Έχεις βαρεθεί τις βιβλιοθήκες. Σε καταλαβαίνω. Και αυτά είναι τα 10 αγαπημένα μου μέρη όταν έχω για να διαβάσω στην Αθήνα.

Ας τα δούμε λοιπόν!

1. 6 – συνεργατικό καφενείο θησείου

Ήσυχο μέρος για να συγκεντρωθείς να διαβάσεις χωρίς όμως να νιώθεις την καταπίεση της βιβλιοθήκης. Για εμένα ιδανικό. Πολύ όμορφος χώρος και διακοσμημένος με βιβλία για να παίρνεις έμπνευση.

Επιπλέον κίνητρο: έχει φοβερά πράγματα για να φας και σε πολύ καλές τιμές, ώστε να μπορείς να κάτσεις εκεί πολλές, μα πολλές, ώρες. Μη φύγεις χωρίς να φας σοκολατένιο κέικ κατσαρόλας και αν σου αρέσουν οι σπιτικές λεμονάδες, έχεις το τέλειο συνοδευτικό.

Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο

2.  Κinono

Είναι φτιαγμένο ακριβώς για  να σε κάνει να διαβάσεις. Ειδικά ο πάνω όροφος. Έχει μικρά τραπεζάκια για να κάτσεις και λάμπες γραφείου για να φωτίζουν τα βιβλία σου μέχρι το βράδυ που θα κάτσεις για να τελειώσεις. Δεν με απογοήτευσε ποτέ! Εάν πεινάσεις πάρε pancakes με μέλι και καρύδια, ούτε αυτά με απογοήτευσαν ποτέ.

Φαλήρου 48, Κουκάκι

3. Φάμπρικα

Συχνά φιλοξενεί εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα και μάλλον θα την έχεις ακουστά. Τα πρωϊνά μέχρι και το απόγευμα είναι ιδανικός χώρος για να συγκεντωθείς να διαβάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ειδικά Παρασκευή και Σάββατο, δεν είναι  από τα μαγαζιά που μπορείς να κάτσεις μέχρι τις 11 το βράδυ για να τελειώσεις την ύλη. Θα βρεθείς με ποτό στο χέρι να καλοπερνάς. Αν είσαι πρωϊνός τύπος όμως , αξίζει να τη δοκιμάσεις. Είναι ήσυχα και αποπνέει μια πολύ ήρεμη ατμόσφαιρα.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 κ’ Ευρυμέδοντος

 

4. Έναστρον Βιβλιοκαφέ

Κάθε κάτοικος της Αθήνας που του αρέσει να διαβάζει έξω από το σπίτι του, ξέρει για αυτό το μαγαζί. Λειτουργεί και ως βιβλιοπωλείο και αν δεν παρασυρθείς από τα βιβλία που υπάρχουν εκεί, σίγουρα θα συγκεντρωθείς για να διαβάσεις τα δικά σου. Ο χώρος είναι απόλυτα ήσυχος και γεμάτος με άλλους ανθρώπους που διαβάζουν.

Αν δε είσαι τυχερός και προλάβεις τον εξωτερικό απομονωμένο χώρο που διαθέτει, θα έχεις ανακαλύψει το καλύτερο μέρος για διάβασμα στο κέντρο της Αθήνας.

Σόλωνος 101, Αθήνα

5. Booze Cooperativa

Πιο κέντρο δεν πάει. Περιοχή συντάγματος και ιδανικό για διάβασμα. Αν πας σε περίοδο εξεταστικής θα δεις τους τεράστιους πάγκους του γεμάτους από φοιτητές που προσπαθούν να βγάλουν την ύλη.

Όσο κόσμο και να έχει πάντα επικρατεί αρκετή ησυχία που σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς ενώ η μουσική είναι πάντα χαλαρή και όσο χρειάζεται για να καλύπτει τις συζητήσεις των διπλανών σου.

Οι πάγκοι του θυμίζουν βιβλιοθήκη σε επίπεδο άνεσης αφού μπορείς να φέρεις και τους τρεις τόμους που χρειάζεσαι για το μάθημα και θα χωράνε όλοι μια χαρά.

Kολοκοτρώνη 57, Αθήνα

6. Kolokotroni 9

Πήγαινε κατευθείαν επάνω να προλάβεις θέση. Χώρος διακοσμημένος με αντίκες και γεμάτος βιβλία και χαλαρή μουσικούλα. Τι άλλο θέλει κανείς για να συγκεντρωθεί να διαβάσει. Αν το δοκιμάσεις μάλλον θα το κάνεις στέκι γενικότερα.

Ειδικότερα όταν θα πρόκειται για διάβασμα, ο χώρος αυτός θα θυμίζει σπίτι σου. Εάν πρόκειται για κάποια ομαδική εργασία, το μεγάλο τραπέζι πάνω θα σας βολέψει τέλεια.

Κολοκοτρώνη 9, Αθήνα

7. Laluk

Θα μιλήσω και πάλι για τον επάνω όροφο. Και κάτω μια χαρά είναι για διάβασμα αλλά επάνω έχει ένα μικρό χώρο με ένα τεράστιο τραπέζι και δύο πολυθρόνες για διάβασμα σε συνθήκες απόλυτης προσήλωσης.

Τέλειος χώρος και το κερασάκι στην τούρτα είναι κάτι αξιολάτρευτες γατούλες που κυκλοφορούν εκεί και είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Αν μισείς τις γάτες, δεν είναι για σένα.

Γ. ΟΛΥΜΠΙΟΥ 15, Αθήνα

 

8. Ρότα Art Coffee Bar

Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στα Εξάρχεια, ο Πολυχώρος Άγκυρα διατηρεί αυτό το ήσυχο καφέ που θα σε κάνει να θες να διαβάσεις. Εξάλλου εκεί  όλοι αυτό κάνουν. Σπάνια έχω δει κάποιον χωρίς βιβλίο.

Διαθέτει πεντανόστιμο φαγητό και μάλιστα σε καλές τιμές. Αν σε πιέζει η εξεταστική και θες να διαβάσεις πολλές ώρες, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος να περάσεις τη μέρα σου.

Σόλωνος 128, Αθήνα

 

9. Το ποτάμι

Μάλλον το έχεις ακουστά για τις ρεμπέτικες βραδιές του και δεν περίμενες να το δεις σε αυτή τη λίστα. Εγώ όμως το βάζω γιατί ξέρω ότι θα με βγάλει ασπροπρόσωπη, όπως κάνει πάντα το Ποτάμι. Πήγαινε εκεί να διαβάσεις και θα με θυμηθείς.

Είναι ήσυχο και μέσα και έξω κάτω από τα  δέντρα, προσφέροντας σου τον ίσκιο που χρειάζεσαι τώρα που μπαίνει σιγά σιγά το καλοκαίρι. Αν πεινάσεις πάρε ντάκο ή πατάτες με σως αμυγδάλου που εγγυώμαι ότι θα είναι πεντανόστιμα και σε υπερβολικά πολύ καλές τιμές.

Συγγρου 122 & Γ. Ολυμπιου 27-29, Αθήνα

 

10. Επί της Δεξαμενής

 Συνοικιακό μαγαζί στα Πετράλωνα, ότι πιο ήρεμο και ήσυχο για να πιεις τον καφέ σου και να διαβάσεις στα τραπεζάκια έξω. Εάν μένεις εκεί κοντά, θα το ξέρεις ήδη.

Δεν είναι ακριβώς στέκι για διάβασμα και δε θα βρεις εκεί φοιτητές πάνω από τα βιβλία τους.

Αν όμως, είσαι από αυτούς που αυτή η ατμόσφαιρα τους αγχώνει και θες απλά να αράξεις κάπου ήσυχα με το καφέ σου για να συγκεντρωθείς να διαβάσεις, πήγαινε δεξαμενή.

Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, Αθήνα

Σχόλια