. Έπειτα χειροκίνητα η ομάδα του Job-Pairs δημιουργεί τις συνδέσεις, κοιτά τα προφίλ και τα συνδέει με βάση ποιος μπορεί να υποστηρίξει και να βοηθήσει ποιον.

Το γεγονός ότι το matching (ταίριασμα) γίνεται χειροκίνητα συμβάλλει στο επιτυχημένο ταίριασμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και διασφαλίζει την ποιότητα του προγράμματος. Η ομάδα διαβάζει μία προς μία τις αιτήσεις, βλέπει τα προφίλ των mentees και δημιουργεί τις κατάλληλες συνδέσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μεντόρων. Άλλωστε μετά από 5 χρόνια λειτουργίας έχουμε mentors που είναι σταθερά μαζί μας, έχουν καθοδηγήσει πάρα πολλά παιδιά, τους γνωρίζουμε προσωπικά και έχουμε σαφή εικόνα για την ειδικότητα και τα πεδία ενδιαφέροντος καθενός. Έχοντας αυτά υπόψη ανταποκρινόμαστε ανάλογα.

 

Ο mentor έχει εξίσου πράγματα να πάρει από τη διαδικασία, μιας και πολλές φορές μας έχουν πει πως θυμήθηκαν το πώς ξεκίνησαν και εκείνοι, χωρίς να έχουν κάποιον συμβουλευτικά δίπλα τους να τους καθοδηγεί, αλλά και ότι έγιναν και οι ίδιοι καλύτεροι στον συντονισμό και την κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων της δικιάς τους επαγγελματικής ομάδας.

Πώς αναπτύσσεται το network του Job-Pairs;

Μαρία: Η πρώτη ομάδα μεντόρων ήταν τα HR στελέχη, οι οποίοι πίστεψαν στο όραμά μας και έφεραν το Job-Pairs μέσα στις εταιρείες τους. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι, ότι οι mentees κάνουν τις συναντήσεις στην εταιρεία του mentor τους. Οπότε αυτό άρχισε να γίνεται γνωστό μέσα στις εταιρείες και έφερε και άλλους μέντορες στην ομάδα μας από άλλα τμήματα της εταιρείας.

Στην πορεία άρχισαν να συμμετέχουν και συνολικά εταιρείες, οπότε καθετοποιημένα πια το HR επικοινωνεί την πρωτοβουλία του Job-Pairs στα στελέχη και όσα επιθυμούν δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Το πρώτο κομμάτι, λοιπόν, είναι το Word of Mouth και το δεύτερο είναι οι προωθητικές ενέργειες που κάνουμε κατά καιρούς, οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσία σε εταιρικές εκδηλώσεις, εταιρικά συνέδρια, επαγγελματικά περιοδικά, ημέρες καριέρας κ.ά.

Job Pairs: Δημιούργησε ευκαιρίες καριέρας

Πόσες συναντήσεις κάνουν ο mentor και ο mentee;

Σωκράτης: Οι συναντήσεις είναι 4 στο σύνολο. Προτείνεται να είναι δομημένες, καθώς προτείνεται μια συγκεκριμένη δομή από την ομάδα μας, η οποία φυσικά δεν είναι δεσμευτική. Το βασικό κομμάτι που μας αφορά είναι η εμπειρία του mentor και να μοιραστεί αυτή, δίδοντας κάποιες ουσιαστικές κατευθυντήριες γραμμές.

Προτείνεται να πραγματοποιείται μία συνάντηση ανά 10 ημέρες. Την επικοινωνία του εκάστοτε “επαγγελματικού ζευγαριού” την αναλαμβάνει ένα μέλος της ομάδας μας (Account Manager) και με αυτόν τον τρόπο γίνεται το tracking της εξέλιξης των συναντήσεων του ζευγαριού.

Με βάση την ειδικότητα ο κάθε mentee αξιολογεί πού θέλει να πάει και πώς θα φτάσει εκεί. Ο mentor παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές που έχουν να κάνουν με ειδικές πιστοποιήσεις ανά ειδικότητα αλλά και μεταπτυχιακά που μπορεί να ταίριαζαν σε κάποιον προπτυχιακό απόφοιτο. Προβλέπεται, επίσης, διαδικασία προσομοίωσης συνέντευξης, ώστε ο mentee να εξασκηθεί και να αποκτηθεί μια εξοικείωση με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Μαρία: Έχουμε φτιάξει κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις, που προτείνεται να κάνει ο mentee από συνάντηση σε συνάντηση. Υπάρχει υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον mentor σαν βάση. Στο τέλος των συναντήσεων υπάρχει αξιολόγηση και από τις δύο πλευρές. Το πρόγραμμα προσφέρει γνώση για την ειδικότητα και τον κλάδο που ενδιαφέρεται ο mentee να απασχοληθεί καθώς και για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον επαγγελματικό κόσμο, ώστε να αναζητήσει ο mentee δουλειά πιο αποτελεσματικά.

Job Pairs: Δημιούργησε ευκαιρίες καριέρας

Θα μπορούσε να εξελιχθεί το Job-Pairs σε recruitment agency;

Μαρία: Δεν είναι κάτι που  βρίσκεται στα σχέδια μας. Αυτό που προσφέρουμε είναι mentoring και επαγγελματική καθοδήγηση για οποιονδήποτε αναζητά εργασία. Δικό μας όραμα είναι να ενδυναμώσουμε αποτελεσματικά τους mentees ώστε να δημιουργήσουν μόνοι τους τις δικές τους επαγγελματικές ευκαιρίες.

Το πρόγραμμα δεν κάνει επιλογή προσωπικού για λογαριασμό τρίτων ούτε υπόσχεται εύρεση εργασίας στους συμμετέχοντες. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά recruitment agencies αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που κάνουν εξαιρετική δουλειά και στελεχώνουν αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας της αγοράς, ενώ αρκετοί recruiters είναι μέντορές μας.

Ποια είναι η εικόνα του Job-Pairs σε αριθμούς;

Μαρία: Έχουμε αυτή τη στιγμή 145 ζευγάρια mentor – mentee που τρέχουν. Έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς 659 ζευγάρια από το 2013 μέχρι σήμερα. Οι εγγεγραμμένοι mentors στη βάση μας είναι περίπου 600 όπου ανάλογα με τις ανάγκες και την ειδικότητα που θέλει ο κάθε mentee τους ενεργοποιούμε. Έχουμε ένα ποσοστό 75% που βρίσκει δουλειά μέσα σε 6 μήνες από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το 85% από αυτούς μας λέει ότι το mentoring ήταν αποφασιστικός παράγοντας στην εύρεση εργασίας. Το 5% μέσα από τη διαδικασία αποφασίζει να πάρει μια σημαντική απόφαση αλλαγής για τη ζωή του είτε να κάνει κάποιο Μεταπτυχιακό, είτε να φύγει στο εξωτερικό είτε να αλλάξει τελείως το επαγγελματικό του μονοπάτι.

Job Pairs: Δημιούργησε ευκαιρίες καριέρας

 

Έχει τύχει να βρει θέση εργασίας ο mentee στην εταιρεία του mentor του;

Μαρία: Ναι έχει τύχει, καθώς έχει τύχει να τον συστήσει και αλλού, που μπορεί να γνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη. Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο και έχεις τη δυνατότητα να συναναστραφείς μαζί του για αρκετές φορές και ώρες την κάθε φορά μπορείς να συμπεράνεις αν είναι αξιόλογος επαγγελματίας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Job-Pairs;

Μαρία: Εδώ και ένα χρόνο έχουμε αυξήσει κατά πολύ τη δραστηριότητά μας πολλαπλασιάζοντας τον θετικό κοινωνικό μας αντίκτυπο. Έχουμε αυξήσει κατά 25% τον αριθμό των ζευγαριών που υλοποιούν συναντήσεις μέσα σε 1 έτος, έχουμε καλωσορίσει 4 νέες εταιρείες ως mentoring partners και έχουμε δημιουργήσει συνεργασίες με διάφορους φορείς υλοποιώντας projects επαγγελματικής ενδυνάμωσης.

Από το 2017  έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα mentoring σε άτομα με αναπηρία για να μπουν στην αγορά εργασίας, ενώ διοργανώνουμε mentoring πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες του ReGeneration με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες μέχρι στιγμής. Το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να συνεχίσουμε όσα κάνουμε φιλοδοξώντας να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερους mentees και να μεγιστοποιήσουμε τον θετικό αντίκτυπο της ομάδας στην κοινωνία.

Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις, ώστε να φτάσουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προσφέροντας την εμπειρία του mentoring και σε αποφοίτους που δεν μένουν στην πρωτεύουσα. Μετά το καλοκαίρι θα έχουμε να μοιραστούμε ενδιαφέροντα νέα.

**Mαρία και Σωκράτη σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την όμορφη μας συζήτηση.

Σχόλια