Το Global Village στο Σύνταγμα από την AIESEC, ήταν ένα πραγματικό μικρό παγκόσμιο χωριό! Εκεί, γνωρίσαμε άτομα από 20 διαφορετικές χώρες, 5 ηπείρους, που μιλούσαν 30 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους.

Όταν μάθαμε πως στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκαμε το πιο Διαπολιτισμικό Χωριό της χώρας μας, δεν περιμέναμε να δούμε ακριβώς αυτό το οποίο είχαμε ακούσει! Κι όμως, το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου, πήγαμε στην Πλατεία Συντάγματος όπου λάμβανε χώρα το Global Village, ένα μικρό, παγκόσμιο χωριό όπου γνωρίσαμε άτομα από 20 διαφορετικές χώρες, 5 ηπείρους, που μιλούσαν 30 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους και ήρθαν στη χώρα μας για να κάνουν κάτι το διαφορετικό.

Τo Global Village είναι μία εκδήλωση που διοργανώνεται από την AIESEC, ένα δίκτυο νέων οι οποίοι θέλουν να επηρεάσουν νέους και τοπικές κοινωνίες μέσα από διαπολιτισμικά προγράμματα ανταλλαγής. Τέτοιους νέους γνωρίσαμε και στην Πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι έχουν έρθει στη χώρα μας για να προσφέρουν εθελοντική εργασία, να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους ή να κάνουν την πρακτική τους.

Τι είδαμε, λοιπόν;

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε μόλις φτάνουμε είναι το χρώμα που αυτή η εκδήλωση δίνει στην Πλατεία. Γύρω γύρω είναι τοποθετημένα τραπέζια πάνω στα οποία υπάρχουν σημαίες από κάθε χώρα που εκπροσωπείται, καρτ-ποστάλ από εξωτικά μέρη και ερήμους, κεράσματα γλυκά, αλμυρά και πρωτόγνωρα, γαλλικά και ιταλικά τυριά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ότι θα αντιπροσώπευε τη χώρα του.

Αλλά η γνωριμία με τον κάθε πολιτισμό ξεχωριστά δε σταματά εκεί. Περίπου στα μισά της εκδήλωσης, ακούμε μουσικές τις οποίες δεν γνωρίζαμε προηγουμένως. Παράλληλα, η ομάδα των Ινδών που βρίσκεται εκεί ξεκινά να χορεύει, ενώ όλοι οι επιδέξιοι χορευτές δεν σταματούν να χαμογελάνε.

Πώς είναι δυνατόν, όσοι βρίσκονται στην Πλατεία εκείνη τη στιγμή να σταματούν για να τους θαυμάσουν;

Αυτό, όμως, που μας κερδίζει πάνω από όλα την εντύπωση, είναι η διαφορετικότητα που είναι μαζεμένη σε ένα χώρο. Για πρώτη φορά, δίνεται και σε εμάς η ευκαιρία να έχουμε μια συζήτηση με 5 διαφορετικούς ανθρώπους, από 5 διαφορετικές χώρες!

Το Global Village, δεν είναι μόνο μία επίδειξη κουλτουρών και διαπολιτισμικής κατανόησης, αλλά μια γιορτή για τη διαφορετικότητα των εθνών, των απόψεων, των θρησκειών. Μια γιορτή, στην οποία καταρρίπτονται τα στερεότυπα και ο καθένας είναι πρώτα άνθρωπος και έπειτα Ιταλός, Αυστριακός, Αμερικάνος κλπ.

Global Village

Και εμείς με τη σειρά μας θαυμάζουμε αυτούς τους ανθρώπους τους διαφορετικούς, που δεν ξέρουν πολλά για την Ελλάδα και την Αθήνα, αλλά κάνουν πολλά για αυτές. Όντας φοιτητές, έχουν ένα καλοκαίρι να κάνουν το διάλειμμά τους και μπορούν να το περάσουν με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν!

Όσοι γνωρίσαμε αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα, ίσως, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Κάποιοι ήρθαν λόγω της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, άλλοι για το κλίμα και κάποιοι γιατί έχουν έρθει ξανά στη χώρα μας και την αγάπησαν πολύ.

Όλοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι αυτό το καλοκαίρι θα συνεισφέρουν στη χώρα μας. Είτε μέσα από εθελοντικές δράσεις, είτε συνεισφέροντας στην ανάπτυξη μιας start-up επιχείρησης. Όλοι εκείνοι αποφάσισαν να ξεφύγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να αρπάξουν τις ευκαιρίες που βρήκαν μπροστά τους.

Πόσο συχνά βγαίνουμε εμείς έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας για να κάνουμε τη διαφορά; Άραγε, αρπάζουμε την κάθε ευκαιρία που βρίσκουμε μπροστά μας;

Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω και κόσμος που τις αξιοποιεί, αρκεί να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις!

Σχόλια