Το APhF, μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία παρουσίας του, ήρθε και φέτος στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, βρεθήκαμε στα εγκαίνια του Athens Photo Festival μαζί με μερικές εκατοντάδες ακόμα επισκέπτες.
Το Athens Photo Festival ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του Σταύρου Μωρεσόπουλου. Πλέον αποτελεί ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μανώλη Μωρεσόπουλο και σε διοργάνωση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, το Φεστιβάλ “επιδιώκει να αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα παρουσίασης των σύγχρονων τάσεων από το χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού.” Στο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενείται από το 2015.
Στο Κεντρικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάζονται συνολικά 80 καλλιτέχνες από 32 χώρες (Εκουαδόρ, ΗΠΑ, Ισπανία, Φιλανδία, Ελλάδα κ.ά.). Περιλαμβάνονται τόσο φωτογραφικά projects, όσο και installations (εγκαταστάσεις).
Παρακάτω θα βρεις ελαχιστότατα, για να είμαστε ειλικρινείς, από τα έργα που ξεχώρισαμε. Όλα ανήκουν σε μία από τις επιμέρους θεματικές της έκθεσης: Sheltering the Self, Personal Notebooks, The exotic other, Random Access Images, Embedded in Nature, Constructing Worlds, Immersed in the past, Post Soviet Visions.
Παράλληλα, στο δεύτερο όροφο φιλοξενούνται οι Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι. Αποτελεί μία έκθεση-θεσμό που προβάλλει τη δημιουργική προσέγγιση των νέων φωτογράφων από 18 έως 35 ετών, στοχεύοντας στην ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων της εγχώριας φωτογραφικής παραγωγής.
Μετά από open call, επιλέχθηκαν 15 μόλις άτομα:
Μιχάλης Αλμυρούδης, Maria Lumibao Hernandez, Εύα Μπεσλεμέ, Γιάννης Μανωλής, Αλεξάνδρα Ρίμπα, Ηλίας Λόης, Ιουστίνη Δρακουλάκου, Ιωάννα Σακελλαράκη, Νατάσα Καντεμίρη, Δημήτρης Κεχρής, Κωνσταντίνος Γδοντάκης, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Κλαύδια Μπαλαμπανίδου, Ηλίας Λιατσόπουλος και Σπύρος Σουέρεφ.
Να σημειωθεί πως για ακόμα μία φορά οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 600.
Ένα πλεονέκτημα είναι ο τρόπος παρουσίασης της δουλειάς τους που επέλεξαν οι καλλιτέχνες, αξιοποιώντας ποικίλα εργαλεία (αυτοκόλλητα, διαφορετικά κάδρα, συνδυασμός διαστάσεων των τυπωμάτων).
Ένα από τα πιο αξιόλογα μέρη του φεστιβάλ είναι η έκθεση των Photobooks στο ισόγειο. Εκεί ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεφυλλίσει 280 τίτλους, είτε από μεγάλους οίκους, είτε –όπως επικρατεί- self-published photobooks. Επιπρόσθετα, πολλά από τα φωτογραφικά βιβλία που θα βρεις στο Μπενάκη είναι ένα από τα 3 μόλις αντίτυπα που έχει εκδόσει ο καλλιτέχνης ή ακόμη και το μοναδικό!
P.S. Γι’ αυτό ιδιαίτερη προσοχή στο ξεφύλλισμα.
P.S.2 Πιθανώς, ο χώρος που επιλέχθηκε πέρυσι να ήταν πιο λειτουργικός, καθώς φέτος μόλις αρχίσει να πέφτει το φυσικό φως, δυσχεραίνεται η ανάγνωση. Σχεδόν ανεπαρκής φωτισμός εντοπίζεται και σε ορισμένα έργα της κεντρικής έκθεσης.
Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παράλληλες δράσεις ή αλλιώς το Πρόγραμμα Satellite. Στο πλαίσιο του APhF18 πραγματοποιούνται φωτογραφικές εκθέσεις εκτός Μπενάκη, είτε ατομικές, είτε ομαδικές.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί Portfolio Review από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, επιμελητές και θεωρητικούς (25 Ιουνίου), καθώς και οι ομιλίες του Photo Voices στις 24 του Ιούνη.
Περισσότερα ίνφο μπορείς να βρεις στο site της διοργάνωσης.
Κλείνοντας, το APhF για άλλη μια χρονιά παρουσιάζει τις τάσεις της σύγχρονης φωτογραφίας (ίσως εμμένοντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες της) με τρόπο επιτυχή.
Η ποικιλομορφία στον τρόπο παρουσίασης, η αξιοποίηση βίντεο και αρχειακού υλικού, καθώς και η αλληλεπίδραση με το κοινό αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την ικανοποίηση των σημερινών απαιτήσεων μίας έκθεσης.
Πότε; 6 Ιουνίου – 29 Ιουλίου
Πού; Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Ωράριο: Πέμπτη & Κυριακή 10:00 – 18:00
Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00
Εισιτήριο: Κανονικό – 6 ευρώ, Μειωμένο – 4 ευρώ
Φωτογραφίες: Άρτεμις Κουλουρά