Κάνε την προσπάθεια να το εντοπίσεις. Μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε μια απλή καθημερινή συνήθεια.

Ουκ ολίγες φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να διαλέγει αυτό που αρέσει στους άλλους. Ποιό είναι όμως ακριβώς το πρόβλημα με αυτό;

Πολύ απλά το ζήτημα που ανοίγει και απλώνεται σαν άμμος στην έρημο είναι το εξής: Ποιανού τη ζωή ζούμε; Μολυνόμαστε με αυτό που οι άλλοι θέλουν για μας, απλά και μόνο για να μας αγαπάνε και να τους ικανοποιούμε.

Ένα πολύ απτό καθημερινό παράδειγμα είναι οι γονείς. Μη βιαστείς να πεις όχι κι εμένα μου πήρε καιρό να το συνειδητοποιήσω. Παρόλα αυτά το ουσιώδες της υπόθεσης είναι όχι απλά να καταλάβεις ότι η αγάπη που διεκδικείς με αυτόν τον τρόπο είναι κάστρα στην άμμο, άλλα να το νιώσεις.

Σκέψου αυτόν που ξαφνικά θα κουραστεί να επιλέγει με βάση αυτά που επέλεγε, απλά και μόνο για να σε ικανοποιεί. Σκέψου πώς θα νιώσεις όταν θα αρχίσει να «αλλάζει» και να μην είναι ο Γιάννης ή η Μαρία που αγάπησες. Βέβαια, δε μπορούμε να το πούμε και απάτη. Υπερβολή! Αυτό που λαμβάνει χώρα πρώτα απ’ όλα είναι η αυτοεξαπάτηση! Πρώτοι εμείς είμαστε θύματα του εαυτού μας.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετές φορές η αυτοεξαπάτηση αφορά στην πλάνη που δημιουργείται μέσω της ταύτισης μας με άλλα πρόσωπα. Αλλά για να ακριβολογήσω πρόκειται για την ταύτιση μας με την ιδέα που έχουμε για τους άλλους και όχι για την ταύτιση μας με το ποιοί πραγματικά είναι. Βέβαια και πάλι το σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους άλλους την υποκειμενικότητα μας κι όχι μια ακόμα καρικατούρα του εαυτού τους, φιλτραρισμένη και συνεπώς χιλιοδιασπασμένη από το πρίσμα μας.

Πριν λοιπόν αρχίσουν όλα να ουρλιάζουν μέσα σου, πριν επαναστατήσεις εναντίον του εαυτού σου και της ζωής που χτίζεις γύρω από τους γνωστούς Άλλους, κάτσε λίγο και βάλτα κάτω με τον εαυτό σου. Μπορεί να σου πει παραπάνω από πολλά. Μπορεί να βρεις στο καλά θαμμένο σεντούκι σου συναισθήματα λησμονημένα μα γλυκά.

Το ζήτημα είναι κυρίως προσωπικό. Επιλέγεις να επιλέγεις αυτά που αρέσουν σε άλλους. Είναι έως και κωμικό, αλλά η ζωή είναι από μόνη της μια σύντομη κωμική τραγωδία ή μια τραγική κωμωδία. Γελάς για να κλάψεις και κλαις για να γελάσεις, πας πάνω- κάτω και κάτω- πάνω. Και το καλύτερο είναι ότι αν μείνεις ακίνητος πεθαίνεις!

Κάνε την αλλαγή στην επιλογή κι επίλεξε την. Τι κέρδισες τόσο καιρό που σε επιλέγει;

Σχόλια