Το Summer Nostos Festival 2018 είναι μια ευκαιρία για να ανακαλύψεις καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο! Δες ποιοι θα έρθουν και μη το χάσεις!

Μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο “Out of Africa” θα φέρει στη χώρα μας για πρώτη φορά ορισμένα από τα πιο δυνατά ονόματα της γειτονικής ηπείρου. O ταλαντούχος τραγουδοποιός Bongeziwe Mabandla είναι ένας από αυτούς, ενώ 4 σύγχρονοι εκπρόσωποι της ηλεκτρονικής σκηνής της Αφρικής θα δώσουν μοναδικό ρυθμό και χρώμα στο φετινό SNFestival.

1.Kampire
Τρίτη 19 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

H DJ Kampire είναι το καυτό όνομα στη χορευτική σκηνή της Ουγκάντα σήμερα. Τα set της Kampire συνδυάζουν τέλεια τη νοσταλγική και σύγχρονη αφρικανική ευαισθησία. Το στιλ της μπορεί να χαρακτηριστεί δυνατό, με έμφαση στο μπάσο – το είδος μουσικής που, άσχετα απ’ το πόσο κουρασμένα νιώθεις τα πόδια σου, θα σε κάνει να χορέψεις. Η Kampire είναι μια υπερήφανη πρωταθλήτρια του ακμάζοντος νέου κύματος της μουσικής της Ανατολικής Αφρικής, έχοντας παράλληλα επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα των φύλων και τον φεμινισμό.

 

2. Bongeziwe Mabandla
Κυριακή 24 Ιουνίου, 20.30, Λαβύρινθος
Με δελτίο προτεραιότητας 1 ώρα πριν στο Info Kiosk Λαβύρινθος

Ο Bongeziwe Mabandla είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές-τραγουδοποιούς της Αφρικής, με παγκόσμιο ακροατήριο. Ο Bongeziwe έχει δημιουργήσει τον δικό του afro-folk ήχο, πάνω στον οποίο γοητεύει με τη μοναδική του φωνή, τραγουδώντας στα αγγλικά και στα Xhosa, μια από τις 11 επίσημες γλώσσες της Νότιας Αφρικής.

3. Rudeboyz
Κυριακή 17 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

Οι DJs και παραγωγοί των Rudeboyz (Andile T & Masive_Q) έρχονται στο Summer Nostos Festival με σκοπό να μας μεταδώσουν τη μοναδική ενέργεια και τον ήχο του Gqom, ενός μουσικού είδους που έχει τις ρίζες του στο Durban της Νοτίου Αφρικής και χαρακτηρίζεται από ρυθμικούς ήχους που θυμίζουν το Kwaito της δεκαετίας του ’90, ένα κράμα house και hip-hop μουσικής. Αν και φρέσκοι στη μουσική βιομηχανία, έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστό το Gqom πέρα από το Durban, και πλέον γνωρίζει ιδιαίτερη απήχηση στη λονδρέζικη μουσική σκηνή. Το 2015 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP, το Rudeboyz, ενώ το 2017 κυκλοφόρησαν το Gqomwave.

 

4. Sounds of Sisso
Πέμπτη 21 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

To Sounds of Sisso είναι ένα σόου ηλεκτρονικής μουσικής από τον παραγωγό Bampa Pana και τον MC Makavelli, που επικεντρώνεται στη συναρπαστική, underground μουσική Singeli, ένα αναδυόμενο είδος ηλεκτρονικής μουσικής (υπο-είδος της hardcore techno) που εμφανίστηκε αρχικά στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, το Dar Es Salaam. Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός, με επίσης γρήγορες μελωδίες, που μπαίνουν και βγαίνουν στα κομμάτια, ενώ ένας MC ραπάρει –κι αυτός- γρήγορα. Είναι, σαφώς, ένα χορευτικό (έως και rave) είδος μουσικής, που προσφέρει παράλληλα τροφή για σκέψη, μιας και οι στίχοι του καταπιάνονται με θέματα όπως η διαφθορά που μπορεί να συναντήσει κανείς στην εξουσία.

 

5. Otim Alpha
Σάββατο 23 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

O Otim Alpha κατάγεται από την πόλη Gulu, στη Βόρεια Ουγκάντα. O μουσικός/τραγουδιστής αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους του κινήματος Acholitronix, μιας ηλεκτρονικής ερμηνείας της λαϊκής μουσικής Acholi (όνομα που έχει πάρει από την τοπική κοινότητα), συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των παραδόσεων. Η Acholi, πλέον, αναπαράγεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών – εξού και το όνομα Acholitronix. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι κυκλικές μελωδίες και τα χορωδιακά τραγούδια είναι συνήθως σε ρυθμό γρήγορου βαλς, αλλά οι έντονοι τόνοι του, προσδίδουν μια punk, polka και techno αίσθηση.

6. John Cale & Band
Τρίτη 19 Ιουνίου, 22.00, Ξέφωτο

Ο θρυλικός John Cale, ο Ουαλός ροκ σταρ που έχει στιγματίσει όχι μόνο την παγκόσμια μουσική βιομηχανία αλλά και τη σύγχρονη κουλτούρα εν γένει, ανεβαίνει με την μπάντα του στη σκηνή στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ με επιλογές από το σύνολο της καριέρας του, η οποία μετράει ήδη μισό αιώνα. Από τους Velvet Underground μέχρι το Songs for Drella, με αρκετό κλασικό υλικό αλλά και τραγούδια από την επικείμενη δισκογραφική του δουλειά, έρχεται στο Summer Nostos Festival για μια σπάνια μουσική αναδρομή.

 

7. Animal Collective
Σάββατο 23 Ιουνίου, 22.15, Ξέφωτο

Οι Animal Collective (Avey Tare και Panda Bear), η περίφημη μπάντα της experimental pop που σημάδεψε τα ‘00s, έρχεται αυτό το καλοκαίρι στο Summer Nostos Festival για να μας παρουσιάσει ζωντανά τον δίσκο Sung Tongs (2004). Η τολμηρή ψυχεδελική ποπ μπάντα από τη Βαλτιμόρη που πειραματίζεται με ήχους noise rock, ambient drone, experimental pop κ.α., έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς όχι μόνο για τους δίσκους αλλά και για τις live εμφανίσεις της, καθώς καταφέρνει σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους και club να αποδώσει τα πολύ προσωπικά και σχεδόν εύθραυστα κομμάτια της χωρίς να χαθεί ίχνος της ψυχής της.

 

8. Seu Jorge
Κυριακή 17 Ιουνίου, 22.00, Ξέφωτο

Ο Βραζιλιάνος τραγουδοποιός και τραγουδιστής της samba, rock, soul και funk μουσικής σκηνής, Seu Jorge, μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παρουσιάζουν το The Life Aquatic – ένα αφιέρωμα στον David Bowie. Στη σκηνή στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος θα ακουστούν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Bowie στα πορτογαλικά, όπως αποδόθηκαν στην ταινία του Wes Andesron, The Life Aquatic of Steve Zissou, ενώ θα αναδημιουργηθεί και το σκηνικό της ταινίας. Ο ίδιος ο Bowie είχε δηλώσει: «Αν ο Seu Jorge δεν είχε ηχογραφήσει τα τραγούδια μου στα πορτογαλικά, δεν θα είχα ακούσει ποτέ αυτό το νέο επίπεδο ομορφιάς με το οποίο τα έχει εμποτίσει».

 

9. The Barr Brothers
Δευτέρα 18 Ιουνίου, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

Οι Barr Brothers είναι μια folk μπάντα από το Μόντρεαλ του Καναδά, που μετρά πια μια δωδεκαετία ζωής. Τα δύο αναπόσπαστα μέλη της είναι οι αδερφοί Andrew και Brad Barr -ντραμς και κιθάρα/φωνή αντίστοιχα. Η νέα τους δουλειά, Queens of the Breakers, περιέχει μια ποικιλία ήχων, από αμερικανικά μπλουζ, έως ακουστική folk και ψυχεδελική μουσική. Οι Barr Brothers καταφέρνουν να μετουσιώνουν σε μουσική τους ήχους του κόσμου γύρω μας – εστιάζουν ιδιαίτερα σε ήχους που παράγουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας – αξιοποιώντας πλειάδα μουσικών οργάνων από ολόκληρο τον κόσμο.

10. Alexi Murdoch
Τετάρτη 20 Ιουνίου, 22.00, Ξέφωτο

Ο ελληνικής καταγωγής, indie-folk τροβαδούρος Alexi Murdoch, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, για να μαγέψει με τη γλυκιά αισθαντική του φωνή το αθηναϊκό κοινό στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ακόμα και εκείνοι που ακούν για πρώτη φορά το όνομα του Murdoch, είναι πολύ πιθανό ότι γνωρίζουν αρκετά καλά τη μουσική του μέσα από τον κινηματογράφο (Garden State, Gone Baby Gone, Away We Go), την τηλεόραση (Prison Break, Ugly Betty, Grey’s Anatomy, House) και τη διαφήμιση. Φέτος, κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι έπειτα από αρκετά χρόνια, το “Another Day”.

 

WORLD MUSIC

11. Yasmine Hamdan
Παρασκευή 22 Ιουνίου, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

Η τραγουδοποιός Yasmine Hamdan, «το σύγχρονο πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», επιστρέφει το καλοκαίρι στην Αθήνα,  την πόλη στην οποία πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Αναμειγνύει indie rock και electro folk pop μουσικές με παραδοσιακούς ανατολίτικους ήχους, ενώ η φυσική της παρουσία στη σκηνή είναι εντυπωσιακή. Έχει στο ενεργητικό της έξι άλμπουμ, ενώ αξιοσημείωτο σταθμό στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στην ταινία του Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive (Μόνο οι Eραστές Μένουν Ζωντανοί).

 

12. Petrakis, Lopez, Chemirani Trio
Τετάρτη 20 Ιουνίου, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

Η κρητική μουσική συναντά ήχους από τη μεσαιωνική Ευρώπη και την περσική μουσική παράδοση στη Σκηνή στο Κανάλι, σε μία από τις πιο ιδιαίτερες παραστάσεις του Summer Nostos Festival. Ο Στέλιος Πετράκης, ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες κρητικής μουσικής της γενιάς του, o Efrén Lopez, ένας Βαλενσιανός πολυοργανίστας και ιδρυτής της L’Ham de Foc, μίας μπάντας που συνδυάζει μουσικές παραδόσεις από την Ιβηρική χερσόνησο και την Ελλάδα, μπολιασμένες με ανατολίτικα στοιχεία, και ο μουσικός κρουστών Bijan Chemirani, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περσικής μουσικής παράδοσης σήμερα, συμπράττουν σε ένα έργο που γεφυρώνει εποχές και ηπείρους.

 

Σχόλια