Εάν θέλεις να μάθεις κάποια πράγματα για την ιρλανδική επανάσταση, ο κινηματογράφος είναι σίγουρα μια αρχή! Αυτές οι ταινίες είναι ό,τι πρέπει!

Υπάρχει καλύτερος και πιο ψυχαγωγικός τρόπος να μάθεις για την ιστορία μιας χώρας πέρα από την 7η τέχνη; – Όχι βέβαια! Για σένα, λοιπόν, που θες να μυηθείς ή να ξαναθυμηθείς κάποια από  τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ιρλανδία τον 20ο αιώνα, δεν έχεις παρά να τσεκάρεις τις ακόλουθες κοινωνικές-ιστορικές-δραματικές ταινίες:

1. Εις Το Όνομα Του Πατρός (1993)

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο  την άδικη σύλληψη του Τζέρυ Κόνλον (τον οποίο υποδύεται ο Ντάνιελ Ντέι Λούις), ο οποίος καταδικάζεται, χωρίς να έχει ανάμειξη, μαζί με τον πατέρα του, Τζουσέπε, για τη διπλή βομβιστική επίθεση που ο IRA πραγματοποίησε σε δύο παμπ της πόλης Γκίλντφορντ στη Βρετανία, όπου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 65. Τελικά, μετά από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη φυλάκιση του από τις βρετανικές αρχές, ο Κόνλον αθωώνεται, αν και πέρασε 14 χρόνια μέσα στη φυλακή.

2. Παιχνίδια Ολέθρου (1993)

Ένα action film βασισμένο σε μυθιστόρημα του Τομ Κλάνσι, αφηγείται την περιπέτεια του αναλυτή της CIA, Τζακ Ράιαν (Χάρισον Φορντ), ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο με την οικογένειά του για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο. Ο Ράιαν γίνεται μάρτυρας μιας απόπειρας απαγωγής του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας από Ιρλανδούς τρομοκράτες, οπότε αναλαμβάνει δράση και σώζει την κατάσταση. Όμως ο Ιρλανδός τρομοκράτης (Sean Bean) κυνηγάει τον ίδιο και την οικογένεια του, ζητώντας εκδίκηση.

3. Hunger (2008)

Σαγηνευτικός ο Μάικλ Φασμπέντερ, υποδύεται τον αγωνιστή του ΙRΑ, Μπόμπι Σαντς, ο οποίος το 1981 έκανε απεργία πείνας ως κρατούμενος των φυλακών Μέιζ έξω από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Η απεργία του διήρκεσε 66 ημέρες και είχε αποτέλεσμα τον θάνατό του, ενώ ακολούθησε ο θάνατος ακόμη δέκα κρατουμένων. Πρόκειται για ένα φιλμ, «γροθιά στο στομάχι» που απεικονίζει τις κακουχίες αλλά και τον ηρωισμό του Μπόμπι Σαντς κατά την διάρκεια της κράτησης του.

4. Πενήντα Νεκροί Λιγότεροι (2008)

Σ’αυτό το φιλμ βλέπουμε την πραγματική ιστορία του Μάρτιν ΜακΓκάρτλαντ (Τζιμ Στάρτζες), ο οποίος στρατολογείται από τη Βρετανική αστυνομία για να μπει στα άδυτα του IRA.

Ο νεαρός ήρωας ζει την καθημερινότητα του κάτω από την συνεχή απειλή της σύλληψης και του θανάτου, αλλά οι πληροφορίες του σώζουν πολλές ζωές (μπορεί και 50, όπως μαρτυράει ο τίτλος). Όμως μια μέρα τον ανακαλύπτουν και αναγκάζεται να κρυφτεί.

5. Ο Πυγμάχος (1997)

Εδώ έχουμε  πάλι τον ετερόκλητο Ντάνιελ Ντέι Λούις αλλά αυτή τη φορά εμφανίζεται ως ένας  πρώην αγωνιστής του IRA, ο οποίος μετά την αποφυλάκιση του ξαναγίνεται πυγμάχος, ανοίγοντας μάλιστα ένα γυμναστήριο ανοικτό για Καθολικούς αλλά και Προτεστάντες πυγμάχους.

Η θέληση του να ζήσει μια καινούργια ζωή μακριά από τη βία συγκρούεται με τις επιθυμίες ενός τοπικού ηγέτη του IRA, ο οποίος θέλει να τον μεταπείσει προκειμένου να ξαναβγεί στον ένοπλο αγώνα.

6. Ματωμένη Κυριακή (2002)

Το Bloody Sunday, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες για την ιρλανδική ιστορία, πρόκειται για μια σύνθεση μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ σχετικά με τα γεγονότα της διάσημης Ματωμένης Κυριακής της 30ης Ιανουαρίου 1972, όταν ο αγγλικός στρατός σκότωσε 13 διαδηλωτές στο Ντέρυ της Ιρλανδίας. Αυτό που αξίζει περισσότερο σε αυτή τη ταινία φυσικά και είναι η  έξοχη σκηνοθεσία από τον Πολ Γκρίνγκρας.

7. Καμιά Προσευχή για τους Μελλοθάνατους  (1987)

Ο Μάρτιν Φάλον (Μίκυ Ρούρκ) είναι ένας αγωνιστής του IRA που αντί να ανατινάξει ένα στρατιωτικό όχημα, θα ανατινάξει ένα σχολικό λεωφορείο.

Συγκλονισμένος από το έγκλημα του, θα προσπαθήσει να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο Λονδίνο. Όμως ο IRA απειλεί να τον σκοτώσει, καθώς γνωρίζει πολλά για την οργάνωση.

8. Μάικλ Κόλινς, ο Επαναστάτης (1996)

Πρόκειται για την βιογραφία του Μάικλ Κόλινς (Λίαμ Νίσον), ιδρυτή του IRA και αγωνιστή για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας.

Η ταινία επικεντρώνεται στην πολυτάραχη ζωή και την επεισοδιακή δολοφονία του από τους πολιτικούς του αντιπάλους σε ηλικία μόλις 32 ετών, το 1922.

Αξίζει να αναφερθεί ότι γι’ αυτόν γράφτηκε το ποίημα «Το Γελαστό Παιδί» από τον ιρλανδό ποιητή Μπρένταν Μπίαν.

9. Το Παιχνίδι των Λυγμών (1992)

Ένα αληθινό διαμάντι όχι μόνο λόγω της θεματολογίας του, δηλαδή της σχέσης ανάμεσα σε έναν αγωνιστή του IRA και έναν Βρετανό στρατιώτη που είναι όμηρος τους, αλλά κυρίως λόγω της αναπάντεχης αποκάλυψης που βλέπουμε να συμβαίνει καθώς η ταινία φτάνει στο τέλος της.

 

Αnd last but far from the least:

10. Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι (2006)

Αδιαμφισβήτητα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια λίστα χωρίς ταινία του Άγγλου σκηνοθέτη Κεν Λόουτς

. Στο εν λόγω φιλμ παρακολουθούμε δυο αδέλφια στην Ιρλανδία του 1920,  όπου ο μεγάλος είναι εθνικιστής και ο νεότερος οπαδός σοσιαλιστικών ιδεών.

Και οι δύο  παίρνουν μέρος σαν απλοί αγωνιστές στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία της χώρας, καταλήγοντας στην πορεία αντιμέτωποι με την εμφύλια ιρλανδική σύρραξη.

 

 

Σχόλια