Οι Dub Incorporation είναι μια από τις αγαπημένες ξένες μπάντες του ελληνικού κοινού. Με αφορμή ότι έρχονται ξανά στην Αθήνα στα πλαίσια του Summer Sound Festival 2018, μιλήσαμε με τον Komlan και είχε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μας πει!

Πριν ξεκινήσουμε όμως θα ήθελα να σου πω πολύ συνοπτικά γιατί αγαπώ τους Dub Inc και γιατί πιστεύω πως στην ακραία περίπτωση που δεν τους γνωρίζεις, αξίζει να τους ανακαλύψεις.

Εάν έπρεπε να επιλέξεις μια μπάντα ως εκπρόσωπο της γαλλικής reggae σκηνής, τότε θα ήταν αυτή. Όμως οι Dub Inc δεν είναι μόνο αυτό. Πέρα από το γεγονός ότι μουσικά μας ταξιδεύουν από το dancehall, σε dub και ska ήχους, βρίσκουμε ένα ιδιαίτερο νόημα στους πολιτικοποιημένους στίχους τους. Προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να περιγράψουν όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Καταστάσεις που είτε έχουν ζήσει οι ίδιοι είτε έχουν δει ταξιδεύοντας.

Μέσα όμως απ’ όλα τα ερωτήματα που μας θέτουν, το νόημα τους είναι πάντα θετικό. Αυτά μας είπε και ο Komlan σε μια συνέντευξη που αλήθεια σου λέω, πρέπει να διαβάσεις.

Για να ξεκινήσουμε πείτε μου μια φράση που πιστεύετε ότι εκφράζει σε κάποιο βαθμό τους Dub Incorporation και την ως τώρα ιστορία τους.

Θα έλεγα ότι είναι μια μπάντα φίλων που πέρα από το πόσο διαφορετικοί είναι κατάφεραν να φτιάξουν μαζί ένα γκρουπ και να πουν μια ιστορία.

Οι στίχοι σας είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι, γεγονός που σας κάνει να ξεχωρίζετε. Από τον τελευταίο σας δίσκο, το τραγούδι “Triste Époque” (στενάχωρη εποχή) είναι προφανές πως εκφράζει όλα αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό;

Γράψαμε το “Triste Époque” λίγο καιρό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στη Γαλλία. Είναι ένα τραγούδι που θέλει να δείξει τη διαφορά του τρόπου που σκεφτόμαστε.

Πρώτα απ’ όλα είμαστε πολύ στεναχωρημένοι με αυτό που συνέβη και φυσικά είμαστε θυμωμένοι. Το νόημα όμως του τραγουδιού είναι να σκεφτόμαστε θετικά. Με την ίδια λογική το album λέγεται “so what” με την έννοια του “τι κάνουμε τώρα”. Τώρα που φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο βίας και ακροτήτων παντού στην Ευρώπη, τι επιλογή έχουμε;

Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, να μείνουμε μαζί και να φτιάξουμε ένα κοινό μέτωπο εναντίον στη βία και το μίσος ή θα αφήσουμε τα πράγματα να συνεχίσουν έτσι και ο ρατσισμός να κυριαρχήσει στην κοινωνία μας;

Γενικότερα, στους στίχους σας το θέμα της μετανάστευσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο από τα πρώτα κιόλας κομμάτια σας. Από τη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε όποια χώρα έχετε ταξιδέψει, ποιο είναι το μήνυμα σας σε έναν κόσμο όπου ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ;

Πλέον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γαλλία έχουν πρόβλημα με την ανεργία, τους μετανάστες και τον ρατσισμό, ο οποίος όλο και ανεβαίνει. Ίσως όχι στο ίδιο επίπεδο κρίσης ακόμα αλλά τα προβλήματα είναι τα ίδια.

Εμείς ως καλλιτέχνες το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να υπενθυμίσουμε τις καταστάσεις στους νέους και να θέτουμε ερωτήματα. Συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι η Άκρα Δεξιά δεν είναι κάποια μόδα που ήρθε για λίγο. Οι ιδέες τους κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των μεταναστών είναι αυτό που προβληματίζει έντονα αυτή την περίοδο πολλές χώρες, ειδικά την Ελλάδα, όπου  η Ευρώπη δεν χειρίστηκε καθόλου καλά το ζήτημα.

Δυστυχώς εμείς ως καλλιτέχνες δεν μπορούμε να έχουμε την απάντηση σε τέτοια ζητήματα. Αυτό που όμως μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε μουσική με συνείδηση και να θέτουμε ερωτήματα που ίσως δεν έχουν τεθεί. Κυρίως όμως να δώσουμε μια θετική πλευρά σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία πράγματι είναι δραματικά.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι νέοι πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα πλέον να μάχονται, δεν μπορούν να κάνουν κάτι και αφήνουν τα πράγματα να κυλούν ως έχουν -αναφέρομαι στη Γαλλία βεβαίως-. Εμείς λοιπόν θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους νέους ότι μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό απ’ όλο αυτό εάν “δουλέψουμε” μαζί.

Έχετε κάνει πολλά ταξίδια και σίγουρα έχετε συναντήσει διαφορετικές καταστάσεις. Πείτε μας κάτι που σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Πόσο πιστεύετε ότι αυτά τα ταξίδια σας έχουν επηρεάσει μουσικά ή στιχουργικά;

Είναι αλήθεια ότι έχουμε τη τύχη να ταξιδεύουμε πολύ. Επίσης δουλεύουμε συχνά στις χώρες που πηγαίνουμε. Τώρα που είμαστε 20 χρόνια γκρουπ, το να πάμε σε μια ξένη χώρα είναι λες και ξεκινάμε από το μηδέν. Όντως κάθε φορά που ταξιδεύουμε βρίσκουμε μια νέα έμπνευση. Για παράδειγμα όταν είχαμε πάει πρώτη φορά στην Κολομβία ανακαλύψαμε την cumbia και δημιουργήσαμε το album Paradise.

Στη Νότια Αφρική, η κοινωνική κατάσταση που συναντήσαμε εκεί αλλά και οι μουσικές που ανακαλύψαμε μας επηρέασαν γενικότερα. Όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται αλλά και να είναι πιο “διακριτικά” σε ένα κομμάτι μας επηρεάζουν τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά, δημιουργώντας τελικά κάτι πιο καθολικό.

 Στη Νότια Αφρική η κοινωνική κατάσταση είναι πολύ περίεργη έτσι; 

Η Νότια Αφρική είναι όντως πολύ σκληρή. Για μένα μάλιστα που είμαι Metis*, είναι μια κατάσταση που με αγγίζει περισσότερο. Το γεγονός ότι το χρώμα του δέρματος σου σε διαχωρίζει κοινωνικά είναι κάτι που ακόμα υφίσταται εκεί. Είναι μια χώρα πανέμορφη αλλά πολύ σκληρή και δυστυχώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη για να φτιάξει η κατάσταση.

*Οι Cape Métis είναι μια εθνική κατηγορία του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής. Παλαιότερα ομαδοποιημένοι κατά την περίοδο του απαρτχάιντ στην κατηγορία των “Colored”. 

Πράγματι η κατάσταση είναι έτσι, για μένα, μετά το ταξίδι που έκανα στο Γιοχάνεζμπουρκ, μπορώ να πω πως εάν υπάρχει μια πόλη που αντικατοπτρίζει πώς ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός, τότε είναι αυτή. 

Όντως έτσι είναι. Ο τρόπος δηλαδή που λειτουργεί η κοινωνία και που έχουν χωριστεί οι γειτονιές της πόλης.

 Έχετε παίξει αρκετές φορές στην Ελλάδα και είστε ιδιαίτερα αγαπητοί στο ελληνικό κοινό, πώς σας φαίνεται η επιστροφή σας στα πλαίσια του Summer Sound Festival;

Ερχόμαστε στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Η Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ σημαντική για εμάς. Έχουμε παίξει και στη Θεσσαλονίκη, σε Πανεπιστήμια υπό κατάληψη. Έχουμε καταφέρει να δούμε γενικότερα την κατάσταση στην Ελλάδα και μας έχει συναρπάσει. Ο τρόπος που διαδηλώνετε, που δείχνετε τον θυμό σας, μας έχει πραγματικά εντυπωσιάσει.

Η νεολαία της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Γαλλίας. Είναι μια νεολαία που έχει πολύ περισσότερη θέληση. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα που θέλουμε να ερχόμαστε και για διακοπές εννοείται! Είμαστε πολύ δεμένοι με την Ελλάδα και είμαστε πάντα χαρούμενοι να επιστρέφουμε.

Όσον αφορά το Summer Sound Festival θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια κομμάτια από το τελευταίο μας album “So What” επειδή δεν έχουμε έρθει από τότε που κυκλοφόρησε και φυσικά να παίξουμε όλα τα κομμάτια που ξέρουμε ότι αγαπάει το ελληνικό κοινό.

Ποιο τραγούδι σας θα αφιερώνατε στην Ελλάδα (ως προς την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί)

Από το τελευταίο album θα έλεγα σίγουρα το  ομώνυμο So What γιατί λέει ακριβώς για τα ρίσκα, τις ακρότητες της εποχής μας και έπειτα ένα τραγούδι που είναι πολύ πιο θετικό, το “Love is the meaning” που μιλάει για την αγάπη.

Αν κάναμε ένα ρεζουμέ για αυτά που θέλουν να μας πουν οι Dub Inc μέσα από τα τραγούδια τους ποιο θα ήταν αυτό;

Αυτό που προσπαθούμε από το πρώτο album μας, το “Diversite”(Διαφορετικότητα) είναι να παρουσιάσουμε ακριβώς αυτό. Ακόμη και εμφανισιακά είμαστε διαφορετικοί εφόσον είμαστε από διαφορετικές εθνότητες. Παρ’ ότι όμως είμαστε διαφορετικοί, καταφέρνουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί σαν ομάδα.

Και γενικότερα αυτό είναι που θέλουμε να δείξουμε σαν γκρουπ. Ότι η επιμειξία* δεν είναι ένα concept αλλά φυσικά και μπορεί να λειτουργήσει. Προσθέτοντας όλες τις διαφορές δημιουργούμε κάτι νέο. Νομίζω λοιπόν ότι είμαστε ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό.

*Metissage στα γαλλικά είναι η επιμειξία 

Ποια πιστεύετε πως είναι τα συστατικά ενός καλού live που θα εξελιχθεί σε ένα ξέφρενο πάρτυ;

Για εμάς είναι σημαντικό ένα live να είναι ένα ξέφρενο party. Αυτό είναι για εμάς εξάλλου μια συναυλία. Θέλουμε να τα δίνουμε όλα ώστε ο κόσμος να ξεδίνει και να ζούμε όλοι μαζί μια στιγμή. Πιστεύω ότι το κοινό μας ακολουθεί σε αυτό και λαμβάνουμε την ενέργεια που δίνουμε όπου και να παίζουμε. Εμείς γι’ αυτό δημιουργηθήκαμε. Είμαστε καλύτεροι στα live απ’ ότι στο studio γιατί αυτό είναι που μας αρέσει περισσότερο!

 Και πιστεύετε πως ένα ξέφρενο πάρτυ μπορεί να ξεκινήσει μια επανάσταση;

Δεν ξέρω, αν και πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση η μουσική μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα. Βέβαια εάν μπορούσε να αλλάξει τα πάντα, τότε αυτό θα είχε συμβεί με τον Bob Marley, έναν από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες και το “one love”. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα περιγράφει στο τραγούδι, έτσι δεν είναι;

Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι μπορεί να ξεκινήσει μια επανάσταση σε προσωπικό επίπεδο. Προσωπικά, η μουσική, οι ταινίες, κάποια album και βιβλία με βοήθησαν να δω πιο μακριά απ’ αυτά που μάθαινα στο σχολείο ή έβλεπα στα μίντια. Με βοήθησαν να αποκτήσω μια κριτική σκέψη. Επομένως ναι, πιστεύω ότι μια συναυλία ή η μουσική γενικότερα μπορεί να οδηγήσει σε μια “προσωπική” επανάσταση.

Τέλος, τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στο ελληνικό κοινό;

Ότι σας αγαπάμε πολύ και ότι έχετε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ότι ανυπομονούμε να έρθουμε ξανά και να συνεχίσετε έτσι δυνατά! Τα λέμε στην Αθήνα και στο Summer Sound Festival!

Μάθε εδώ τα πάντα για το Summer Sound Festival 2018 και προμηθεύσου τα εισιτήρια σου!

Παρασκευή 15 Ιουνίου – προπώληση 9€ με μπύρα, πόρτα 12€ με μπύρα
Opening act: Blend Mishkin & Roots Evolution
Where: Mythos Experience Station
Check the event here!

Σχόλια